با این حال بررسیهای میدانی از سطح فروشگاههای زنجیرهای و بازار، نشان میدهد که در روزهای اخیر قیمت گوشت داخل با نوساناتی در بازار روبهرو شده که همین امر منجر به ایجاد صفهای طولانی برای خرید گوشتهای تنظیم بازار شده است.
در اینخصوص بسیاری از خریداران اختلاف بیش از دو برابری قیمت گوشت تنظیم بازار با گوشت داخلی را عامل اصلی صفهای طولانی خرید مطرح میکنند، هرچند نسبت به این موضوع که مجبورند بهدلیل کمبود عرضه گوشتهای تنظیم بازار، ساعتها در سرما در صف بایستند، هم گلایهمند هستند.مشاهدات خبرنگار جامجم از بازار حاکی از آن است در برخی مناطق تهران قیمت برخی اقلام گوشت قرمز به بیش از یک میلیون تومان نیز رسیده و به نظر میرسد به مانند سایر کالاهای اساسی، نظارتی بر بازار گوشت قرمز نیز وجود ندارد. همین امر سبب شده که طی دو ماه اخیر، بازار این کالای اساسی با نوسانات زیادی روبهرو شود که یکی از اصلیترین دلایل آن به توقف در توزیع گوشتهای تنظیم بازاری برمیگردد.
بنابر آمار هفتماهه گمرک، ۱۵۷هزارتن گوشت با ارزش حدود ۹۱۵هزار دلار وارد کشور شده که این میزان بیش از دو برابر مدت مشابه سال قبل است که با احتساب افزایش حجم عرضه دام داخل، نباید التهابی در بازار گوشت رخ دهد. با اینحال به نظر میرسد مشکل اصلی در زمزمههای ایجادشده برای افزایش نرخ واردات کالاهای اساسی باشد، به طوری که گفته میشود ارز واردات گوشت قرمز نیز از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۷ هزار تومان افزایش مییابد، همین امر سببشده بسیاری از واردکنندگان گوشت قرمز اقدام به دپوی گوشت وارداتی خود به امید افزایش قیمت طی ماههای آینده کنند تا از این طریق به سود سرشاری برسند. این در حالی است که رصد تغییرات دوباره در قیمت ارز وارداتی گوشت، این بازار را مجددا دچار اختلال و افزایش قیمت خواهد کرد.
افشین صدردادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک چندی پیش اظهار کرد: با توجه به افزایش چهار برابری واردات، علت کمبود گوشت در مغازهها به نبود نظارت برمیگردد، چراکه شنیدهها حاکی ازآن است که این گوشتهادرخارج از شبکه توزیع میشود که با اصلاح سیاستهای نظارتی، این مشکلات مرتفع میشود.وی افزود:مافیای واردات برای استمرار آن،اجازه نمیدهندگوشت به نرخ واقعی دربازار عرضه شودو از طرفی به دنبال ملتهب نگه داشتن بازار هستند تا حجم واردات را افزایش دهند.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک، قیمت یک میلیون تومانی گوشت قرمز در بازار را غیرمنطقی دانست و بیان کرد: باتوجه به کمبود و عدم نظارتها، عوامل بازار تعیینکننده قیمت گوشت هستند که همین امر موجبشده تا گوشت با نرخ منطقی عرضه شود، چراکه با احتساب قیمت دام ۲۸۰ هزار تومان دام سبک به هیچوجه عرضه گوشت با قیمتهای ۸۰۰ هزار تومان و یک میلیون تومان منطقی نیست.بنابر آمار، قیمت هرکیلو بره نر ۵۰ کیلویی از ۳۲۰ هزار تومان ابتدای سال به ۲۶۰ تا ۲۷۰ هزار تومان کاهش یافته است، به همین دلیل میتوان گفت علیرغم شرایط مساعد تولید دام و افزایش حجم واردات گوشت قرمز اما قیمت این محصول در بازار افزایش معناداری داشته که این امر کاملا غیرطبیعی است.مشاهدات خبرنگار جامجم از خیابان سهروردی تهران نشان میدهد قیمت هر کیلوگرم ران گوسفندی ۸۸۵هزار تومان، کف دست گوسفندی ۸۸۳ هزار تومان، ماهیچه گوسفندی ۹۱۰ هزار تومان، راسته گوسفندی ۷۴۵ هزار تومان، دل جگر و قلوه یک میلیون و ۷۰هزار تومان، فیله گوساله یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، گوشت گوساله ۵۸۵ هزار تومان، گوساله پاکشده ۶۶۰ هزار تومان، راسته گوساله ۸۰۷ هزار تومان و زبان گوساله ۵۸۵ هزار تومان به فروش میرسد.
موضع وزارت جهاد کشاورزی
وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که قیمت گوشت قرمز در بازار افزایش قابلتوجهی نیافته، به طوری که با افزایش ۱۰ درصدی واردات نهادههای دامی و افزایش قابلتوجه واردات گوشت قرمز، این بازار کنترل شده است، در همین خصوص همچنین داریوش یوسفی، معاون نظارت مرکز بازرگانی و تنظیم بازار وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: حدود دو سه ماه است که میگویند تولید افزایشیافته و آماده است ولی قبل از آن اینگونه نمیگفتند. تاکید داشتند اصلا وارد نکنید، اما اگر همین ۱۰ درصد را نیز وارد نمیکردیم، قیمت گوشت گوسفندی به یک میلیون تومان میرسید.وی بیان کرد: در سال جاری، قیمت گوشت گرم گوسفندی به تثبیت رسیده و کاهش نیز داشته است. گوشت مخلوط تنظیم بازاری را ۳۰۰ هزار تومان عرضه میکردیم اما در بازار قیمت ۴۰۰ هزار تومان است که فاصله این دو عرضه به ۱۰۰ هزار تومان رسیده و این در حالی است که فاصله به ۲۰۰ هزارتومان نیز رسیده بود.با وجود این باید اذعان کرد که هماکنون قیمت گوشت قرمز تولید داخل در بازار بهشدت افزایش یافته است و گوشت قرمز تنظیم بازاری (بهخصوص گوشت گوسفندی) نیز با کمبود شدیدی روبهروست که به نظر میرسد توسط واردکنندگان دپو میشود.