این گونه سینمایی که در جهان طرفداران خود را دارد و غالبا با ژانر وحشت گره میخورد در ایران هم چند سالی است در سینما و تلویزیون بیشتر رونق گرفته. بهویژه در تلویزیون مناسبتهای مذهبی که با حالوهوای روحانی همراه است فرصت بیشتری را در اختیار این دست آثار قرار داد و بستری مناسب برای تولد و رشد این گونه سریالها در تلویزیون ایجاد شد که البته با توجه به باورهای دینی غالب مردمان این سرزمین بیانگر مفاهیم مذهبی و اسلامی است.
هرچه از این نمونه سریالها به خاطر داریم - چه آنها که تماشایی ظاهر شدند و چه مواردی که چندان در جلبنظر مخاطبان و منتقدان موفق عمل نکردند - عنصر غافلگیری داشتند و تماشاگران خود را به دنیایی میبردند که در عالم واقع کمتر کسی تجربه تنفس در آن را دارد. فضایی سرشار از نیروهای فراطبیعی که شاید به روشهای علمی قابلیت بازنمود و اثبات نداشته باشد اما وقتی با قصهپردازی و تنیدهشدن مفاهیم فرهنگی و مذهبی به تصویر کشیده میشود، مخاطبان را با خود همراه میکند.
برای مثال حضور شیطان در زندگی بشر که نزد باورمندان به ادیانی چون اسلام پذیرفته و در کتبمقدس هم دربارهاش سخن گفته شده در بسیاری از این قصهها محور قرار گرفت و سریالهایی روی آنتن رفت که هنوز در ذهنمان باقی است. سریالهایی نظیر «او یک فرشته بود»، «اغما» و یکی از آخرین نمونههایش «احضار» به کارگردانی علیرضا افخمی که ید طولایی در ساخت چنین آثاری دارد. البته پیمودن مسیر بهتصویرکشیدن چنین قصههایی آسان نیست و چالشهای خاص خود را دارد مخصوصا وقتی صحبت از اعتقادات و باورهای مذهبی به میان میآید تطابق روایت با واقعیت و اسناد و روایات متقن و در صدر همه قرآن باید رعایت شود. بههمینمنظور و بهدلیل حساسیتبرانگیز بودن هرچه با باورهای دینی مردم سروکار دارد، نگارش و تولید چنین آثاری نیازمند پشتوانه مطالعه و مصاحبه با اهلنظر است تا ماحصل کار کممناقشه باشد و از تیغ تیز نقد در امان بماند.
روزنامه جام جم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد