به گزارش جام جم آنلاین، کارشناسان توصیه میکنند که برای پیشگیری از خودکشی بهتر است، نکات و دلایلی را بشناسیم که سبب میشود، برخی افراد دست به خودکشی بزنند.
دکتر لیلا کریمی فرشی، روانشناس نیز چنین نظری دارد. او در گفتوگو با ما تاکید میکند: برخی تصور میکنند فقط افرادی که دچار افسردگی هستند، اقدام به خودکشی میکنند. اما گاهی افرادی دست به خودکشی میزنند که هیچ نشانهای از افسردگی در آنها دیده نشده است. به همین دلیل باید آگاه بود که مسائلی فراتر از افسردگی وجود دارد که ممکن است، سبب شود شخص دست به خودکشی بزند.
او با اشاره به اینکه برخی مواقع شخص به دلیل ناامیدی و ناکامی شدید دست به خودکشی میزند، میافزاید: ناامیدیهای بیش از حد سبب میشود که برخی افراد به خود آسیب بزنند.
در این بین کارشناسان توصیه میکنند که احتمال اقدام به خودکشی در برخی افراد بیش از دیگران است. به همین دلیل بهتر است در این خصوص نیز آگاهیهای لازم را به دست بیاوریم.
دکتر کریمی فرشی در گفتوگو با جام جم آنلاین ادامه میدهد: احتمال اقدام به خودکشی در افرادی که به طور تدریجی تحت خشونت قرار گرفتهاند و خشم انباشته شده در وجود آنها هست، بیش از دیگران است، زیرا این افراد در نهایت خشم انباشت شده را به شکل آزار به خود نشان میدهند.
برای نمونه شخصی که در کودکی تحت آزار جنسی قرار گرفته و مهارتهای لازم را نیز برای حل این مشکل به دست نیاورده است، نمیتواند این مساله را با شخص دیگری در میان بگذارد در نتیجه معمولا تخلیه خشم در چنین اشخاصی بدرستی اتفاق نمیافتد و این احتمال که دست به خودکشی بزنند، افزایش پیدا میکند.
این روانشناس درباره دیگر افرادی که احتمال اقدام به خودکشی در آنها بیش از سایر افراد جامعه است، ادامه میدهد: افرادی که سابقه اقدام به خودکشی در بین اعضای خانواده آنها وجود دارد نیز احتمالا بیشتر از دیگران دست به خودکشی میزنند.
او عنوان میکند: اختلالات روانپزشکی نیز در این بین تاثیر گذار است، مثلا افرادی که دچار افسردگی و یا دو قطبی هستند یا اشخاصی که مواد مخدر و الکل مصرف میکنند نیز احتمالا بیشتر از دیگران اقدام به خودکشی میکنند.
برخی تصور میکنند که افرادی که دچار افسردگی هستند، بیشتر دست به خودکشی میزنند. اما بررسیهای کارشناسان این ادعا را رد میکند.
دکتر کریمی فرشی در این باره توضیح میدهد: به شکل کلاسیک خیلیها دنبال نشانههای افسردگی میگردند در صورتی که افراد افکار و احساسات خود را بیان نمیکنند و به شکل ناگهانی دست به خودکشی میزنند.
آن طور که او توضیح میدهد، اما با دقت بیشتر میتوان علائمی را پیدا کرد که نشان از این دارد که شخص به خودکشی فکر میکند. برای نمونه افرادی که بیشتر اخبار خودکشی و مرگ را دنبال میکنند و در فضای مجازی به دنبال چنین خبرهایی هستند، بیش از دیگران به خودکشی فکر میکنند.
این روانشناس ادامه میدهد: علاوه بر این خانوادهها باید بیشتر مراقب افرادی باشند که در یادداشت و نوشتههایشان درباره ناامیدی و اینکه دیگر نمیخواهند زندگی کنند، مینویسند. چنین افرادی ممکن است به خودکشی فکر کنند.
دکتر کریمی فرشی درباره دیگر نشانههای اقدام به خودکشی عنوان میکند: ممکن است شخص کم کم احساس لذت را از دست بدهد. به عبارت دیگر چنین فردی در برابر اتفاقاتی که قبلا سبب شادی او میشد، بیتفاوت میشود. مثلا از هدایایی که میگیرد یا دیدن فیلمهای مورد علاقهاش دیگر احساس شادی نمیکند.
او ادامه میدهد: اعضای خانواده باید حساسیت بیشتری نسبت به افرادی که کم کم دچار انزوا میشوند، داشته باشند. زیرا احتمال اقدام به خودکشی در اشخاصی که به مرور زمان و به بهانههای مختلف خود را از جمع جدا میکنند و به شکلی رفتار میکنند که کمترین تعامل را با خانواده داشته باشند، بیشتر است.
این روانشناس ادامه میدهد: بیشتر مواقع خانوادهها نسبت به این نشانهها بیتوجهی هستند و تصور میکنند شخصی که از جمع فاصله گرفته مشغول کار است.
کارشناسان تاکید میکنند که اعضای خانوادهها برای پیشگیری از خودکشی باید تعاملات خود با یکدیگر را افزایش دهند.
دکتر کریمی فرشی نیز روی این مساله تاکید میکند و میافزاید: به اعضای خانوادهها توصیه میکنیم که تعاملات و ارتباطات خود با یکدیگر را بهبود ببخشند و ارتباطات خود را با اعضای خانواده را به بهانههای مختلف کاهش ندهند.
او عنوان میکند: این روزها میزان گفتوگو در جمع خانواده کاهش یافته است و برخی تصور میکنند که دیدن یکدیگر در محیط خانه کافی است. اما باید تاکید کرد که هیچ چیزی جای گفتوگو و تعامل مثبت را در جمع خانواده نمیگیرد. در واقع اگر اعضای خانواده با یکدیگر ارتباط موثری داشته باشند، حتما بموقع متوجه تغییرات روحی یکدیگر خواهند شد.
این روانشناس ادامه میدهد: اعضای خانواده باید با یکدیگر صحبت کنند و به یکدیگر اجازه ابراز احساسات بدهند و اگر یکی از اعضای خانواده به قول معروف در خودش فرو رفت کنارش بنشینند و شنونده خوبی برای او باشند.
دکتر کریمی فرشی ادامه میدهد: اگر نشانههایی که به آنها اشاره شد را در یکی از اعضای خانواده مشاهده کردیم، به دنبال راهکار باشیم و شخص را تشویق کنیم که با یک مشاور و روانشناس مشورت کند، زیرا در بسیاری مواقع با مشاوره بموقع و مصرف دارو مشکل شخص برطرف میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد