جام جم آنلاین-زهره کریم زاده؛ این تفاوت و نوسان چشمگیر قیمت در مراکزی همچون میوه فروشان حوالی میدان انقلاب اسلامی، بازار توپخانه و میوه فروشان منطقه فردوسی و برق مشهود است و سئوال اینست که چرا هنوز خبری از ایجاد چندین بازار روز در مناطق مختلف شهر برای تعدیل قیمت نشده است؟ وعده ای که هرساله رسانه ای می شود و هنوز به سرانجام نرسیده است.
آنچه بدیهی است اینست که ایجاد روستا بازار و توسعه میادین میوه و تره بار به تنظیم بازار کمک می کند و علاوه بر تعیین قیمتی واحد رونق تولید و اشتغال در شهر می شود. هزینه کاشت و برداشت و دستمزد کارگر و حمل و نقل نیز در تفاوت و نوسان قیمت میوه بی تاثیر نیست.
محبوبیت وانت های سیار یک شهروند کرمانشاهی گفت: نبود بازار روزهای میوه با قیمت مصوب و تعیین شده، موجب شده که من و امثال من که با دغدغه های متعدد مالی مواجه هستیم به صورت هفتگی برای خرید میوه با قیمت متعادل تر به نقاط مختل شهر همچون رودکی، بهداری، فرهنگیان فاز یک، مسکن، خیام و کسری سرک بکشیم.
«نجفی» افزود: اکنون وانت های سیار به ویژه در نقاط حاشیه ای شهر پرطرفدار هستند و با شکستن قیمت میوه موجب کسادی بسیاری از مغازه داران شده اند که به نظر می رسد،ایجاد بازار روزهای متعدد گره گشای بسیاری از این مشکلات است.
این شهروند به قیمت متعادل تر میوه در میدان میوه و تره بار اشاره کرد و افزود: با این وجود دسترسی همگان به این منطقه به راحتی مقدور نیست و از سوی دیگر این میدان قدیمی با مشکلاتی همچون آلودگی صوتی و عبور خودروهای سنگين مواجه است و نظافت به خوبی در این منطقه رعایت نمی شود.
سهم خرید دستچین در افزایش قیمت
یکی از میوه فروشان مناطق قدیمی کرمانشاه به خبرنگار طلوع گفت: آنچه که بیشتر موجب تفاوت قیمت می شود خرید دستچین مردم در برخی از میوه فروشی ها است که چنین انتخابی تنها باعث خرید میوههای باکیفیت و در نتیجه افزایش ضایعات و اجناس نامرغوب میوه فروشان می شود.
« کاظمی» با بیان اینکه عدم درج قیمت در کنار اقلام متعدد میوه یکی از نمونه های تخلف است و با آن برخورد می شود، ادامه داد: از سوی دیگر نباید از نقش دلالان در نوسان قیمت غافل شد، دلالانی که میوه را از میدان میوه و تره بار می خرند و باقیمت بالاتر به مغازه دار می فروشند.
هزینه هایی که قیمت میوه را بالا می برد
یکی دیگر از میوه فروشان با بیان اینکه میوه فروش تنها حق افزایش قیمت براساس سود قانونی را دارد، افزود: برخی اصناف با افزایش هزینه های تولید کارگری و حمل و نقل مواجه هستند. «حسن احد زاده» افزود: ناگفته نماند برخی اصناف در مناطق بالای شهر برای جذب بیشتر مشتری به عرضه میوه های باکیفیت در بسته بندی های متنوع می پردازند که این امر در افزایش قیمت تاثیرگذار است.
احداث بازار روز در منطقه الهیه کرمانشاه
از همین رو مهندس «امیر حیدریان » رییس مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی شهرداری کرمانشاه ، از وجود یک سوله نیمه کاره خبر داد و افزود: بنا به دستور شهردار قرار است این سوله به فروشگاه زنجیره ای تبدیل شود و در کنار آن نزدیک به ۲۰غرفه میوه و تره بار احداث شود.
حیدریان محل این پروژه را بین شهرک بهداری و کمربندی عنوان کرد و گفت: در این محوطه وسیع، مکان مناسبی برای پارک خودروها نیز وجود دارد که تلاش براینست تا پایان سال افتتاح شود. وی ادامه داد: این پروژه برای تکمیل به بیش از یک و نیم میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
رییس مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی شهرداری کرمانشاه ادامه داد: وظیفه نظارتی بر نرخ قیمت نداریم و سیاست های کلی ایجاد بازار در کرمانشاه برعهده ما است که انتقال میدان بار مرکزی به خارج از شهر، ایجاد بازار روز در مناطق هشت گانه از جمله این وظایف است. این مسئول با تاکید براینکه رایزنی ها برای احداث بازار روز در سه منطقه آغاز شده و امید است که تا پایان امسال کلنگ زنی و یا افتتاح شود، افزود: این امر مستلزم اخذ مصوبه شورای شهر است و پروژه ای زمان بر است. حیدریان هدف از راه اندازی این روز بازارها گفت:قصد داریم همانند بازارهای تهران، بازاری فعال شود که در آن نظارت نماینده اداره کل تعزیرات و اداره صمت وجود داشته باشد تا قیمت های واحد را با قیمت ارزانتر به مردم عرضه کنند و بازاری مدرن ایجاد شود.
وی معتقد است، در کرمانشاه محدودیت فضا وجود دارد و شهرداری فضای مناسبی در اختیار ندارد و بخش خصوصی هزینه بالایی دارد که برای شهرداری مقرون به صرفه نیست.
پرونده برای ۶۷صنف گرانفروش تشکیل شد
رئیس بازرسی و نظارت اتاق اصناف کرمانشاه نیز در گفتگو با طلوع، از وجود ۶۷ پرونده مقابله با گرانفروشی میوه در شش ماهه نخست امسال خبر داد و درباره قیمت میوه در سطح خرده فروشی، گفت: نارنگی به قیمت ۱۵الی ۱۶هزار تومان، پرتقال به قیمت ۱۴ الی ۱۶ هزار تومان، سیب زرد ۲۲ تا ۲۴هزار تومان در بازار به فروش می رسد. رامین پهلوانی، قیمت سیب قرمز را از ۱۶تا۲۰هزار تومان، کیوی ۱۵ تا۱۷هزار تومان، انار ۱۴هزار و ۵۰۰ تا ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان، هندوانه را به قیمت ۱۷هزار تومان و موز یه قیمت ۵۵هزار تومان در سطح میدان اعلام کرد. پهلوانی در خصوص قیمت عمده میوه ادامه داد: نارنگی در میدان میوه و تره بار به قیمت ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان، پرتقال ۱۲هزار تومان، سیب زرد ۱۸هزار تومان، سیب قرمز ۱۶هزار و ۵۰۰ تومان، کیوی به قیمت ۱۴هزار و ۵۰۰ تومان، انار از ۱۲ تا ۱۵ هزار تومان، هندوانه ۱۴هزار تومان و قیمت هر کیلو موز از ۴۳هزار تا ۴۷هزار تومان متغیر است.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد