از روزی که ورود کرونا به کشورمان رسما تایید شد (۳۰بهمن ۱۳۹۸) تا دیروز که شرایط اضطراری کرونا پایانیافته اعلام شد، سه سال و پنج ماه میگذرد؛ بیش از ۱۲۰۰ روزی که برای ایرانیان عمدتا تلخ و مرگبار گذشت. البته چند ماهی است که کرونا به طرز ملموسی در کشورمان فروکش کرده و مدتهاست دیگر از مرگهای هولناک کرونایی خبری نیست. به همین واسطه است که کمیته علمی کرونا چنین تصمیمی گرفته و پیروزی ما بر اپیدمی را اعلام کرده است. بااینحال کرونا به عنوان یک ویروس جانسخت که نشان داده چطور میتواند در جهان تاخت و تاز کند، همچنان وجود دارد و به گفته کارشناسان، ممکن است دوباره دست و پاگیر شود اما واقعیت این است که کرونا فعلا در کشورمان از نفس افتاده و ماسک برای عموم مردم میتواند به خاطره تبدیل شود.
کرونا واقعا تمام شد؟
کووید ۱۹ از سال ۲۰۱۹ میلادی حداقل تا سه سال مردم نقاط مختلف جهان را آزرد. قرنطینههای سخت، ممنوعیتهای تردد و سفر، مجازاتهای سنگین برای متخلفان، جداسازی بیماران در مکانهای ویژه و واکسیناسیونهای اجباری در کنار تعطیلیهای طولانیمدت نظامهای آموزشی و لطمههای عمیق به کسب و کارها از جمله مشکلاتی بود که مردم دنیا را جدا به دردسر انداخت. کرونا اما اکنون که این سطرها نوشته میشود به گفته کارشناسان، در کره زمین تقریبا مهار شده و اپیدمی از بین رفته است؛ اتفاقی که ممکن است به از بین رفتن کامل ویروس تعبیر شود. اما کارشناسانی که در این باره با جامجم گفتوگو کردند، این تعبیر را به هیچوجه درست ندانسته و اعلام کردند که ویروس جهشیافتهای مانند امیکرون هرگز از بین نمیرود، بلکه مثل سایر کروناویروسها باقی میماند و ممکن است در فصول مشخص، به صورت شدید یا خفیف دوباره ساکنان کره خاکی را به دردسر بیندازد.
دکتر بابک عشرتی، اپیدمیولوژیست در اینباره به ما توضیح داد: «مدت زیادی است که در کشورمان موارد بسیار اندکی از کرونا دیده میشود که نشان میدهد، انتقال ویروس در پایینترین سطح قرار دارد. اما این به معنی از بین رفتن ویروس نیست، همانگونه که مدتهای مدیدی است که ویروس سرماخوردگی و آنفلوآنزا با ما است و ایجاد بیماری میکند.»
او میگوید: «اکنون همه کشورهای دنیا در حال تجربه کاهش موارد ابتلا به کرونا هستند ولی این موضوع نمیتواند به معنی پایان کرونا یا ریشهکنی آن باشد؛ چون ممکن است حتی موجهای دیگری نیز در ماههای آینده شکل بگیرد و کروناویروس به عنوان ویروسی که تاکنون جهشهای زیادی داشته به شکلهای جدیدتر ظاهر شود. بنابراین نظامهای سلامت دنیا و از جمله ما باید همچنان آماده باشد.»
دکتر مسعود پارسانیا، ویروسشناس نیز توضیحات مشابهی را به جامجم ارائه میدهد و میگوید: «کروناویروسها از بین نمیرود، بلکه فقط در یک منطقه قدرت سرایت فرد به فردشان ضعیف میشود. بنابراین ممکن است از این به بعد در برخی از مناطق دنیا و برخی نقاط کشورمان همچنان با مواردی از کرونا روبهرو شویم که به این وضعیت، عفونتهای تکگیر گفته میشود که نقطه مقابل اپیدمی یا همهگیری بهشمار میرود.»
با ماسک چه کنیم؟
گرچه تایید شکست کرونا در کشورمان بیش از سه سال طول کشید و ما همچنان در جدول جهانی کووید ۱۹ دارنده مقام نوزدهم دنیا هستیم اما فروکش کردن این بیماری در کشورمان موضوعی است که حتی با تجربه فردی هم میتوان آن را درست قلمداد کرد. ماههاست که ابتلا به کرونا در ایران روندی نزولی دارد و دیگر از مرگهای هولناک موجهای مربوط به دلتا و امیکرون خبری نیست. به همین دلیل خیلی وقت است که بخش بزرگی از جامعه ماسک را کنار گذاشتهاند.
دکتر بابک عشرتی میگوید: «این کار اشکالی ندارد، زیرا به علت شیوع بسیار پایین بیماری، استفاده از ماسک دیگر مفهومی ندارد اما هنوز لازم است که گروههای خاص از این پوشش حفاظتی استفاده کنند.»
دکتر مسعود پارسانیا نیز تاکید دارد که «کووید ۱۹ از این پس میتواند در فصول پاییز و زمستان همانطور که سرماخوردگی و آنفلوآنزا هر سال شیوع مییابد، دوباره روی دور انتقال قرار گیرد»، بنابراین استفاده از ماسک برای گروههای آسیبپذیرهمچنان توصیه میشود. این موضوع جزو توصیههای کمیته علمی کشوری کرونا نیز هست که با توجه به ثبات کنونی و پایان وضعیت اضطراری کرونا، به جای توصیه عمومی به کل جامعه برای استفاده از ماسک، تأکید دارد که «فقط افرادی که سن بالا، بیماری زمینهای، نقص ایمنی، بیماریهای کلیوی، قلبی، ریوی و کبدی دارند و نیز کسانی که در تماس مستقیم با فرد مشکوک یا کرونای قطعی بودهاند، باید از ماسک استفاده کنند.»
آمارهای ثبتشده کرونایی در ایران و جهان
تعداد مبتلایان جهانی به کرونا ۶۹۲ میلیون و ۱۲۳ هزار و ۸۰۰ نفر
آمار مرگ و میرهای کرونایی در جهان ۶ میلیون و ۹۰۲ هزار و ۵۱۸ نفر
تعداد بیماران بهبودیافته در جهان ۶۶۴ هزار و ۳۵۰ هزار و ۵۲۱ نفر
تعداد مبتلایان به کرونا در ایران ۷ میلیون و ۶۱۲ هزار و ۷۳۲ نفر
آمار مرگ و میرهای کرونایی در ایران ۱۴۶ هزار و ۳۰۴ نفر
تعداد بیماران بهبودیافته در ایران ۷ میلیون و ۳۷۱ هزار و ۳۸ نفر
این افراد همچنان ماسک بزنند
افراد مسن
مبتلایان به بیماری زمینهای
مبتلایان به نقص سیستم ایمنی
بیماران کلیوی
بیماران قلبی
بیماران ریوی
بیماران کبدی
افرادمشکوک به کرونا
افراد در تماس با بیماران کرونایی
مبتلایان قطعی به کرونا
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد