درباره این موضوع که در سه سال گذشته چه اقداماتی در حوزه افزایش تولید برق انجام شده گزارشی تهیه کردهایم که جزئیات آن را در ادامه میخوانید.
همانطور که گفته شد مردم بهدلیل ناترازی برق و عدم افزایش ظرفیت تولید در دولت گذشته، خاموشیهای طولانیمدت و بدون برنامه را تجربه میکردند اما با آغاز به کار دولت سیزدهم و تلاش برای تامین برق پایدار، از بروز خاموشیها جلوگیری شد و در سه سال گذشته در تابستان قطعی برق نداشتیم. تابستان ۱۴۰۰ و سالهای قبل از آن بروز خاموشیهای گسترده و قطع طولانیمدت برق در روز سبب نارضایتی مردم و بخش صنعت شده بود. این خاموشیها ناشی از ناترازی در تولید و مصرف بود و سرمایهگذاری لازم برای توسعه ظرفیت تولید برق صورت نگرفته بود. ناترازی حاصل عدم توسعه ظرفیت نیروگاهی دو دولت قبل بود که از سال ۱۳۹۶ آغاز و در سال ۱۴۰۰ این ناترازیها تبدیل به قطعی برق بهویژه در بخش خانگی شد؛ بهطوریکه در تابستان ۱۴۰۰ از ۲۹ اردیبهشت تا پایان شهریور بهصورت گسترده و بدون برنامه خاموشیها را داشتیم.
تحویل با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی
در تابستان ۱۴۰۰ در بخش خانگی روزانه دو یا سه نوبت قطع برق خانگی رخ میداد و در بخش تولید و صنعت نیز میزان خاموشیها بسیار بیشتر از بخش خانگی بود، با این حال از ابتدای خرداد تا ۱۵مهر ۱۴۰۰ که دوره گرم سال محسوب میشود تقریبا ۴۸ میلیارد کیلووات مصرف برق خانگی بوده است. در دولتهای هفتم و هشتم ۶۰درصد در دولتهای و نهم و دهم ۶۸ درصد و در دولتهای یازدهم و دوازدهم فقط ۲۳ درصد رشد تولید برق داشتیم و دولت سیزدهم با ۱۵ هزار مگاوات ناترازی برق دولت را تحویل گرفت. اما در پایان دولت دهم ناترازی در تولید و مصرف برق نداشتیم. علیاکبر محرابیان، وزیر نیروی دولت سیزدهم معتقد است که اگر شرایط گذشته تداوم مییافت، میبایست میزان ناترازیها از ۲۰ هزار مگاوات هم فراتر میرفت و خاموشیها گستردهتر میشد. بر این اساس دولت سیزدهم با اتخاذ دو سیاست راهبردی کار خود را شروع کرد و رفع ناترازی با سیاست افزایش ۳۰ هزار مگاواتی ظرفیت نیروگاهی و مدیریت مصرف در دستور کار قرار گرفت؛ با این حال تابستان دو سال گذشته بدون خاموشی سپری شد و حتی با افزایش تامین برق صنایع، شاهد رشد تولید بودیم.
۳ محور برای روشن ماندن
برای افزایش ظرفیت نیروگاهی سه محور مهم در دستور کار قرار گرفت؛ محور نخست توسعه نیروگاههایی که در حوزه کار وزارت نیرو بود و برنامهریزی شد که ۱۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاه کشور اضافه شود و اکنون به بیش از ۹۰۰۰ مگاوات از برنامهریزی رسیدیم. محور دوم استفاده از ظرفیت صنایع انرژیبر برای سرمایهگذاری بود که در این محور هم ۱۰ هزار مگاوات برنامهریزی شد و عملیات اجرایی آن با سرعت انجام شد و پیشبینی این است که تا اوج بار مصرف تابستان ۲۸۰۰ مگاوات از این ظرفیت به بهرهبرداری برسد و تاکنون بیش از ۸۰۰ مگاوات به بهرهبرداری رسیده است. محور سوم استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر برای رفع ناترازی بود. عدم استفاده از سوخت، عدم استفاده از آب نیروگاههای تجدیدپذیر را به نیروگاههای اقتصادی و ارزشمند تبدیل کرده است.در طول دو سال گذشته عملکرد در حوزه ظرفیت نیروگاهی سبب شد هیچ خاموشی بروز نکند و این خدمتی ماندگار از رئیسجمهور شهید است. اکنون بعد از گذشت بیش از هزار روز خدمت دولت سیزدهم، افزایش ظرفیت تولید برق منجر به کاهش ناترازی، اشتغالزایی، ایجاد برق پایدار در شبکه و جلوگیری از تکرار تجربه تلخ خاموشیهای پیش از شروع دولت شده است.
افزایش تأمین برق صنایع
علیاکبر محرابیان، وزیر نیرو: در دولت سیزدهم مدیریت مصرف در صنایع بهگونهای بوده که موجبات کاهش تولید فراهم نشود و از سوی دیگر برای اولینبار در طول قدمت صنعت برق کشور، میزان تأمین برق صنایع از برق خانگی پیشی گرفت. در بخش خانگی علاوه بر پاداش صرفهجویی برای کسانی که کاهش مصرف دارند، مشوقهای دیگری درنظر گرفته شده است. همچنین در سال گذشته اعطای این مشوقها روی تعرفه مشترکانی که کاهش مصرف داشتند تأثیر زیادی در مدیریت مصرف داشته و امسال نیز در کنار این موضوع «پویش با انرژی» درنظر گرفته شده که براساس این پویش با استفاده از ابزار هوش مصنوعی با همه مصرفکنندهها ارتباط برقرار میشود و روشهای کاهش مصرف را به هر مشترک گوشزد کرده و آموزش میدهد و بهدنبال کاهش مصرف، میلیونها جایزه به مشترکان پرداخت خواهد شد.