محققان به فرمولی دست یافتهاند که با در نظر گرفتن خستگی، زمان رفتن به رختخواب، راحتی تشک، تعداد ساعات کاری، سر و صدا، نور، گرما و ضخامت پتو میتواند به فرد بگوید که هنگام شب چقدر راحت میخوابد و چه راهکارهایی را برای ارتقای وضعیت خواب خود میتواند به کار گیرد.
به گزارش جام جم سرا به نقل از مهر- این فرمول کیفیت خواب شب فرد را از عالی تا متلاطم رتبه بندی میکند و محققان امیدوارند که «فرمول خواب» بتواند به مردم کمک کند تا نیازهای خود را برای داشتن خواب سریع و طولانیتر مرتفع کنند.
این فرمول که توسط محققان دانشگاه منچستر با همکاری شرکت تختخواب راحت تدوین شده، به شرح زیر است:
[(T x Bt) + C] / [Ha + S + L + (H x D)]
نمره ۲ نشاندهنده خواب راحت شبانه است، نمره یک خواب متوسط، و صفر نشاندهنده خواب متلاطم و متغیر شبانه است. بنابراین، در این فرمول:
T نشاندهنده خستگی است و با تعداد ساعات آخرین خواب شبانه محاسبه میشود اما تعداد ساعات خواب نیمروزی روزانه از آن کم میشود و تعداد ساعات تمرینهای بدنی در طول روز به آن اضافه میشود.
Bt نشاندهنده وقت خواب است و با در نظر گیری وقت خواب یک شب تقسیم بر میانگین وقت خواب محاسبه میشود.
C نشاندهنده راحتی است و عدد آن با بالش به علاوه تخت خواب، به علاوه تشک منهای ۹ محاسبه میشود. نمرههای هرکدام از موارد با مشخص کردن رتبه از یک تا پنج به عنوان «از خیلی ناراحت» تا «خیلی راحت» مشخص میشود.
Ha در فرمول این محققان نشاندهنده متوسط ساعاتی است که در بیداری سپری میشود، اینکه هر فرد به طور متوسط چقدر بیدار میماند که برای اکثر مردم این رقم حدود ۱۶ ساعت است.
S نشاندهنده صدا و دربرگیرنده هرصدای غیر نویز سفید یا صدای آرامش بخشی است که آن را برای خواب مناسب میدانید. این مورد نیز با عدد یک تا پنج به معنای آرامترین صداها تا آزارترین صداها مشخص میشود.
L در فرمول مذکور نشاندهنده نور است و دربرگیرنده هرگونه نور در اتاق است که این نور میتواند متعلق به ساعتهای روشن، نور طبیعی و ال ایی دی باشد که این رقم نیز از ۰. ۱ به معنای نور بسیار ملایم تا ۲ به معنای طیف نور آبی روشن طبقه بندی شده است.
H نشاندهنده گرما است و میزان آن با محاسبه میزان درجه از ۱۶ تا ۱۷ سانتیگراد و تقسیم آن بر ۱۰ محاسبه میشود.
D نشاندهنده مناسب بودن پتو با دمای اتاق است.
دکتر پنی لویس رئیس آزمایشگاه خواب دانشگاه منچستر گفت: ما میخواهیم همه چیز را ساده کنیم اما خواب مسئله پیچیدهای است و فاکتورهای بسیاری دارد. این معادله را باید به عنوان یک راهنما در نظر گرفت تا مردم به راههای سادهای که میتوانند کیفیت خواب خود را ارتقا دهند نیز فکر کنند.
درمیان پیشنهادهای وی برارتقای کیفیت خواب شبانگاهی حفظ یک زمان مشخص برای رفتن به رختخواب، پرهیز از خواب نیمروزی و انجام فعالیت بدنی باید مورد توجه قرار گیرد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد