به گزارش روابط عمومی رسانهملی، تبلیغات ترکگرایانه افراطی رسانههای باکو با پاسخ متناسب و منطقی شبکه سحر مواجه شد و موجب افشای هرچهبیشتر ماهیت نژادپرستانه رسانههای پانترکیست و اعتراض مردمی نسبت به نژادپرستی شبکه اجتماعی تیوی (ایتیوی) در داخل جمهوری آذربایجان گردید. در پی این افشاگری، کانال یوتیوبی «توپلوم تیوی» در گزارشی درخصوص واکنش شبکه سحر به تبلیغات نژادپرستانه شبکه اجتماعی جمهوریآذربایجان، ضمن مغالطه و تفکیکنکردن واکنش شبکه سحر از نژادپرستی ایتیوی گفت: «بعضا بیان افکار نژادپرستانه در این برنامهها موجب ابراز نگرانیهایی در شبکههای اجتماعی شده است. بیان این افکار مجری برنامه «خبر آخر» (یکون خبر) شبکه اجتماعی در پخش زنده، صرفا یکی از موارد ایجادکننده ناراحتی است.»
ماهیت درونی ایران
توپلوم تیوی بهعنوان نمونه جملات مجری شبکه اجتماعی را پخش کرد که گفته بود: «افشای چهره و ماهیت درونی ایران توسط ما، امروز در جمهوریآذربایجان از قلوب تمامی کسانی که خون واقعی ترک در رگهایش جریان دارد، خبر میدهد!» گفتنی است این نژادپرستی مجری شبکه اجتماعی که آذربایجانیها را فقط شامل کسانی معرفی میکند که به تعبیر و باور غلط وی «خون واقعی ترک در رگهایشان جریان دارد»، موجب ناراحتی نمایندگان اقوام غیرترک ازجمله تالشها، تاتها، لزگیها و سایر بخشهای جامعه جمهوریآذربایجان شده است که نژادپرستی ترکگرایانه شبکه اجتماعی را اهانت به خود تلقی میکنند.توپلوم تیوی درعینحال بدون منطق و بهطور کاملا بیاساس، واکنش متناسب شبکه سحر به نژادپرستی رسانههای باکو را نیز بهعنوان «برتر بودن انگیزههای نژادپرستی در فضای تلویزیونی ایران» توصیف کرد و گفت: «در فضای تلویزیونی ایران نیز انگیزههای نژادپرستانه برتری دارد! شبکه سحر آذری چند روز پیش، ادعای کُرد بودن منشأ خانواده علیافها را مطرح و ضرورت مخاطبقراردادن رئیسجمهوری آذربایجان به زبان کردی را بیان کرده است.»
مجریان کانال کردی
گفتنی است، برنامه صبحگاهی شبکه جهانی سحر آذری با دعوت از یکی از مجریان کانال کردی این شبکه، از وی خواست که به زبان کردی کرمانجی که بهرغم حاکم بودن سیاستهای نژادپرستانه پانترکیستی نظام طایفهای علیاف در جمهوریآذربایجان، خانواده علیاف نیز ریشه کردی کرمانجی دارد، پیامی به همین زبان به الهام علیاف بدهد و درباره اینکه چرا زیر لوای پانترکیسم، هویت کردها در جمهوریآذربایجان کاملا نادیده گرفته شده است، از وی سؤال بپرسد!
حملات تبلیغاتی
روشن حاجی بیگلو، روزنامهنگار و نویسنده کتاب «نقد عملکرد شبکه اجتماعی» که در جمهوریآذربایجان از کتب ممنوعه است، حملات تبلیغاتی این شبکه به ایران و پاسخهای شبکه سحر به آن را سفارش سیاسی دانست و گفت: «تبریز هم سر جایش بود و اردبیل هم سر جایش بود. سبلان هم سر جایش بود اما تا دیروز هیچ خبری از آنجا پخش نمیشد. درباره عادیترین تحولات ایران، شبکههای تلویزیونی جمهوریآذربایجان هیچ خبری پخش نمیکردند اما اخیرا وخامت سیاسی در روابط را به سطح رسانهها آوردهاند. مگر تا دیروز در تبریز خورشید طلوع نمیکرد؟! طلوع میکرد اما امروز در گزارش وضعیت هوا در بخشهای خبری، وضعیت هوای تبریز و اردبیل را نیز گزارش میکنند. حال آنکه، تا دیروز وضعیت هوای واشنگتن و پاریس را گزارش میکردند. این نوع خبررسانی سفارشی، خارج از عرف رسانهای است، خواه از آن طرف باشد و خواه از این طرف. به نظر من، در این بازیهای سیاسی، روزنامهنگاری نباید ورود کند.»
اخلاق روزنامه نگاری
قلی محرملی، کارشناس روزنامهنگاری نیز مشارکت روزنامهنگاران در جنگ رسانهای را اشتباه دانست و گفت: «حرفه و اخلاق روزنامهنگار ایجاب میکند که شما فقط با استناد به مدارک، خبررسانی کنید. تبلیغات نیز کار متخصصان همان بخش است. به همین علت، افراد وقتی درباره چیزهایی که اطلاعاتی در آن ندارند صحبت میکنند، دچار اشتباهات جدی میشوند.»
توپلوم تیوی افزود: «کارشناسان نیز درباره بازنمایی کریه وخامت روابط دیپلماتیک در تلویزیونها ناراحت هستند. شورای صوتوتصویر و سازمان رسانه نیز هنوز دراینباره سکوت کردهاند.» این واکنش از جمهوریآذربایجان به پاسخگویی منطقی شبکه سحر به تبلیغات ضدایرانی و نژادپرستانه رسانههای باکو نشان میدهد که شبکه سحر و رادیوهای برونمرزی بهرغم تمامی محدودیتهای موجود، این تقابل رسانهای بسیار موثرتر از مجموعه رسانهای پرتعداد و پرهیاهوی جمهوریآذربایجان ظاهر شدهاند. پیشتر نیز جیحون محمدوف، یکی از نمایندگان مجلس جمهوریآذربایجان طرحی را برای مسدودسازی امواج شبکه سحر و رادیوهای ایرانی در جمهوریآذربایجان و ممانعت از رسیدن پیامهای این رسانههای ایرانی به مردم جمهوریآذربایجان از طریق شبکههای اجتماعی ارائه کرد.
روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد