تعداد افرادی که از اینترنت استفاده میکنند نسبت به سال گذشته ۱۷۱میلیون نفر افزایش یافته است. این موارد نشان میدهد اینترنت که روزی جایی در زندگی ما نداشت امروز حتی در روستاها و شهرهای کوچک هم به نیازی جدی تبدیل شده و غیر از مردم شهرها که زندگی کاری و اداریشان به اینترنت گره خورده، سبک زندگی گروهها و اقشار مختلف در جهان را هم دگرگون کردهاست. جالب است بدانید بیشترین استفاده مردم در سراسر جهان از اینترنت برای پیدا کردن اطلاعات است که سهم ۵۸.۴درصد را به خود اختصاص میدهد. این موضوع بهوضوح بیانگر این است که اینترنت، آگاهی مردم دنیا را افزایش میدهد و انجام تحقیقات علمی را هم بسیار هموار کرده است. معاشرت با اطرافیان با ۵۴.۲درصد است و در رده دوم استفاده کاربران از اینترنت جهانی قرار میگیرد. اطلاع از اخبار و وقایع و تماشای ویدئو، فیلم و برنامههای تلویزیونی هم رتبه بعدی را از آن خود کرده است. در بین عموم مردم اینترنت یکی از مظاهر پیشرفت علم و فناوری است که امروز دیگر نمیتوان آن را کنار گذاشت و تاثیرات مثبتش در زندگی را انکار کرد اما اینترنت درحقیقت محصول توسعه علوم پایه در مرزهای دانش است که همیشه و از نظر اغلب مردم به هیچ درد زندگی بشر نمیخورد و تاثیری هم در رفاه اجتماعی ندارد. در این مطلب سعی داریم نگاهی به آغاز و توسعه اینترنت بیندازیم و با آمار و ارقام، تاثیراتش در زندگیمان را بررسی کنیم و درنهایت ببینیم این محصول مهم توسعه علم در جهان، متعلق به چه کسانی است؟
براساس اطلاعات سایت دیتا ریپورتال، پربازدیدترین سایتهای جهان براساس بازدید کاربران در ماه شهریور امسال مشخص شدهاند. مطابق انتظار در رده نخست google.com به چشم میخورد که ۸۰ میلیارد بازدید به ثبت رسانده است و ۶.۰۷میلیارد بازدیدکننده داشته است. در رده بعدی نیز یوتیوب قرار دارد که ۶۶.۲میلیارد بار بازدید داشته است.
اینترنت، فرزند علوم پایه است
یکی از شگفتیهای دنیای علم و فناوری این است که وقتی انتظارش را ندارید محصول یا خدماتی جدید از دل این دنیا بیرون میآید و زندگی ما را متحول میکند. امروز برای همه ما زندگی بدون اینترنت غیرقابلتصور است. ما نمیتوانیم بدون اینترنت با دوستان و خانواده خود که در فواصل دوری از ما زندگی میکنند ارتباط بگیریم، نمیتوانیم کارهای بانکی را راحت و بدون خروج از خانه انجام دهیم، تمام ثبتنامها، کارهای اداری و خریدها که امروز بدون هدر دادن وقت خیلی راحت با گوشی همراه انجام میدهیم روی زمین میماند. این شگفتی دنیای علم و فناوری که زندگی انسان قرن فعلی را تغییر داد، صرفا با هدف اینکه روزی ما بتوانیم کارهای مختلفمان را از راه دور انجام دهیم و زندگی سادهتری داشته باشیم توسعه پیدا نکرده است، بلکه برای ارتباط بین دانشمندان و محققانی بود که در بزرگترین آزمایشگاه فیزیک ذرات (سِرن) در مرز بین سوئیس و فرانسه کار میکردند.
نیاز آنها به ارتباط با هم و بهاشتراکگذاری اطلاعات هر آزمایش باعث شد طرحی را برای ارتباط داخلی در این مرکز علمی پیشنهاد داده و با کمک تیم برنرز لی در سال ۱۹۸۹ این طرح را توسعه دهند.
این اولین قدمها برای ایجاد شبکه ای بود که رایانههای گروهی از محققان را که در فاصله های مختلفی از هم کار میکردند به یکدیگر متصل میکرد که درحقیقت همان وب جهانگستر است. به این ترتیب محصولی که قرار بود نیاز دانشمندان علوم پایه، آن هم در مرزهای دانش که بهظاهر هیچ ارتباطی با زندگی روزمره مردم نداشت را برطرف کند تبدیل شد به حقوق اولیه انسان امروزی که زندگی بدون آن واقعا تحملناپذیر است.
از ایده های یک ذهن خلاق تا اجرا
نیکلا تسلا را همه ما به ایدههای بینظیر و بدیعش میشناسیم، ایدههایی که چند سال بعد از او به دست دیگران عملی شدند. او نظریهای برای ایجاد سامانه بیسیم جهانی ارائه کرد که با کمک برق میتواند پیامهای صوتی و تصویری را به آن سوی اقیانوس بفرستد. با این ایده او جهان آینده را متفاوت با همیشه توصیف میکرد و معتقد بود تغییراتی در نوع ارتباطات افراد ایجاد خواهد شد. مارشال مکلوهان، نظریهپرداز و اندیشمند کانادایی، از دهکده جهانی اطلاعات سخن گفت و دورهای که جهان با فناوریهای پیشرفته به هم متصل میشود. پس از آنها ونوار بوش، مهندس آمریکایی فرضیهای درباره یک ماشین مطرح کرد که به کاربرانش اجازه میدهد در مجموعهای از اطلاعات که بهوسیله شبکهای از لینکها به هم متصل است درباره موضوعات مختلف جستوجو کنند. اواخر دهه ۶۰، ایدههای تئوری سابق سرهم شدند و با ساخت آرپانت (ARPANET)، شکلی سهبعدی به خود گرفتند. آرپانت یا سازمان پروژههای تحقیقاتی پیشرفته شبکه که توسط وزارت دفاع آمریکا تأسیس شده بود، از روشی برای انتقال دادههای الکترونیکی به نام «راهگزینی بستههای کوچک» استفاده میکرد تا کامپیوترهایی را که بهتازگی طراحی شده بودند، در یک شبکه قرار دهد. تلاشهای رابرت کان و وینتون سرف در ساخت چیزی که احتمالا مهمترین بخش اینترنت است باعث شد پروتکل تیسیآی/ آیپی (TCI/IP) ساخته شود و پس از آن اینترنت به شکل جدی توسعه یابد. پروتکل آیپی الگوی نحوه انتقال داده بین شبکهها را مشخص میکند. هر شبکهای یک آدرس آیپی اختصاصی دارد که اطلاعات روی آن قرار میگیرد. سال ۱۹۸۳ عملا سالی بود که www یا همان شبکه جهانی وب ساخته شد اما این هنوز آغازی بود بر داستان مفصل اینترنت.
وب و اینترنت ۲ قصه جدا از هم
اینترنت و وب امروز ممکن است بهجای هم به کار بروند درحالیکه این دو مفاهیمی جداگانه از هم هستند. اینترنت «شبکه بههمپیوسته» است که تمام شبکهها، سرورها، کابلها و دیگر دستگاههای متصل در سراسر دنیا را شامل میشود اما وب جهانگستر فقط یکی از سرویسهای اینترنت به حساب میآید. وب هم شامل مجموعهای از اسناد است که از طریق مرورگر میتوان به آنها دسترسی پیدا کرد. هر سند دارای آدرس منحصربهفردی است که با www شروع و با دامنهای نظیر ir خاتمه پیدا میکند جزئی از این اسناد است. درحالحاضر و با گذشت حدود ۵۰ سال از آغاز به کار وب بیش از یکمیلیاردونیم سایت در شبکه جهانی وب
وجود دارند.
اینترنت متعلق به تمام مردم جهان است
امروز که زندگی بدون اینترنت برای ما غیرقابلتصور است و در هر ماه ۳۲۸میلیون دستگاه جدید به اینترنت متصل میشوند خوب است بدانیم این ضرورت زندگی مدرن به هیچ دولت و فردی تعلق ندارد. با توجه به اینکه اینترنت مجموعهای از شرکتهاست که با هم خدمات نهایی قابل استفاده برای کاربران را آماده میکنند هیچ شخص یا سازمان یا نهادی نمیتواند مالک اینترنت باشد. ممکن است بخشهایی از اینترنت به دست تعدادی شرکت مشخص توسعه داده شود اما در نهایت محصول نهایی به کسی تعلق ندارد و به عبارت بهتر متعلق به همه مردم جهان است.
روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: