ابراهیم کیهانی، این هنرمند باسابقه، ۷۷ساله بود که در ۲۸شهریور بر اثر بیماری در بیمارستان درگذشت. پیشکسوت عرصه تهیهکنندگی و تدوین، سوابق و همکاریهای متنوعی با صداوسیما داشت که از جمله آنها میتوان به مدیریت گروه جنگ، مدیریت لابراتوار صداوسیما، تهیهکنندگی برنامههای «روایت فتح» شهید آوینی، برنامههای تلویزیونی جهاد سازندگی و... اشاره کرد. در ادامه با مهدی همایونفر، تهیهکننده و همدوره کیهانی گفتوگو کردیم تا بیشتر با این شخصیت که از او آثار بسیاری به یادگار مانده است، آشنا شویم. نام هر کس به «روایت فتح» گره خورده باشد تا همیشه ستارهای درخشان را در کارنامه هنری خود حمل میکند. مجموعه مستند روایت فتح در بیان و تصویر، حرفهای تازه بسیاری برای گفتن داشت و هنوز بر تارک سیما میدرخشد. این مجموعه از رویدادهای نظامی - سیاسی دفاع مقدس میگفت و در همان دوران به همت گروه تلویزیونی جهاد ساخته شد و میتوان آن را مهمترین روایت تصویری از هشت سال نبرد حق علیه باطل دانست که با صدای شهید مرتضی آوینی ماندگار شد. در کنار آوینی که برجستهترین عامل این روایت بود، کسانی هم حضور داشتند که شاید نامشان کمتر شنیده شده باشد اما بدون حضور آنان به ثمررسیدن این اثر ممکن نبود. یکی از این افراد ابراهیم کیهانی است که پیش از این مجموعه هم در عرصههای تصویری مختلف حضور موثر داشت و با روایت فتح تواناییهای تازهای از خود به نمایش گذاشت و نامش را با انقلاب و دفاع مقدس پیوند زد. این هنرمند پس از این مجموعه هم همچنان کارش را با تدوین فیلمهای سینمایی ادامه داد. تهیهکنندگی و کارگردانی مجموعههای تلویزیونی روزهای آتش، قطعهای از بهشت، بهترین سالهای زندگی، آبی به رنگ گلدستهها، آری اینچنین بود برادر، میعاد با ابراهیم در گلستانه و ماهنوز زندهایم ازجمله آثار مهم زندهیاد کیهانی است. هنرمندی که مراسم خاکسپاریاش ظهر چهارشنبه ۲۹ شهریور در قطعه صالحین(جانبازان) بهشت زهرا برگزار شد. معاونسیما درگذشت این پیشکسوتانقلابی را به خانوادهایشان و جامعههنری وفرهنگی کشور تسلیت گفت.
مهدی همایونفر از همدورهایهای وی در گفتوگو با جامجم درباره سالهای همکاری با زندهیاد کیهانی چنین میگوید: از سال۵۹ که وارد سازمان صداوسیما شدم در گروه تلویزیونی جهاد مستقر شده و با ایشان آشنا شدم. در آن مقطع زندهیاد کیهانی از همکاران گروه جهاد بود؛ در همین مجموعه شهید آوینی هم حضور داشت. البته آن موقع مجموعه حقیقت نام داشت که اسمش به روایت فتح تغییر کرد و در طول سالهای جنگ پخش میشد. پس از مدت کوتاهی، جناب کیهانی در جاهای دیگر صداوسیما سمت گرفتند که یکی از آنها مسئول آرشیو بود؛ به همین دلیل از کنار ما رفت. ارتباطمان کم شد تا این که سال ۶۳ دوباره برگشت. در عملیات بدر جزو کسانی بود که حضور داشت. آن زمان دوربینها سنگین بود و اگر خیلی میخواستی سبک حرکت کنی، حداقل باید یک اکیپ سهنفره با همدیگر همراه میشدند. البته معمولا این تعداد بدون راننده به چهار، پنج نفر میرسید. این افراد کمک میکردند تا تصاویر گرفته شود. ایشان در این عملیات در کنار ما بود و در اکیپ فیلمبرداری حضور داشت.
وی ادامه میدهد: زندهیاد کیهانی نقش موثری در سازماندادن به آرشیو تصاویر جنگ داشت. سالهای متمادی در این حوزه نقشآفرینی میکرد و با ما هم ارتباط دوجانبه داشت. چون فیلمهایی که برای روایت فتح در سالهای جنگ گرفته بودیم، نگاتیو بود، نه پوزیتیو؛ لذا صدایش از نگاتیو جدا بود. باید صدا و تصویر سینک شده و بعد قطع نگاتیو میشد تا نسخه خوبی از فیلم را داشته باشیم. این زحمت بر عهده ایشان بود. حق بزرگی گردن صداوسیما دارد، چون بخش مهمی از فیلمهای جنگ را سامان داد و موجب شد دسترسی ساده به آثاری با کیفیت خوب داشته باشیم.
همایونفر درباه این شخصیت بیان میکند: آدمی خوشاخلاق و خوشبرخورد بود و چون سن بیشتری از بقیه گروه داشت، نقش پدری ایفا میکرد. همه بچهها خاطرات خوشی از ایشان دارند. اگر قرار باشد یک ویژگی را در مورد ایشان یادآوری کنیم؛ نقش محوریشان در سالمسازی نگاتیوهای مربوط به جنگ در صداوسیما است که سالها ادامه داشت. فقط روایت فتح نبود و کارهای دیگر را هم در این زمینه انجام داد. این نقش فراموشنشدنی است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد