ازدواج آگاهانه و با برنامه،برج مراقبت زندگی است و ضرورت آن به ویژه در این دوران که زندگی بشر از پیچیدگی خاصی برخوردار است پوشیده نیست. ازدواج اهداف و نیازهای بیشماری را برآورده میسازد که مهمترین آنها آرامش و سکون است. در برنامهریزی ازدواج از ۹عامل نام برده میشود که در توفیق این امر مهم تأثیر بسیار دارد. این عوامل عبارتند از:
۱) نیت و اراده آگاهانه
برای ایجاد خانواده و ساختن زندگی مشترک نیت تنها یک امر ذهنی نیست. این پدیده مجموعهای از طراحیهای ذهنی و عملی است که سختکوشی و تلاش بهینه و کارآمد بخشی از آن به شمار میآید. کسی که برنامهای شفاف و روشن برای این امر مهم داشته باشد، استحکام و بقای این پیوند مقدس را رقم زده است.
۲) سلامت روح و جسم
انسان سالم به وجود آورنده خانواده سالم است، چون اجتماع مجموعه خانوادهها است، وقتی سلامت روان پایه و اساس زندگی مشترک باشد، بالندگی اجتماعی به ارمغان میآورد. سلامت جسم در مرتبه بعد است.
۳)داشتن منبع درآمد مناسب:
بحث تامین برای یک ازدواج موفق و زندگی پر خیر و برکت بسیار ضرورت دارد.مسئله اشتغال و تامین خانواده نوعی امنیت روانی ایجاد میکند که لازمه زندگی مشترک است.طلاب و دانشجویانی که به ازدواج تمایل دارند، با جد و جهد در کنار درس حرفه ای مییابند و مسئله تأمین را تا حدودی زیادی حل میکنند. یاری خانواده در این زمینه نیز از عوامل آسان کننده ازدواج است. البته در این مراحل صبر، قناعت، پذیرش وضع موجود و تلاش برای تامین هرچه بیشتر ضرورت دارد.
۴)سن مناسب
زوج مناسب باید از جهت جسمی به بلوغ کامل رسیده باشند و از جهت روحی و روانی برای پذیرش مسئولیت ازدواج آمادگی داشته باشند. امروزه با عنایت به بحث تحصیل و کار و امکانات، تعریفی خاص از سن مناسب وجود ندارد؛ یعنی با لحاظ کردن بلوغ جسمی و روحی و تطبیق با شرایط زمانه، از جهت تحصیل و اشتغال و تامین، میتوان در خصوص ازدواج تصمیم گرفت.
۵)ثبات عاطفی
داشتن ثبات عاطفی و کنترل عواطف و احساسات در امر ازدواج بسیار تعیینکننده و مهم است. حوصله و بردباری، صداقت، خلوص، بیآلایشی، مهربانی، گذشت، صمیمیت، اعتماد، نظم و انضباط و همکاری، سازگاری، تعهد، سخاوت و حسن تفاهم و بالاخره انعطاف از موارد عمده ثبات عاطفیاند. جوانانی که در آستانه ازدواج و تشکیل خانواده قرار دارند، باید از حداقل ثبات برخوردار باشند؛ بتوانند خشم و شادی غیرطبیعی خود را کنترل کنند؛ با متانت و تامل به بررسی واقعیتها پردازند و هنگام قضاوت و داوری با عقل و منطق ظاهر شوند.
۶)داشتن منطق و مسولیت پذیری
یکی از معیارهای اساسی در مرحله مقدماتی ازدواج، داشتن منطق و احساس مسئولیتپذیری است که در حقیقت علاقه و رغبت برای ایجاد خانواده است و پیش شرط اساسی ازدواج موفق به شمار میآید.
مسئولیتپذیری نوعی اطمینانخاطر و امنیت روانی به همراه میآورد و از راههای اساسی کاهش صدمات زندگی و حیات مشترک زناشویی است.
۷) عشق الهی و تحکیم بنیان خانواده
در فرآیند ازدواج مراحلی وجود دارد که سردار همه آنها عشق و شوق به زندگی با همسر آینده است. این عشق هرچه به حقیقت و واقعیت و اصالت نزدیکتر باشد، خانواده از تداوم و استحکام فزونتر برخوردار میشود. وفاداری به عشق، وفاداری به همسر را به ارمغان میآورد که در آن احساس تکامل و تعلق خاطر و خوشبختی حاصل میگردد. در یک برنامه موفق ازدواج، عشق جایگاهی ویژه دارد. عشق را باید عامل تعالی و تکامل انسان بدانیم.
۸) آشنایی با قوانین ازدواج
ازدواج دارای وظایف، حقوق و تکالیف است ضرورت آشنایی جوانان با قوانین و مقررات ازدواج بر هیچ کس پوشیده نیست. آشنایی مقدماتی با حقوق و قوانین تشکیل خانواده، در پایداری ازدواج و شیرینی و لذت زندگی بسیار موثر است. از جمله این حقوق، حقوق قانونی و شرعی، مهریه و حدود و اختیارات زوجین در برابر یکدیگر، تقسیم کار، حقوق زن، تعهدات اصلی و فرعی، شروط و تربیت فرزندان است.
۹) بهداشت، مدیریت تحکیم خانواده
یکی از عوامل ازدواج موفق و برنامهریزی شده آشنایی زوجین با بهداشت و تلاش برای حفظ و نگهداری سلامت خانواده است. تعاملهای زوجین، بهترین سن بچه دار شدن زن که بین ۲۰_۳۰سالگی است و رعایت فاصله حداقل ۳سال بین زایمان و رفتار مسولانه و آگاهانه در زندگی زناشویی بخشی از این اصول به شمار میآید. دنیای امروز دنیای تغییر است و زوجهای جوان باید هر روز طریقی جدید برای بهتر شدن روابط خود بیابند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: