یکی از مدیران رده بالای فدراسیون فوتبال میگوید: «ای کاش این قانون را برای فصل بعد میگذاشتیم.» حالا چرا او این حرف را میزند؟ فوتبال ایران در حالی با شتاب و سرعت فراوان به سمت سقف بودجه رفت که فراموش کرده بود بعضی باشگاهها از سال گذشته قراردادهایی با بازیکنان بسته بودند.
مثلا در استقلال این تبدیل به بحران بزرگی شد. علی خطیر به تاج اعلام کرد: «ما با قراردادهای سال گذشته و دو سه بازیکنی که امسال گرفتیم، ۷۰میلیارد بالای سقف رفتیم؟ چه کنیم؟» استقلال امسال قراردادهایی با بازیکنان دارد که رقمشان بالاست. دعوای آنها هم نتیجهبخش نبوده. بازیکنان میگویند حداقل دستمزد فصل قبلشان را بدهند تا برای کاهش رقم قراردادها پای میز مذاکره بنشینند. این تنها راه حل باقی مانده برای خطیر است که در آخرین مصاحبهاش تاکید کرد میخواهد سقف قرارداد را رعایت کند. مدیران باشگاههای دیگر اما هنوز واکنش سفت و سختی به اجرای قانون نداشتهاند. در این بین اما اتفاقات دیگری هم پشت پرده رخ داده است...
قراردادها زیر ذرهبین
مهدی تاج میگوید: «مصر هستیم تا قانون را اجرا کنیم.» به تازگی هوشنگ نصیرزاده مدیرعامل تراکتور و یکی از اعضای کارگروه تنظیم قانون سقف قرارداد، با یکی دیگر از اعضا یعنی منصور قنبرزاده به اختلاف خورده است. نایب رئیس فدراسیون فوتبال در این باره میگوید: «سقف بودجه مزیتهای زیادی دارد. اگر میگوییم اجرا شود به خاطر آینده باشگاههاست. اولین سود آن برچیده شدن قراردادهای یک ساله بود. الان بازیکنان زیر دو سال قرارداد نمیبندند. طبق قانون جدید بازیکنان خارجی هم اول باید تست بدهند و بعد قرارداد ببندند. در سالهای گذشته چه قراردادهایی ثبت شد و چه کلاهی سر بعضی باشگاهها رفت. درباره اصل رقم و آپشن قراردادها هم قوانینی نوشته شده که به نفع باشگاهها و مدیران است. ببیند چه امتیازاتی از جمله حق مسکن، رضایت مدیرعامل، حق حضور در تمرین، حق گل نخوردن، حق حضور در تمرین و... در قراردادها میگنجاندند که غیرمتعارف بود. حتی بعضی باشگاهها دلاری قرارداد میبستند که اتفاق خوبی نبود. ما سعی کردیم جلوی خیلی از اتفاقات که ضرر مالی برای باشگاهها دارد را بگیریم.»
فدراسیون میِگوید نهادهای بالادستی از جمله سازمان بازرسی شدیدا در اجرای قانون پافشاری میکنند. این بود که اخیرا نمایندگان این سازمان به باشگاه سپاهان رفتند. قرار است آنها به باشگاههای دیگر هم بروند. بعضی باشگاهها نسبت به عملکرد دیگران اعتراض دارند. مثلا یکی از بازیکنان قراردادی امضا کرده که برای پول گرفتن خارج از عرف، مشکلی ندارد. بندهایی از جمله ۱۰ میلیارد حق تبلیغ یک برند کت و شلوار، حدود ۵ میلیارد تبلیغ آب معدنی و.... در قرارداد این بازیکن دیده میشود. قرارداد سرمربی همین باشگاه برای فصل جدید حدود ۶۰ میلیارد تومان است که از سال گذشته به امضا رسیده است. باشگاه تراکتور هم از جمله باشگاههایی است که ستارهها را یکی یکی درو میکند. آنها به تازگی علی شجاعی را از لیست خود خارج کردند تا محمد نادری را جذب کنند. خرید جنجالی دیگرشان امیرحسین حسینزاده بوده است. استقلال قصد داشت او را بازگرداند ولی چون نتوانست پول رضایتنامه ۸۰۰ هزار دلاریاش را جور کند، سر از تراکتور درآورد. منابع آگاه در فدراسیون فوتبال میگویند مهدی تاج بر سر جذب این بازیکن با هوشنگ نصیرزاده حرفش شده است! تراکتور گویا بدون هیچ مشکلی پول جذب این بازیکن را جور کرده است. درباره رقم قراردادهای بسته شده در این باشگاه بحث زیاد است. سازمان بازرسی گویا حتی برای آنکه بتواند مچ بعضی باشگاهها را بگیرد، تحقیق و تفحص خود را در خارج از ایران هم آغاز کرده است. مثلا یکی از بانکهای ترکیه به نام زراعت به تازگی میزبان بعضی بازیکنان ایرانی بوده که میگویند زیر میزی دلار گرفتهاند. اینکه آیا آنها اطلاعاتی در این زمینه بدهند، جای سوال و ابهام دارد. نام بعضی افراد متمول مطرح شده و قرار است درباره آنها هم بررسیهایی صورت بگیرد ولی اینکه فدراسیون و سازمانهای زیربط بتوانند مچ متخلفان را بگیرند، جای سوال دارد.
لیست ناقض
اجرای قانون سقف قرارداد، چیزی نیست که الان بتوان با قاطعیت دربارهاش حرف زد، بلکه گذشت زمان مشخص میکند توانسته اثر خود را روی قراردادها بگذارد یا نه. فعلا استقلال اسیر آن شده. پرسپولیس، سپاهان و تراکتور هم به تازگی لیستی از قرارداد بازیکنان خود را در اختیار سازمان لیگ قرار دادهاند که جای بحث دارد. طبق این لیست رقم قرارداد بازیکنان پرسپولیس زیر ۲۱۰میلیارد است. سپاهان اما لیست خود را کامل نکرده و قرار است خریدهای جدید و رقم قرارداد بعضی بازیکنان از جمله نورافکن را به آن اضافه کند. تراکتور هم تلاش کرده تا نشان دهد زیرسقف بودجه قرارداد بسته است. این لیست ها در اختیار سازمان بازرسی هم قرار گرفته است. فدراسیون اعلام کرد اگر ذرهای شک و تردید درباره رقمها داشته باشد، اجازه ثبت قراردادها را نمیدهد. این هفته، هفتهای است که شاید بتوان آن را با این جمله توصیف کرد؛ «بمبساعتی در لیگ و بعضی باشگاهها.»
خریدهای ۴ تیم بالای جدول فصل گذشته لیگ برتر تا امروز
۴
پرسپولیس: شهاب زاهدی، محمدحسین کنعانیزادگان، مسعود ریگی، محمدمهدی احمدی
۷
سپاهان: احسان پهلوان، رضا اسدی، رضا شکاری، عیسی آلکثیر، کاوه رضایی، هادی محمدی، محمدرضا حسینی
۵
استقلال: آرمین سهرابیان، آریا برزگر، ایمان سلیمی، محمدرضا خالدآبادی، مهرداد محمدی
۱۲
تراکتور: آلوارو خیمنز، امیرحسین حسینزاده، حسین پورحمیدی، سعید آقایی، سیامک نعمتی، شجاع خلیلزاده، عارف آقاسی، عارف رستمی، محمد نادری، محمدرضا شکیبخو، مهدی حسینی، مهدی شیری
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد