به گزارش جام جم آنلاین همدان، دکتر بهروز کارخانهای در ستاد هماهنگی جوانی جمعیت که با رویکرد برنامهریزی و هماهنگی هفته ملی جمعیت برگزار شده بود، کاهش نرخ باروری را تهدیدی جدی برای آینده کشور دانست و اظهار داشت: مسئله جمعیت باید به اولویت اصلی همه نهادها و سازمانها تبدیل شود. نمیتوان تنها از حوزه سلامت انتظار داشت که بار این مسئولیت را به دوش بکشد. امروز بیش از ۳۰ دستگاه در کشور وجود دارند که هرکدام باید سهم خود را در تبیین و اطلاعرسانی نسبت به این مسئله ایفا کنند.
وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی نهایت تلاش خود را در بحث تبلیغات درونسازمانی و برونسازمانی به کار گرفته، اما اگر سایر دستگاهها هم جدی وارد میدان نشوند، نمیتوان انتظار تحول داشت. باید صادقانه بگویم که وضعیت فعلی، یک زنگ خطر جدی برای آینده کشور است و اگر همین روند ادامه پیدا کند، با نرخ باروری فعلی و مقایسه آن با نرخ رشد جمعیتی کشورهای همسایه مانند عراق که ۵ تا ۷ درصد است، آینده جمعیتی ایران با چالشهای جدی مواجه خواهد شد.
نیازمند حرکت جهادی در حوزه فرهنگسازی هستیم
رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه فرهنگسازی در زمینه جمعیت نیازمند زبان ساده و قابلفهم برای عموم مردم است، خاطرنشان کرد: نرخ باروری و کاهش جمعیت مفاهیمی نیستند که همه مردم آن را به خوبی درک کنند و اگر فقط از کلمات رسمی استفاده کنیم، بسیاری از اقشار جامعه از جمله بازاریها و مردم عادی پیام را دریافت نمیکنند. باید با زبان خود مردم صحبت کنیم و از ابزارهای دیداری، مانند نمودار و بنر، برای انتقال پیام استفاده کنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: ما نیازمند حرکت جهادی در حوزه فرهنگسازی هستیم، به فعالان محیط زیست نگاه کنید؛ چگونه برای حفاظت از طبیعت با جدیت وارد میدان میشوند. امروز هم بحث جمعیت باید با همان شدت و احساس مسئولیت در دستور کار همگان قرار بگیرد. اگر از الان اقدام نکنیم، فاجعهای در پیش است.
دکتر کارخانهای با تأکید بر استفاده از ابزارهای هنری، رسانهای و مردمی برای انتقال پیام تبیین کرد: همانطور که در دفاع از محیط زیست از زبان تصویر و احساس استفاده میشود، در موضوع جمعیت هم باید احساس خطر را به مردم منتقل کنیم. این مسئله فقط یک دغدغه آماری نیست؛ بلکه به امنیت، آینده اقتصادی، فرهنگی و هویتی کشور گره خورده است.
وی در پایان تأکید کرد: اطلاعرسانی صرفاً با ارائه دادهها و اصطلاحات تخصصی راه به جایی نمیبرد. باید این پیام را بهگونهای به مردم برسانیم که عمق فاجعه را درک کنند. اگر اقدامی نکنیم، نهتنها نرخ رشد جمعیت پایینتر خواهد آمد، بلکه سرمایه انسانی کشور نیز بهتدریج تحلیل خواهد رفت. راه نجات ما، بازگشت به فرهنگ خانواده، فرزندآوری آگاهانه و مسئولانه، و مشارکت همگانی در مسیر اعتلای جمعیت است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر حسن سبحانی، استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با روزنامه«جامجم» مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد