زندگی در محاصره «نبل و‌الزهرا» حماسه بود
سمیه عالمی، نویسنده کتاب «باغ‌های معلق» مطرح کرد؛

زندگی در محاصره «نبل و‌الزهرا» حماسه بود

یادداشتی بر کتاب «فردا مسافرم» اثر مریم راهی

همراه با بانوان کربلا

کتاب‌های پیرامون واقعه کربلا مخصوصا رمان‌ها و داستان‌های عاشورایی، عموما روایتی مردانه دارند و کمتر به زنان و روایت‌های زنانه این رخداد عظیم پرداخته شده است.
کتاب‌های پیرامون واقعه کربلا مخصوصا رمان‌ها و داستان‌های عاشورایی، عموما روایتی مردانه دارند و کمتر به زنان و روایت‌های زنانه این رخداد عظیم پرداخته شده است.
کد خبر: ۱۴۱۶۷۱۱
نویسنده حسن کعبه‌‌منور - نویسنده

بدون شک زنان مهمی در این واقعه حضور داشته‌اند که اثرگذار بوده اما در سایه مردان بزرگ حاضر در کربلا که در ظاهر قضیه و بخش نمایان وقایع نقشی فعال‌تر و پررنگ‌‌تر داشته، قرار گرفته‌اند. شاخص‌ترین این زنان، حضرت زینب است که مخصوصا در وقایع بعد از روز عاشورا و در اتفاقات کوفه و شام، آنچنان نقشی کلیدی ایفا کردند که این جمله در موردشان مشهور شده است: کربلا در کربلا می‌ماند اگر زینب نبود... اما به‌جز حضرت زینب، بانوان دیگری نیز داریم که یا در کربلا حضور داشته‌اند و آنجا اثرگذار بوده‌اند یا حضور نداشته اما با کارهای خود در قبل و بعد از واقعه، اثرات مهمی را به‌جا گذاشته‌اند که تا امروز برای ما مانده است. خانم مریم راهی در کتاب فردا مسافرم با یک روایت جذاب و زنانه، به پنج نفر از این بانوان بزرگ پرداخته است. حضرات رباب، ام‌البنین، سکینه، شهربانو و لیلی پنج نفری هستند که در این کتاب نقش محوری دارند. نویسنده برای بیان روایت‌های این بزرگواران، ایده جذابی را به‌کار برده و از شخصیتی خیالی به نام «نجوی» که ساکن کوفه است، استفاده کرده است. 
نجوی را خانم راهی، دختر طرماح بن عدی قرار داده است؛ همان طرماحی که چند نفر را به امام رساند، از امام اجازه گرفت تا آذوقه به خانواده‌اش برساند و برگردد اما در برگشت و پیش از رسیدن به امام، خبر شهادت حضرت به او می‌رسد و حال مبهوت است از بلایی که سرش آمده! نجوی که رفتار پدرش را می‌بیند، نمی‌تواند بیکار بنشیند و دست روی دست بگذارد. او با آمدن کاروان اهل بیت به کوفه، لباس و سر و صورتش را خاک‌مال می‌کند و خودش را بین اسرا جا می‌زد تا بتواند به زنان و کودکان اهل بیت کمکی کند. در سختی‌های کوفه و کاخ ابن‌زیاد، راه بین کوفه و شام و ماجراهای بازار شام و قصر یزید، نجوی همراه باقی کاروان است و کم‌کم با افراد مختلف مخصوصا حضرات رباب و سکینه انس می‌گیرد و ماجراهای‌شان را می‌شنود. لابه‌لای خط اصلی روایت داستان، هرجا که نیاز است نویسنده با فلش‌بک، ماجراهایی از گذشته این پنج نفر را نیز بیان کرده تا پازل روایت زندگی این بانوان مهم و اثرگذار واقعه کربلا و همچنین برخی رویدادهای روز عاشورا تکمیل شود.
نوشتن روایت برخی زنان عاشورایی توسط یک خانم، این اثر را نسبت به وقتی که یک نویسنده مرد از بانوان بنویسد، متفاوت و دقیق‌تر کرده است و احساسات، رفتارها و کنش‌ها و واکنش‌ها بهتر بیان شده‌اند. «فردا مسافرم» در ۲۵۲ صفحه توسط نشر کتاب نیستان به چاپ رسیده است.

 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها