اما همیشه هنر راهش را برای رساندن پیام خود به مخاطبش نشان میدهد؛ درست مثل کاری که گروه موسیقی هیپهاپ ایرلندی «کنیکپ» انجام داد، کاری که همچون خاری در چشم رژیمصهیونیستی و البته کارفرمای اصلی آنها یعنی آمریکا فرو رفته است.گروه ایرلندی «کنیکپ» بهدلیل اظهارات جنجالی خود در کنسرتها و بیانیههای اخیرشان در مورد جنگ غزه و مسائل سیاسی، در کانون توجه رسانهها قرار گرفتهاند. این گروه که بهخاطر دیدگاههای جمهوریخواهانه ایرلندی و حمایت قاطعشان از مردم فلسطین شناخته میشود، بهتازگی با واکنشهای بسیاری از سوی هواداران، سیاستمداران و رسانهها مواجه شده است.
گروهی برای دوران مشکلات!
کنیکپ، متشکل از سه عضو به نامهای لیام اوگ اوهانایده (مو چارا)،نویش اوکایرالین(موگلای باپ)و جیجی اودوخارتای (دیجی پرووای)، گروهی است که از سال ۲۰۱۷ با تکآهنگهای خود در صحنه موسیقی ایرلند و جهان مطرح شد. این گروه به استفاده از زبان ایرلندی (گلیک) در موسیقی خود و همچنین محتوای سیاسی اعتراضگر، از جمله انتقاد از استعمار بریتانیا و حمایت از مسائل اجتماعی مانند حقوق مردم فلسطینی، شهرت دارد. نام گروه از نوعی مجازات خشن در دوران مشکلات (The Troubles) در ایرلند شمالی گرفته شده که توسط گروههای شبهنظامی اعمال میشد و این خود نشاندهنده رویکرد سیاسی آنهاست.
پیام واضح برای رژیم جعلی
اما این گروه همین چندهفته گذشته در فستیوال موسیقی کوچلا در کالیفرنیا روی صحنه رفت. در این اجرا، مو چارا با پوشیدن چفیه بهعنوان نماد هویت فلسطینی و نمایش پیامهایی روی صفحههای بزرگ پشتسرش توجهات بسیاری را به خود جلب کرد. نگاهی به این پیامها نشاندهنده میزان شجاعت این گروه است. بهعنوان مثال حین اجرای آهنگها این پیامها روی پرده پشتسر آنها ظاهر شدند: «اسرائیل در حال ارتکاب نسلکشی علیه مردم فلسطین است»، «این جنگ توسط دولت آمریکا که اسرائیل را تسلیح و تأمین مالی میکند ممکن شده است» و «لعنت به اسرائیل، فلسطین آزاد است.»
بهای آزادگی
این اظهارات موجی از واکنشها را در شبکههای اجتماعی و رسانهها به راه انداخت. برخی از هواداران، گروه را بهخاطر شجاعتشان در حمایت از فلسطین ستودند اما پروپاگاندای رسانهای غرب سعی کرد این اقدام و اجرا را به «نفرتپراکنی» نسبت دهند و البته که خواستار لغو ویزای کاری این گروه در آمریکا شد. در پی این انتقادات، همانطور که تصور هم میشد حامی مالی و آژانس بوکینگ گروه، همکاری خود را با کنیکپ قطع کرد و ویزای کاری اعضای آن که برای تور اکتبر در آمریکای شمالی لازم بود، لغو شد!
فریاد مقاومت روی صحنه
در کنار اقدام این گروه در کوچلا، دو ویدئو از اجراهای قدیمی کنیکپ هم دوباره در فضای مجازی فراگیر شد. ماجرای این دو ویدئو هم بسیار مورد توجه قرار گرفت. یکی از این ویدئوها مربوط به نوامبر ۲۰۲۴ در کنسرتی در لندن است که یکی از اعضای گروه فریاد میزند: «زنده باد حماس، زنده باد حزبالله» و پرچم حزبالله نیز نمایش داده میشود. همین اقدام هم تبعات بسیاری برای آنها به همراه داشت، آنقدر که این ویدئوها توسط پلیس ضدتروریسم بریتانیا درحال بررسی هستند و تحقیقات برای تعیین اینکه آیا این اظهارات مصداق جرم (مانند تحریک به خشونت یا حمایت از گروههای ممنوعه) است یا خیر، ادامه دارد!
بیانیه کنیکپ: ساکت نمیشویم
حالا گروه کنیکپ در رابطه با اتفاقات فستیوال اخیر بیانیهای منتشر کرده تا بهنوعی به این جنجالها پاسخ دهد. آنها در این بیانیه تأکید کردند که خشم واقعی باید به سمت «کشتار و قحطی در غزه» معطوف شود، نه بهسوی اظهارات ما. آنها معتقدند که جنجالها بخشی از یک «کمپین هماهنگ» برای ساکتکردن این صدا و منحرفکردن توجه از مسأله فلسطین است. این گروه تأکید کرده که پیام اصلی آنها همواره «عشق و امید» بوده و این ارزشها موسیقی کنی کپ در میان نسلها و فرهنگهای مختلف محبوب کرده است. این بیانیه هم واکنشهای متفاوتی را برانگیخت. برخی از هواداران از موضع گروه حمایت کردند و آن را شجاعانه دانستند.
حمایت از کنیکپ؛ مسأله اصلی غزه است
گروهی ازهنرمندان سرشناس، از جمله پالپ، پال ولر، پرایمال اسکریم، مسیو اتک، پوگز، فونتینز دیسی، بیسپ، کریستی مور و آنی مک (دیجی سابق رادیو بیبیسی)، بیانیهای مشترک در حمایت از کنیکپ امضا کردند. در این بیانیه جنجالها «تلاشی هماهنگ برای سانسور و حذف کنیکپ از صحنه عمومی» توصیف شده است. بیانیه هنرمندان تأکید کرد که «کنیکپ داستان اصلی نیست، غزه داستان اصلی است. نسلکشی و حمایت دولت بریتانیا از آن داستان واقعی است.» آنها از آزادی بیان هنری دفاع کردند و گفتند که سیاستمداران نباید تعیین کنند چهکسی میتواند در فستیوالها اجرا کند.
واکنشهای عمومی و رسانهای
بسیاری از هواداران کنیکپ، بهویژه در ایرلند و جوامع حامی فلسطین، گروه را بهخاطر شجاعتشان در انتقاد از سیاستهای اسرائیل و بریتانیا ستودند. آنها معتقدند کنیکپ صدای طبقه کارگر و ستمدیدگان است. کنیکپ در بیانیه خود و در اجراهایشان بارها تأکید کردهاند که هدفشان جلب توجه به وضعیت غزه و انتقاد از سیاستهای دولتهای غربی، بهویژه بریتانیا و آمریکا، در حمایت از اسرائیل است. آنها معتقدند که جنجالها بخشی از تلاشی هماهنگ برای ساکتکردن هنرمندانی است که درباره فلسطین صحبت میکنند. این دیدگاه توسط حامیانشان، از جمله هنرمندان دیگر، تأیید شده است.
آنها که چشم نبستند
مخالفت و اعتراض به جنایتهای رژیمصهیونیستی تنها محدود به دو سال گذشته و پس از عملیات طوفانالاقصی نیست و طی دو دهه گذشته بسیاری از هنرمندانی بودهاند که نسبت به کشتار مهندسیشده صهیونیستها اعتراض داشتهاند اما این موضوع در یک سال گذشته شدت بیشتری گرفته و به شکلی آشکارتر بیان شده است. بهعنوان مثال رابرت دنیرو، بازیگر سرشناس هالیوود در زمان جنگ غزه اظهارات تندی علیه حمایت امریکا از اسرائیل بر زبان راند. او گفت: «مقصر اصلی این ماجرا آمریکاست؛ مطمئن باشید اگر امریکا از اسرائیل حمایت نمیکرد، تلآویو هرگز جرات دستزدن به چنین اقدامی را نداشت.»
جنایتهای اسرائیل باعث شد دو تن از ستارگان سینمای غرب یعنی خاویر باردم و همسرش پنه لوپه کروز با امضای طوماری به حمایت از مردم فلسطین بپردازند. یکی از سرشناسترین هنرمندان حامی فلسطین، راجر واترز، خواننده گروه «پینک فلوید» است. او در سالهای گذشته به انحای مختلف از فلسطینیها حمایت و از صهیونیستها اعلام انزجار کرده است. او سال ۲۰۰۶ به درخواست گروههای حامی فلسطین، کنسرتش در تلآویو را لغو و بعد از آن در سال ۲۰۱۰ آهنگی رامنتشروآن را به مردم فلسطین تقدیم کرد. این خواننده همچنین با «آپارتاید» خواندن اسرائیل، اشغالگری رژیمصهیونیستی را وحشیانه توصیف کرد. این موضوع از جایی اهمیت دارد که بدانیم اینگونه اقدامات برای این هنرمندان با توجه به پروپاگاندای شدید صهیونیستی و لابیهای آنها پیامدهای بسیاری بههمراه دارد.