چهار راهکار رئیس جمهور برای حل مشکلات اقتصادی

اجرای کامل هدفمندی فقر را ریشه کن می‌کند

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه:

فاز دوم هدفمندی باید سال آینده اجرا شود

مصباحی مقدم در مورد اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها گفت: مرحله دوم باید سال بعد اجرا شود زیرا هر چه این کار به تأخیر بیفتد شکاف قیمت ها بیشتر می شود.رئیس کمیسیون برنامه و بودجه همچنین با اشاره به ضرورت تناسب رشد نقدینگی با رشد تولید گفت: نمی توان اصل افزایش نقدینگی را در اقتصاد ملی انکار کرد اما باید مدیریت شود.
کد خبر: ۵۳۵۲۶۲
فاز دوم هدفمندی باید سال آینده اجرا شود

به گزارش واحد مرکزی خبر ، غلامرضا مصباحی مقدم در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت : از سال 1384 که آقای احمدی نژاد رئیس جمهور شد حجم  نقدینگی کشور 94 هزار میلیارد تومان بود و آخرین آمار فعلاً 402 هزار میلیارد تومان است اما مشکل اصلی به نرخ رشد مربوط می شود، در بهار امسال نرخ رشد نقدینگی 7 درصد بود در حالی که بهار سال گذشته هفت دهم درصد بوده است.

وی افزود: در دوران دولت نهم و دهم در مقایسه با دوره های گذشته حجم نقدینگی 4 برابر شده و این آمار رسمی نقدینگی بانک مرکزی است.

مصباحی مقدم گفت :رشد نقدینگی باید متناسب با رشد تولید باشد، رشد تولید در سال های اخیر 4 تا 5 درصد و در خوش بینانه ترین برآوردهای دولتی 5.2 درصد  بوده است.

وی اظهار داشت: با این نرخ رشد تولید ،  نرخ رشد نقدینگی نباید 4 برابر می شد. چگونه وقتی رشد تولید کالاها 5 درصد است می توان نقدینگی را 4 برابر کرد و انتظار تورم نداشت؟

مصباحی مقدم ادامه داد ، نقدینگی زیاد به مثابه سیلاب است و اگر کنترل نشود ویرانگر است و یکی از بهترین مکان های مهار نقدینگی صندوق توسعه ملی است که نقدینگی زیاد را نگه دارد و اگر این صندوق نبود نقدینگی بسیار بیشتری به وجود می آمد.

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: باید از ایجاد نقدینگی بالا جلوگیری کنیم و حالا که جلوگیری نشده است این نقدینگی به سمت دلالی می رود و باید موازنه نقدینگی و تولید کالا و خدمات وجود داشته باشد.

مصباحی مقدم با بیان اینکه برداشت از بانک مرکزی در سال های اخیر رشد داشته است به طوری که در همین ماه های اخیر 113 درصد از بانک ها تسهیلات خارج شده است ، در مورد سهم مسکن مهر در بالا بردن افزایش نقدینگی گفت: در مسکن مهر 36 هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض شده است در حالی که نرخ بازگشت در شهرهای کوچک و روستاها 4% و در شهر های بزرگ 7% است در حالی که نرخ برداشت از بانک مرکزی 36 درصد است.

مصباحی مقدم گفت : برای مسکن مهر تزریق پول از دو سال پیش آغاز شد و هنوز در این مدت مسکن دست کسی نیامده بود اما اثر خودش را گذاشت.

وی تصریح کرد : در مورد یارانه ها اگر منابع از درآمدها باشد ،خوب است و تأثیر کمتری دارد اما نکته مهم این است که برای توزیع نقدینگی برای یارانه ها به مقدار درآمد حاصل از اصلاح قیمت ها اکتفا نشد که موجب مشکل می شود زیرا 9 هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض شده و 3 هزار میلیارد تومان از پول نفت برداشته شده است.

مصباحی مقدم گفت: به نظر می رسد یارانه سهم نقدینگی را افزایش داده است و این نقدینگی سرگردان به بخش های مختلف می رود و آسیب می زند.

وی افزود: هدفمندی یارانه ها باعث افزایش نقدینگی شد و این نقدینگی به سمت بازار ارز و سکه رفت و آن شوک بزرگ ایجاد شد و مدیریت هم نشد.

مصباحی مقدم در مورد اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها گفت: مرحله دوم باید سال بعد اجرا شود زیرا هر چه این کار به تأخیر بیفتد شکاف قیمت ها بیشتر می شود.

وی افزود: تا قبل از شوک قیمتی سهم حامل های انرژی 30% از نقطه هدف بود و امروز به 17% از نقطه هدف تنزل پیدا کرده یعنی فاصله ها بیشتر شده است ، قاچاق سوخت و مصرف سوخت در حال افزایش است، به همین علت ناگزیریم مرحله دوم را اجرا کنیم.

اگر امسال دولت می خواست مطابق قانون عمل کند مشکلی نبود اما چنین اراده ای نبود بلکه دنبال این هستند که گام نهایی را یک ساله بردارند که قابل قبول نیست.

مصباحی مقدم تصریح کرد: اگر چارچوب قانونی مصوب سال 88 اجرا شود ، جای نگرانی نیست نه تورم جدی خواهد داشت، نه شوکی را به جایی وارد خواهد کرد و به صورت پلکانی این قانون در پنج سال اجرا می شود نه یک سال.

وی گفت: اجرای یک ساله این قانون بسیار آثار نامناسبی خواهد داشت.

کارشناس مسایل اقتصادی تاکید کرد : همیشه میان نقدینگی و چند عامل باید رابطه تعریف شده ای وجود داشته باشد و یکی از این عوامل ، تولید و دیگری ارز است.
 
رضا راعی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: باید مشخص شود به ازای هر مقدار تولید چه میزان  ارز وارد کشور شده و چقدر ریال ایجاد شده است.
 
وی با بیان اینکه نقدینگی به خودی خود بد نیست بلکه خوب و لازم هم است و مثابه خون در رگ های بدن محسوب می شود، گفت : هم کم خونی بد است و هم فشار خون ، اما وقتی تولید بالا باشد و به ازای آن تولید ، نقدینگی مناسب را داشته باشیم و در مسیر مناسب استفاده شود ، نقدینگی آثار مثبت دارد اما زمانی که تولید پایین است ، افزایش نقدینگی موجب تورم می شود.
 
وی افزود: شرایط فعلی ما تورم رکودی است و هنگامی که سطح تولید و اشتغال ثابت است ، رشد نقدینگی سم محسوب می شود ، زیرا تورم را افزایش می دهد و این روند ، کاملا ضد عدالت اجتماعی است.
 
آمارها نشان می دهد رابطه تولید و نقدینگی در کشور سالم نیست و  همخوانی تولید با نقدینگی را نداریم و بخش زیادی از این نقدینگی به جای تولید به سمت مسیرهای دلالی و غیرتولید می رود که باید مهار شود.
 
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد : اگر نقدینگی را در بخش مسکن درست کنترل نکنیم ،  به سمت بازار سرمایه می رود و اگر نتوان در هر بخشی از آن خوب استفاده کرد به سمت بازار دیگر می رود و نقش مخرب دارد ، اما اگر نقدینگی در سطح مفید باقی بماند ، موثر است.
 
وی افزود: مسئله مهم در اقتصاد ملی ، هدایت نقدینگی به سوی تولید است و یکی از مهم ترین عوامل افزایش نقدینگی ،سیاست های اعتباری کشور است که اگر انبساطی باشد و تسهیلات دهد به بیشتر شدن حجم نقدینگی کمک می کند.
 
وی درباره اثار هدفمندی یارانه ها بر افزایش نقدینگی گفت: طرح هدفمندی یارانه ها از بهترین تصمیم های اقتصادی در کشور بوده است زیرا دو هدف را دنبال می کند اول قیمت گذاری درست بر کالاها و خدمات و دیگری هم عدالت اجتماعی ، اما اینها زمانی به هدف می رسد که پول از اقشار غنی به سمت اقشار کم درآمد برود.
 
راعی گفت : اگر منابع هدفمندی یارانه ها از همان محل افزایش قیمتها و در مسیر طبیعی باشد ، تاثیر منفی ندارد و مثبت است ، اما اگر به سمت استقراض از بانک مرکزی برویم آسیب رسان خواهد بود و باعث افزایش نقدینگی می شود.
 
وی افزود : بخشی از تورم در هدفمندی یارانه ها طبیعی است و اگر به سمت منابع دیگر برویم باعث مشکل می شود.
 
راعی در مورد اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها گفت: در این بحث باید زمان لحاظ شود و اکنون بحث تورم را در کنار نقدینگی داریم ، باید سهم یارانه نقدی و تحریم را مشخص کنیم.
 
راعی تصریح کرد: اگر مصمم به اجرای مرحله بعد هدفمندی یارانه ها هستیم اول باید سهم هر بخش جدا شود بعد به سمت حل مشکلات ارزی برویم یعنی ارز را به خاطر تولید و شرایط کشور تک نرخی کنیم.
 
وی افزود: افزایش قیمت ارز باعث افزایش قاچاق سوخت شده و باید ارز تک نرخی را درست محاسبه کنیم و روی آن توافق شود.
 
این کارشناس اقتصادی افزود : اگر هدفمندی را درست هدایت کنیم می توانیم به سمت رشد اقتصادی برویم و در کنار هدفمندی و کنترل نرخ ارز و واردات ، بحث رشد سرمایه گذاری مطرح است و نباید از رشد سرمایه گذاری ها غفلت کنیم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها