بالاخره شیطان همیشه، راهکارهایی برای گول زدن بعضیها دارد. اول خودش آنها را رنگ میکند و نفس آنها را رنگ شیطانی میزند؛ سپس آنها را وامیدارد تا در گام بعدی، اقدام به رنگ کردن دیگران کنند. امان از وقتی که به قول مولانا، بیرنگی اسیر رنگ گردد. بیخود نبود که حافظ هم خودش را غلام آن کسی میدانست که ز هرچه رنگ تعلق پذیرد، آزاد است.
خبر وارده: «رئیس اتحادیه باغداران گفت: «اکنون برخی پرتقال را با روشهای بخصوصی رنگ و وارد بازارمیکنند که توصیه میشود مردم این نوع پرتقال را نخرند.» ـ به نقل از جراید همیشه در صحنه
جلالخالق!... ببین این بعضیها چه کارها که نمیکنند. واقعاً هیچ فکر کردهاند که دارند کی را رنگ میکنند؟... حالا شاید بپرسید که چه جوری رنگ میکنند؟ سؤال فلسفی عمیقی مطرح کردید.
راستش، ما که خودمان بلد نیستیم، اما از همین جناب رئیس اتحادیه باغداران که سؤال کردیم، ایشان زیر گوش ما یواشکی گفت: «ببین... اینها بر میدارند پرتقالها را با عملیات فرآوری و افزایش دما در اتاقهای خاصی، رنگآمیزی میکنند و باعث افزایش اسید آن میشوند که برای دستگاه گوارشی انسان بسیار خطرناک است.»
ملاحظه میفرمایید که چطور این بعضیها با سلامت همنوعان خود بازی میکنند که شاید بتوانند خریدار را گول بزنند، بلکه بتوانند پول بیشتری از او بگیرند که در حقیقت به آن «پول زور» باید گفته شود که شد. طوری که فرمودند، ظاهراً پرتقالهای سالم که در خم رنگرزی نیفتاده است، یا سبزرنگ است یا نیمی از آنها سبز و نیمی دیگرشان زرد است و پرتقالی که به صورت یکدست زرد باشد، نخریدش که خود لامصبش است. رنگ شده است. رنگی نشوید.
از روی دست خیام:
در میوه فروشی محل رفتم دوش
دیدم دو هزار میوه، پررنگ و نقوش
یک وقت بگفت پرتقالی به خروش:
کو میوهخر و میوهخور و میوهفروش؟
بسته پیشنهادی: از آنجا که همه آحاد بشری پرتقالخر و پرتقالخور هستند و حقیر و دیگر عزیزان و بزرگواران نیز از این قاعده جهانی فراشمول مستثنا نمیباشیم فلذاست برما واجب است که در این زمینه فراگیر، رهنمودهایی چند داشته باشیم:
1ـ میوهفروشهای خودجوش: خود عزیزان میوهفروش سر کوچهها و خیابانها که هم رابطه خوبی با در و همسایه دارند و هم از تخصص بیشتری در کشف و شناسایی پرتقالهای رنگشده از رنگ نشده برخوردارند، به هنگام تحویل بار از میدان بار، هوشیار باشند و پرتقال رنگی برای مغازهشان نخرند که آدم کاسب حبیب خداست. پرتقال رنگی پیدا کردند، زنگ بزنند تعزیرات یا از 118 شماره 110 را بگیرند و به آنها اطلاع دهند.
2ـ نصب تابلو: هر میوهفروشی یک تابلو خوانایی در مغازه خود نصبالعین سازد که روی آن خیلی درشت و درست نوشته شده باشد: «لطفاً رنگی نشوید!»... ملت، گوشی دستشان میآید.
3ـ دعوت از شیمیدانها: اتحادیه باغداران از دانشمندان علم شیمی بخواهد که روشی را برای کشف و شناسایی و خنثیسازی پرتقالهای رنگی ابداع یا اکتشاف کنند. مثل کاغذ تورنسل معروف که قادر است میزان بازی یا اسیدی بودن مواد را با تغییر رنگ تشخیص دهد. این تغییر رنگ مفید است. چون نه سیاسی است و نه از سر فرصتطلبی. بلکه به نفع مردم است. حالا چه جوری یک همچین چیزی کشف کنند، خود بهتر میدانند. بنده اگر میدانستم که شیمیدان بودم، نه چیچیدان!
4ـ هشدار دوستانه: روی سخن با آن بعضیهایی است که پرتقال رنگ میکنند. اینها غافل هستند که در حقیقت دارند نامه اعمال خودشان را رنگ میکنند؛ منتها سیاه یکدست!... اینجا دیگر، مشکی رنگ عشق نیست، رنگ جهنم است. حالا هی در خفا پرتقال رنگ کنید!
رضا رفیع
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
برای رسیدن میوه یا به قول شما رنگ كردن آن در مقیاس كوچك میتوان از میوه هائی كه گاز استیلن از خود دفع میكنند مثلا چند عدد سیب كوچك با میوه مورد نظر مثلا پرتقال در كنار هم گذاشته و در حرارت اتاق حدودا 25-30 درجه سانتی گراد در یك محفظه پلاستیكی به مدت 48 ساعت نگهداری میشود در مقیاس بزرگ بجای سیب از سنگ كاربیت استفاده می شود كه سنگ كاربیت با رطوبت هوا تركیب شده و تولید گاز اسیتلن میكند قابل ذكر است كه این گاز بطور طبیعی در میوه وجود دارد و باعث رسیدن میوه ها میشود منتهی در مقیاس كمتر و زمان طولانی تر.البته مشكل واقعی كه در واقع زیان آور بوده و مضرات آن به اثبات رسیده ،واكس زدن میوه با واكس هائی كه دارای قارچ كش شیمیائی هستند ،میباشد. این واكس ها عمر نگهداری میوه را طولانی میكند و از كپك زدگی و خراب شدن میوه جلوگیری میكند و تقریبا در تمام میوه های خارجی كه بدون ضابطه وارد كشور میشوند، وجود دارد و گرنه چگونه پرتقال 2010 تا بحال با شكلی به ظاهر سالم باقی می ماند؟