ماراتن دیپلماسی در ژنو؛ تلاش ایران و اروپا برای رفع موانع توافق

دیپلمات‌های ارشد ایران و سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) در سومین دور گفت‌وگوهای ژنو توافق کردند که به‌رغم اختلافات موجود، مسیر دیپلماسی را برای کاهش تنش‌ها و رفع موانع دستیابی به توافق ادامه دهند.
دیپلمات‌های ارشد ایران و سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) در سومین دور گفت‌وگوهای ژنو توافق کردند که به‌رغم اختلافات موجود، مسیر دیپلماسی را برای کاهش تنش‌ها و رفع موانع دستیابی به توافق ادامه دهند.
کد خبر: ۱۴۸۹۷۵۷

به گزارش جام جم آنلاین، کاظم غریب‌ آبادی معاون حقوقی وزارت امور خارجه و رئیس هیأت مذاکره‌کننده ایرانی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که این دور از گفت‌وگوهای ژنو «جدی، صریح و سازنده» بود و طرف‌ها ضمن ورود به برخی جزئیات، ایده‌هایی را در دو حوزه رفع تحریم‌ ها و مسائل هسته‌ای که برای دستیابی به توافق ضروری هستند، مورد بررسی قرار دادند.

وی تأکید کرد: «این اتفاق نظر وجود داشت که مذاکرات باید ازسرگیری شود و برای رسیدن به توافق، فضای مناسبی از سوی همه طرف‌ها ایجاد و حفظ شود.»

از سوی دیگر، کریستین ترنر مدیرکل امور سیاسی و ژئوپلیتیک وزارت امور خارجه انگلیس نیز با تأیید فضای مثبت این گفت‌وگوها، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در شرایطی دشوار، نگرانی‌ها را مطرح کردیم و بر تعهد خود به یافتن راه‌حل دیپلماتیک تأکید کردیم. توافق شد که گفت‌وگوها ادامه یابد.»

هرچند زمان دقیق دور بعدی گفت‌وگوها اعلام نشده است، اما اظهارات مطرح‌شده نشان می‌دهد که طرفین از مواضع تقابلی فاصله گرفته و به‌سوی برداشتن گام‌های عملی در مسیر دیپلماسی و رفع موانع موجود برای مذاکره و توافق حرکت می‌کنند.

ایران پیش از این در قالب هشت دور مذاکرات در وین برای احیای برجام شرکت کرد و حداکثر انعطاف‌پذیری و تعهد خود را در حفظ این توافق نشان داد. اما دولت‌های اروپایی و آمریکا، به‌جای بهره‌برداری از فرصت موجود، با یک محاسبه غلط روی اغتشاشات داخلی ایران سرمایه‌گذاری کردند و روند دیپلماسی را به بن‌بست کشاندند. در واقع آن‌ها نشان دادند که از اراده حقیقی لازم برای بازگشت طرف‌ها به برجام و انجام تعهداتی که دارند برخوردار نیستند.

در همین چارچوب، جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کرده است که آماده دستیابی به یک توافق پایدار و تضمین‌شده است که تمامی تحریم‌های غیرقانونی را لغو کند و از باقی‌ماندن هرگونه اهرم فشار علیه ایران جلوگیری شود.

بحران غیرضروری درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران

برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران با صحنه‌گردانی رژیم صهیونیستی و ابزارسازی بی دلیل آمریکا و تروئیکا از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد به یک بحران غیرضروری تبدیل شده است. ایران در سلسله گفت‌وگوهایی که به توافق برجام در سال ۹۴ منجر شد، مذاکرات وین برای احیای این توافق و اکنون در نشست ژنو، همواره نشان داده است که مسیر مذاکره را ترجیح می‌دهد.

در همین پیوند، جمهوری اسلامی ایران آبان ماه گذشته میزبان رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود تا بار دیگر حسن نیت خود را برای حل‌وفصل مسائل ادعایی پادمانی به نمایش بگذارد. در جریان گفت‌وگوهای صورت گرفته، توافقاتی برای حل‌وفصل مسائل باقی‌مانده صورت گرفت که گزارش آن به اعضای شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز منعکس شد.

با این حال تروئیکا بی‌اعتنا به دستاوردهای این سفر و توافقات صورت گرفته، قطعنامه‌ای را علیه برنامه صلح‌آمیز هسته ای ایران در آخرین نشست فصلی شورای حکام به تصویب رساندند که با واکنش قاطع مقام‌های کشورمان مواجه شد.

ناظران رویکرد کشورهای غربی را مخرب و مانع روند دیپلماسی با ایران می‌دانند. میخائیل اولیانوف اولیانوف سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین در این باره تصریح کرد که سفر رافائل گروسی، امکان برقراری ارتباط با دولت جدید ایران را فراهم کرد و به توافقات مهمی منجر شد؛ اما، کشورهای غربی، به جای حمایت از این تفاهمات و ایجاد فضایی مناسب برای اجرای آنها، رویکردی مخرب اتخاذ کردند.

از این رو، توپ اکنون در زمین اروپاست تا با پرهیز از اشتباهات گذشته و فاصله گرفتن از اقدامات نسنجیده، مسیر دیپلماسی را به‌جای فشار و تقابل در پیش بگیرد. جلسات ژنو و ادامه گفت‌وگوها فرصتی برای اروپاست تا اراده خود را برای بازگشت به مسیر تعامل نشان دهد.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه بیان داشت که موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص گفت‌وگو و مذاکره ثابت است.

وی با بیان اینکه مذاکره یک جاده دوطرفه است تصریح کرد: ایران هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکرده، اما برای مذاکره نیز التماس نخواهد کرد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها