خودکشی در جوانان و نوجوانان ظرف سالهای اخیر تقریبا چندین برابر شده است بعضی از خودکشی ها به خاطر محرکهای لحظه ای است؛ ولی بیشتر آنها از قبل برنامه ریزی شده اند و فرد از مدتها قبل در موردشان خوب فکر کرده و جوانب مختلف آن را در نظر گرفته است. پاسخ ساده ای برای این سوال وجود ندارد که چرا یک نوجوان یک دفعه اقدام به خودکشی و پایان دادن به زندگی خودش می کند ولی تحقیقات نشان می دهد که برخی عوامل مثل مشکلات خانوادگی، فشارها، از دست دادن اشخاص مهم یا محبوب در زندگی، مشکلات هویتی، در دسترس بودن موادمخدر و مشروبات الکلی، رقابت شدید درسی، نیازها و آرزوهایی که غیرقابل دسترس باشند می توانند از عوامل خودکشی محسوب شوند. علائم و نشانه های خودکشی را می توان به دو دسته کلی نشانه های کلامی، رفتاری و احساسی تقسیم نمود.
نشانه های کلامی
نشانه های رفتاری و احساسی
تغییر رفتار و شخصیت و در نهایت ابراز احساسات و نگرش های خاصی ممکن است حاکی از آن باشد که فردی مستعد خودکشی است. این ویژگیها عبارتند از :
چه کار کنیم؟
اگر نوجوانی به شما می گوید دوست دارد بمیرد. باید تهدید او را جدی بگیرید و در مورد این مسئله خوب فکر کنید. اولین کاری که باید انجام دهید این است که ببینید او در چه شرایطی چنین چیزی را به شما گفته است. آیا وقتی او به خواسته خودش نرسیده یا وقتی به او اجازه نداده اید به کنسرت یا مکان مورد علاقه اش برود، چنین حرفی به شما زده است؟ آیا بعد از اینکه او را تنبیه کرده اید و یا باعث شده اید که احساس عذاب وجدان و گناه کند. آیا می توانید حدس بزنید چه زمانی ممکن است او چنین حرفی را به شما بزند؟ آیا او در مواقع غیرقابل پیشبینی مثلا وقتی تلویزیون می بینید، رانندگی می کنید و یا درباره دوستان مدرسه اش حرف می زنید، به شما این گونه می گوید؟ چقدر او این حرف را می زند و تحت چه شرایطی؟
گاهی اوقات اظهارنظر درباره اینکه شخصی می خواهد خودکشی کند ناگهانی و بدون دلیل است، درست مثل اینکه کسی بگوید از شما متنفرم، از خانه فرار می کند، تو ظالمی یا اینکه می خواهم در خانه پدربزرگم زندگی کنم. این مسئله به خصوص در مورد نوجوانانی که سریع از کوره در می روند، صدق می کند. اگر فرزندتان در مورد چنین احساسی با شما حرف می زند، خونسردی خود را حفظ کنید و نگذارید او شما را بازیچه دست خودش کند. خواه بیان اینکه می خواهد خودکشی کند. از قبل قابل پیشبینی و برنامه ریزی شده باشد یا اینکه شخص بدون برنامه و آمادگی چنین حرفی را بزند، گام بعدی این است که والدین به دنبال نشانه ها و علائمی باشند که هشدار می دهند ممکن است او اقدام به خودکشی کند. درباره احساسات فرزندتان با او حرف بزنید و نظرش را درباره خودکشی بپرسید. به پرسشهای مهم او پاسخهای سرسری و ساده ندهید و یا به او نگویید نباید چنین احساسی را داشته باشد. چون در این صورت ممکن است باعث شوید احساس گناه در او تشدید شود و بیشتر احساس ناامیدی و بی لیاقتی کند. سعی کنید به احساسات او پی ببرید و از او بخواهید راه حلهایی برای مشکلاتش ارائه کند. وقتی شک دارید یا پرسشهایی برایتان بدون پاسخ مانده اند با یک متخصص اعصاب و روان یا روانشناس مشورت کنید که در این زمینه به شما کمک کند.
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با یک مشاور خانواده مطرح شد
دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفتوگو با «جامجم» تأکید کرد آییننامه این رویداد ادبی نیاز به تجدیدنظر دارد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر محمدحسین رجبی دوانی رئیس بنیاد ایرانشناسی مطرح شد