گفت‌و‌گوی «جام جم» با متخصص بیماری‌های عفونی پیرامون اعلام رسمی پایان کرونا

بری دیگه برنگردی

بعد از چهار سال که از شروع همه‌گیری کرونا گذشت، سرانجام سازمان جهانی بهداشت چند روز پیش پایان وضعیت اضطراری کووید-۱۹ را اعلام کرد.
کد خبر: ۱۴۰۷۰۸۰
نویسنده ندا اظهری - گروه دانش و سلامت

چهار سال پر استرسی که با بیماری، سرفه، تب، خانه‌نشینی و انزوا همراه بود، بسیاری از کسب‌و‌کارها تعطیل شدند، مرزهای بین کشورها بسته شد و بسیاری از مسافرت‌ها و گردشگری‌ها به حالت تعلیق درآمد؛ دانشگاه‌ها و مراکز آموزش و مدارس به صورت آنلاین ارائه خدمت کردند و شرایط به گونه‌ای پیش رفت که افراد بدون ماسک جرأت حضور در مراکز عمومی را پیدا نمی‌کردند. این خبر بعد از مدت‌ها شاید بتواند تا حدی استرس این سال‌ها را کاهش دهد و مردم دنیا را به زندگی روزمره پیش از کرونا برگرداند اما آیا کرونا تمام شده‌است؟ در این باره با دکتر پیام طبرسی، متخصص بیماری‌های عفونی گفت‌وگو کرده‌ایم.

دکتر طبرسی با اشاره به اعلامیه سازمان جهانی‌بهداشت به «جام‌جم» می‌گوید: همه مردم مشاهده کردند در طول این چند سال همه‌گیری کووید چه تأثیر شدیدی را بر تمام امور اقتصادی و اجتماعی به جا گذاشت و کل دنیا را تحت فشار قرار داد و برخی کشورها کمتر و برخی بیشتر این فشار را متحمل شدند. در حال حاضر به این صورت شده که از همه‌گیری جهانی خارج شده‌ایم؛ بنابراین ممکن است برخی محدودیت‌هایی که پیشتر برای اجتماعات، پرواز، مسافرت و... مشخص شده‌بود، برداشته ‌شود و با پایان وضعیت اضطراری این محدودیت‌ها را نخواهیم داشت.

کرونا هنوز تمام نشده
این متخصص عفونی تأکید می‌کند که پایان همه‌گیری به معنای پایان بیماری کووید-۱۹ نیست. کرونا یک بیماری در حال چرخش است و کماکان عده‌ای مبتلا می‌شوند و گاهی عده‌ای به آی‌سی‌یو انتقال می‌یابند و عده‌ای هم فوت می‌کنند. در واقع باید دید پیشرفت علم تا کجا می‌تواند این بیماری را کنترل کند و آیا می‌تواند به مرحله کنترل کامل برسد یا مانند ویروس‌های دیگری چون آنفلوآنزا به چرخش خود ادامه می‌دهد.

کنترل دارویی کووید تا ۹۰ درصد
دکتر طبرسی درباره مراقبت‌های بعد از پایان وضعیت اضطراری کووید عنوان می‌کند: از این نقطه به بعد، دنیا به سمت مراقبت از افراد پرخطر حرکت می‌کند. افراد جوان و کسانی که بیماری زمینه‌ای نداشته و حداقل دو دوز واکسن اولیه را دریافت کرده‌اند، معمولا کووید در آنها ایجاد اختلال نمی‌کند؛ البته این به معنای آن نیست که این افراد دیگر مبتلا به کووید نمی‌شوند اما در صورت ابتلا بدون علامت یا با عارضه‌های محدودی مبتلا می‌شوند. اما افرادی که در گروه پرخطر قرار می‌گیرند، معمولا افرادی با سن و سال بالا و افرادی هستند که بیماری زمینه‌ای یا نقص سیستم ایمنی بدن دارند و در این افراد کووید همچنان یک بیماری خطرناک است و دنیا به سمت جلوگیری از مرگ و میر این افراد پیش می‌رود.این متخصص عفونی می‌افزاید: البته به موفقیت‌هایی هم در این مسیر دست پیدا کرده‌ایم. دنیا یک داروی خوراکی به نام «پکسلووید» تولید کرده که هنوز این دارو را در ایران نداریم؛ مجوز آن صادر شده اما تولید داخل آن انجام نشده‌است. این دارو چنانچه در ۴۸ تا ۷۲ ساعت اول شروع بیماری برای افراد پرخطر و به ویژه افرادی که واکسن تزریق نکرده‌باشند، تجویز شود، پیشرفت بیماری را تا بالای ۹۰ درصد کنترل می‌کند. این دارو، خود پیشرفت بزرگی برای افراد پرخطر به شمار می‌رود اما افراد معمولی نیازی به درمان ندارند. دکتر طبرسی در ادامه با اشاره به اهمیت طرح واکسیناسیون کووید- ۱۹ که در سال‌های اخیر شاهد آن بوده‌ایم، عنوان کرد که انجام واکسیناسیون در رسیدن به این مرحله بسیار تأثیر داشته‌است؛ چرا که اگر واکسنی وجود نداشت همچنان مرگ و میرهای بالاتری داشتیم. آنچه پیش روی ماست، این است که ما باید به سمت تولید واکسن‌هایی جدیدتر برویم که بتواند در مقابل سویه‌های جدید کرونا اثرگذار باشد.

ماسک بزنیم یا نه؟
طبرسی درباره لزوم ادامه ماسک زدن در زمان حضور در جامعه بیان می‌کند: زمانی که وضعیت اضطراری برداشته شود، دیگر ماسک زدن را توصیه نمی‌کنیم. اما باز هم در افراد پرخطر توصیه می‌کنیم رعایت کنند و هنگام قرار گرفتن در محیط‌های سربسته و شلوغی که احتمال می‌دهند فرد بیماری حضور داشته‌باشد، از ماسک استفاده کنند. برای مثال، ما هنگام حضور در بیمارستان و ملاقات با بیماران از ماسک استفاده می‌کنیم. افرادی که علائم تنفسی دارند یا افرادی که بیمار هستند و ناراحتی‌های تنفسی دارند، چه برای جلوگیری از ابتلا به کرونا، چه برای پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های ویروسی دیگر هم بهتر است از ماسک استفاده کنند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها