به گزارش جام جم سرا به نقل از ایسنا، چهار میکروارگانیسم وجود دارند که با یورش به مغز آدمی میتوانند برای افراد تهدیدات جدی به همراه آورند و آسیبهای جبران ناپذیری به مغز انسان وارد کنند.
Naegleria fowleri
بیشتر در دریاچههای دارای آب تازه، رودخانهها و جویبارهای داغ وجود دارد و میتواند به درون بینی فرد حرکت کرده، از آنجا وارد مغز شود و شروع به نابودکردن مغز کند.
در ایالات متحده بین سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۱۰، ۳۲ مورد از این دست گزارش شد. در نتیجه این واقعیت، سازمان بهداشت فلوریدا هشداری را علیه شناکردن افراد در آب پست و گرم ابلاغ کرد.
بیشتر افراد گمان میکنند که انگلهای مغزخوار به افسانههای علمیتخیلی تعلق دارند، اما متاسفانه Naegleria fowleri تنها میکروارگانیسمی نیست که با پیداکردن فرصت، به مغز انسان حمله میکند.
کرمهای Taenia solium
این کرمهای بزرگسال که در افریقا، آسیا و امریکای لاتین زیست میکنند، میتوانند درون دستگاه گوارش انسان زندگی کرده و تخمهایی را تولید کنند که انسان میزبان آنها را از طریق مدفوع دفع میکند. تخمهای مزبور هنگامی که خوکها به دنبال غذا میگردند، به طور کامل توسط این حیوانات جاروب میشوند. سپس لارواها در معده خوک سر از تخم بیرون میآورند، راه خود را به درون جریان خون باز میکنند و سرانجام به عضلات حیوان میرسند. این لارواها در چرخه بعدی از طریق گوشت خوک به بدن افرادی وارد میشوند که در غذایشان از گوشت خوک استفاده میکنند. در انسانها، راه این لارواها در مغز خاتمه مییابد و این موجودات کیستهایی را شکل میدهند که موجب بروز نوعی بیماری به نام neurocysticercosis میشود. چنین روندی میتواند موجب ظهور حملات صرع و سردرد شده، سرانجام به مرگ بیانجامد.
انگل Toxoplasma gondii
این ارگانیسم تکسلولی میتواند فقط در شرایط فراهمشده توسط رودههای گربه تولیدمثل کند. هنگامی که این موجود موشی را آلوده میکند، میزبانش را به طور غیرنرمال به موجود نترسی در مقابل ادرار گربه تبدیل کرده و شانس موش برای خوردهشدن توسط یک گربه و بازگشت انگل به میزبان بومیاش را فراهم میکند. متاسفانه انسانها نیز میتوانند توسط t. gondii آلوده شوند.
در ایالات متحده از هر چهار بزرگسال، یک نفر به این انگل آلوده شده، اما تعداد کمی از سوژههای این ارگانیسم به اندازه کافی بیمار شدهاند تا متوجه چنین حالتی شوند. در حال حاضر این نگرانی وجود دارد که انگل زمانهای واکنش را کند میکند و افراد را در معرض خطر دوگانه تصادفات ترافیکی قرار میدهد. همچنین مطالعهای در مرکز JAMA Psychiatry ارتباط بین انگل مزبور و آسیبرساندن به خود را در زنان (مانند مثلهکردن خود) دریافت.
کرم چشم
کرم چشم موجودی نخمانند به نام Loa loa است و هنگامی که درون بدن انسان میخزد، برای استراحت بیش از اندازه به مغز نزدیک میشود. این گونه که در افریقای مرکزی و غربی یافت میشود، میتواند به مدت ۱۰ تا ۱۵ سال از طریق بافت انسانی منتقل شود. عفونت از گاز آهو و مگسهای انبه که نزدیک مناطق جنگلی و باتلاق زندگی میکنند، ناشی میشود و ورود چنین کرمی به بدن میتواند منجر به خارش، التهاب، آسیب به سیستم عصبی و شبکیه چشم شود.
به طور متناقضی، استفاده از داروها برای کشتن لاروای Loa loa میتواند خطرناک باشد، زیرا هنگامی که تعداد زیادی لاروا درون و اطراف مغز میمیرند، مویرگها را مسدود کرده و موجب بروز انسفالوپاتی میشوند.
انسفالوپاتی شرایطی است که منجر به از دست رفتن قوهشناختی، مشکلات حافظه، تغییرات شخصیتی و بسیاری عوارض دیگر میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد