فیبرومها میتوانند یکی یا متعدد باشند و از آنجا که در سنین باروری در رحم یافت میشوند، حال این سوالپیش میآید که آیا فیبروم از علل نازایی است و به اختلال در باروری منجر میشود و آیا در سیر زایمان اختلالی ایجاد میکند؟
این تودههای رحمی که در بیشتر موارد بدون علامت است و بندرت انواع سرطانی آن یافت میشود ، ترس و وحشت شدیدی در بیمار ایجاد میکند، اما دراغلب موارد بیشتر از یک خال گوشتی مشکل دیگری نیست.
البته در مواردی بیشتر دیده میشود از جمله وجود سابقه در بستگان درجه یک مثل مادر و خواهر، شروع عادت ماهانه در سنین پایینتر و یائسگی در سنین بالاتر.
در افراد چاق و در کسانی که کمتر حاملگی داشتهاند، در مقابل آنها که حاملگیهای متعدد داشتهاند، کمتر دیده میشود، اما خوردن قرصهای جلوگیری از بارداری نقشی در ایجاد فیبروم یا بزرگترکردن آن ندارد.
این تودههای رحمی در افراد نازا بندرت مانع باروری میشود، اما مواردی را که ممکن است فیبروم موجب نازایی شود، میتوان با MRI تشخیص داد و جراحی لازم برایشان انجام داد، اما باید دانست با این جراحی امکان زایمان طبیعی را از بیمار میگیریم، زیرا وی فقط میتواند با سزارین بچهاش را به دنیا آورد و خطر یک جراحی سنگین با احتمال چسبندگی بعد از عمل و سایر عوارض جراحی و بیهوشی را برای بیمار باقی میگذاریم. درضمن احتمال پارهشدن رحم فردی که پس از این جراحی باردار شده است، حین بارداری وجود دارد.
فیبروم در بارداری هم گاهی مشکل ایجاد میکند. از جمله اینکه ممکن است تا 2.5 ماهگی بزرگتر شود و این بزرگشدن ربطی به اندازه فیبروم ندارد و در اکثر موارد سایز فیبروم هیچ تغییری نمیکند، اما به هر حال تا چهار هفته پس از زایمان به سایز قبلی برمیگردد.
فیبرومها ممکن است به زایمان زودرس منجر شود یا در مواردی ایجاد درد در بارداری کند که در این موارد میتوان از مسکنهای ساده مثل ایبوپروفن استفاده کرد.
فیبروممعمولا مشکلی برای زایمان طبیعی ایجاد نمیکند و فرد میتواند زایمان کند و نیازی به سزارین ندارد.
در مواردی میبینیم بیماران از پزشکشان میخواهند ضمن سزارین فیبرومشان برداشته شود. باید دانست این کار فوق العاده خطرناک است، چون فیبرومها حین بارداری خونرسانی وسیعی دارند و اگر به جراحی فیبروم در این زمان اقدام شود امکان خونریزی شدید حین عمل جراحی و حتی از دست رفتن رحم وجود دارد.
در ضمن همان طور که گفته شد اندازه فیبروم پس از زایمان به حالت قبلی برگشته و کوچکتر میشود؛ در نتیجه نیازی به جراحی ندارد.
دکتر ثریا عالمی - جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد