یکی از فصلهای ویژه فوتبال در حالی به پایان رسید که تراکتورسازی تبریز قهرمان لیگ شد و بسیاری از عنوانهای این فصل را درو کرد، استقلال یکی از بدترین فصلهایش را با تغییر هفت سرمربی گذراند، پرسپولیس به نتیجه دلخواهش با کارتال نرسید و اختلافات داخلی این تیم بیش از پیش نمایان شد و نساجی و هوادار به لیگ پایینتر سقوط کردند. آنچه در ادامه میخوانید آمارهای به جا مانده از لیگ بیست و چهارم فوتبال ایران است.
بهترین قهرمان
تراکتوریها باید به این تیم ببالند. تیم اسکوچیچ اگرچه در کسب امتیاز قهرمانی با استقلال فرهاد مجیدی در لیگ ۲۱ و پرسپولیس اوسمار مساوی کرد اما به لحاظ گل آوراژ، این تراکتور فعلا مقتدرانهترین قهرمان تمام ادوار لیگ برتر لقب دارد. این سه با ۶۸ امتیاز، بیشترین امتیاز را در یک فصل فوتبال ایران به دست آوردند. البته به لحاظ میانگین کسب امتیاز در هر بازی، هنوز هم رکورد در اختیار استقلال سال ۱۳۸۰ است. استقلال با منصور پورحیدری در آخرین دوره لیگ آزادگان در ۲۲ بازی فصل ۵۰ امتیاز کسب کرد تا با میانگین امتیاز ۲.۲۷رکورددار باشد. رکورد میانگین امتیاز برای سه تیم تراکتور، استقلال و پرسپولیس در فصولی که ۶۸ امتیازی شدند ۲.۲۶امتیاز در هر بازی است.
همه چیز به رنگ قرمز تبریز
بهترین گلزن امیرحسین حسینزاده با ۱۴ گل زده، بهترین پاسور مهدی ترابی با ۹ پاس گل، بهترین دروازهبان علیرضا بیرانوند با ۱۶ کلینشیت، بیشترین تعداد تماشاگر، تراکتور با میانگین ۵۴ هزار نفر در هر بازی خانگی، پر تماشاگرترین بازی، دو بازی ۹۰ هزار نفری تراکتور با استقلال و پرسپولیس در یادگار امام (ره) تبریز، بیشترین برد برای تراکتور (۲۱ برد)، بیشترین گل زده و بهترین خط حمله برای تراکتور (۵۷ گل) و بهترین تیم خارج از خانه (۳۸ امتیاز). اسکوچیچ و تیمش شایستهترین تیم برای قهرمانی در لیگ بیست و چهار بودند. از بین عناوین بهترین، فقط سه عنوان از دست تراکتوریها خارج شد. یکی کمترین باخت، یکی کمترین گل خورده و یکی هم بهترین تیم در بازیهای خانگی!
قهرمانی خارج از خانه!
تراکتور با حمایت همه جانبه هواداران پرشور تبریزی لیگ را برد، اما اگر فکر کنید آنها این قهرمانی را مدیون امتیازات بازیهای خانگی خود هستند اشتباه کردهاید! تراکتور در ۱۵بازی خانگی خود ۳۰ امتیاز کسب کرد و اگر قرار بود در بازیهای خارج از خانه هم همین مقدار امتیاز را کسب کند شاید رنگ قهرمانی را به خود نمیدید. در واقع در بازیهای خانگی سپاهان با ۳۵ امتیاز و پرسپولیس با ۳۲ امتیاز، بهتر از تراکتور بودند اما چیزی که باعث شد این تیم با اقتدار قهرمان لیگ بیست و چهارم شود، ۳۸ امتیازی بود که آنها خارج از خانه کسب کردند. آمار آنها در بازیهای خارج از تبریز بینظیر بود. آنها از ۴۵ امتیاز ممکن، فقط ۷ امتیاز را از دست دادند (یک باخت و ۲ تساوی) درحالی که در تبریز از ۱۵ بازی خانگی متحمل ۳ شکست و ۳ تساوی شدند.
بهترین گلزن
امیرحسین حسینزاده مهاجم تراکتور با ثبت ۱۴ گل در ۲۸ بازی عنوان آقای گلی لیگ بیست و چهارم را به دست آورد و نقش بسیار مهمی در قهرمانی تیمش ایفا کرد. حسینزاده در کنار مهاجم کروات تراکتور، دوماگوی دروژدک جمعا ۲۳ بار دروازه حریفان را باز کردند تا زهردارترین زوج حمله لیگ بیست و چهارم را تشکیل دهند.
از رایکوف تا اسکوچیچ
قهرمانی با مربی خارجی. این داستان درست از اولین دوره ای که مسابقات باشگاهی در سال ۱۳۴۹ در فوتبال ایران پا گرفت آغاز شد و تا امروز هم ادامه دارد. تقابلی که البته برنده اش مربیان ایرانی بودند اما اگر بخواهیم ۱۰ سال اخیر را در نظر بگیریم با این قهرمانی اسکوچیچ، نتیجه ۵ بر ۵ مساوی میشود. این برای سیزدهمین بار است که یک تیم با مربی خارجی قهرمان لیگ ایران میشود و اسکوچیچ هم در این فهرست هشتمین مربی خارجی تاریخ به شمار میرود. زدراکو رایکوف از یوگسلاوی (۱۳۴۹ تا ۱۳۵۳)، آلن راجرز از انگلیس (۱۳۵۰ تا ۱۳۵۲)، استانکو پوکلهپوویچ از کرواسی (۱۳۷۴ تا ۱۳۷۵)، ملادن فرانچیچ از کرواسی (۱۳۸۴)، زلاتکو کرانچار از کرواسی (۱۳۹۱)، برانکو ایوانکوویچ از کرواسی (۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸، سه فصل) و اوسمار ویرا از برزیل (۱۴۰۳) همه مربیان خارجی بودند که قبل از دراگان اسکوچیچ کروات توانسته بودند قهرمانی در لیگ فوتبال ایران را تجربه کنند. در این فهرست برانکو با ۳ قهرمانی متوالی رکورددار است و کرواتها هم با ۸ قهرمانی در جمع دیگر مربیان خارجی پیشتاز هستند. البته در مجموع ۲۹ بار مربیان ایرانی این افتخار را کسب کردهاند و ۱۳ بار مربیان خارجی.
۱-۰
پرتکرارترین نتیجه
رد و بدل شدن یک گل در بیشتر از ۲۵ درصد مسابقات لیگ، تکراریترین اتفاق در سالهای اخیر بوده است. نتیجه یک بر صفر در لیگ بیستوچهارم ۶۲ بار تکرار شد تا تکراریترین نتیجه لیگ بیست و چهارم باشد.
بهترین پاسور
مهدی ترابی وینگر تراکتور با ارسال۹پاس گل در۲۹بازی عنوان بهترین پاسور فصل راکسب کرد.بازیکنی که با پیوستنش به تراکتور در ابتدای فصل بسیاری از نگاهها را به سمت خود برد. البته اینکه دومین پاسور برتر لیگ هم تراکتوری است در نوع خودش جالب است. مهدی هاشمنژاد در این فصل با۸پاس گل یکی ازبهترین هافبکهای لیگ بود.
بهترین دروازهبان
اگر چه حضور بیرانوند در تراکتور مسبب حواشی بسیاری برای خودش و تیمش شد اما این حاشیهها باعث نشد تا عنوان رکورددار کلینشیت فصل نیز متعلق به دروازهبان تیم تراکتور نباشد. دروازهبان ملیپوش تراکتور با ثبت ۱۶ کلینشیت در ۲۹ بازی، حالا برترین دروازهبان فصل است. در این فهر ست محمدرضا اخباری، دروازهبان گلگهر به همراه الکسیس گندوز، گلر الجزایری پرسپولیس با ۱۴ کلینشیت مشترکا دوم هستند.
کمترین باخت
کسب عنوان نایب قهرمانی،کمترین باخت و بهترین میزبان لیگ. اینها عناوینی هستند که زردپوشان اصفهانی در لیگ ۲۴ از آن خود کردند. سپاهان فقط دو بار شکست خورد و ۳۵ امتیاز در خانه گرفت تا بهترین میزبان لیگ لقب بگیرد.
۱۴
بیشترین تساوی
آلومینیوم اراک و نساجی با ۱۴ تساوی در بازی با رقبا بیشترین آمار تساوی فصل را به خود اختصاص دادند.
بدترین خط دفاع، بدترین میزبان
هوادار تهران با ۴۸ گل خورده، ۱۶ باخت و کسب تنها ۸ امتیاز در خانه به لیگ یک سقوط کرد تا عنوان بیشترین باخت، بدترین خط دفاعی و بدترین میزبان را از آن خود کند.
بیشترین کارت زرد و قرمز
حامد لک دروازهبان تیم مس رفسنجان با دریافت ۱۱ کارت زرد در ۲۸ بازی، رکورددار کسب کارت زرد فصل بود. لک که همیشه رفتار پرحاشیهای در مستطیل سبز داشته، باوجود این کارتها نقش زیادی در بقای مس در لیگ ایفا کرد.سیامک نعمتی و الکساندر مرکل بازیکنان نساجی هر کدام با ۳ کارت قرمز در صدر ایستادند. جالب اینکه بازیکن سابق پرسپولیس هیچگاه در این فصل به صورت مستقیم با کارت قرمز داور جریمه نشده و در ۳ بازی برابر استقلال و ملوان در دور رفت مسابقات و همینطور دیدار برابر چادرملو در مرحله برگشت با دریافت دو کارت زرد در جریان مسابقه مجبور به ترک زمین شده است. محمد خدابندهلو نیز با ۲ اخراج در ۲۰ بازی، در رتبه سوم قرار دارد.
بهترین خط دفاع
گلگهر یکی از عجیبترین تیمهای لیگ بود. این تیم اگرچه با ۱۶ گل زده، ضعیفترین خط حمله را میان ۹ تیم برتر لیگ دارد اما تیم سیرجانی فقط ۱۶ گل دریافت کرده تا عنوان بهترین خط دفاعی لیگ را از آن خود کند و به لطف همین ساختار دفاعی به کسب قهرمانی در جام حذفی امیدوار بماند.
۶۰
بیست و چهارمین دوره لیگ برتر در حالی با قهرمانی تراکتور تمام شد که سه تیم به امتیاز ۶۰ رسیدند. رسیدن به امتیاز ۶۰ وقتی اهمیت پیدا میکند که بدانیم در شش دوره از لیگ برتر، قهرمانش به امتیاز ۶۰ نرسید! سوای سه دوره نخست لیگ برتر که مسابقات با ۱۴ تیم برگزار شد، در لیگهای پنجم (استقلال ۵۹)، ششم (سایپا ۵۴)، هفتم (پرسپولیس ۵۹)، سیزدهم (فولاد ۵۷)، چهاردهم (سپاهان ۵۹)، پانزدهم (استقلال خوزستان۵۷)، تیمهای قهرمان رنگ امتیاز ۶۰ را ندیدند و اما در این فصل پرسپولیس با ۶۰ امتیاز جایگاهی بهتر ازسومی نصیبش نشد!البته رسیدن سه تیم به امتیاز۶۰ در یک فصل اتفاق تازهای در فوتبال ایران نیست و پیش از این در۵ فصل سه تیم ازامتیاز۶۰گذشته بودند.رکورد هم در این زمینه در اختیار لیگ یازدهم است که سه تیم به امتیاز ۶۶ رسیدند و درنهایت سپاهان با امیر قلعهنویی با ۶۷ امتیاز قهرمان شد.