به گزارش خبرنگار ما، پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، وزیر راه و شهرسازی و دیگر مقامات ارشد دولتی از شیوه انجام پروژه مسکن مهر به عنوان بزرگترین طرح مسکنی دولت نهم و دهم انتقاد و صراحتا اعلام کردند به مسکن مهر اعتقادی ندارند.
دلایلی که آنان در این باره ذکر میکردند این است که دولت قبل به طور بیرویه سیستم بانکی را مجبور کرده تا منابع خود را صرف مسکن مهر کند و بنابراین اکنون بانکها با بحران کمبود منابع مواجه شدهاند.
همچنین به گفته دولت یازدهم، دولتهای قبل برای پیشبرد طرح مسکن مهر اقدام به استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول بدون پشتوانه کردهاند که این امر باعث رشد شدید نقدینگی و افزایش تورم شده است به طوری که 40درصد نقدینگی سرگردان موجود را نقدینگی مسکن مهر تشکیل میدهد.
به دنبال این اظهارات، عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی صراحتا اعلام کرد که هیچ پروژه جدیدی برای مسکن مهر آغاز نمیشود و دولت صرفا پروژههای در حال اجرا یا کلنگ خورده مسکن مهر را تکمیل خواهد کرد.
وی قول داد بزودی از طرح مسکن اجتماعی به عنوان جایگزین مسکن مهر رونمایی و آن را جایگزین کند، چیزی که تاکنون خبری از آن منتشر نشده است.
با این حال اظهارات مقامات دولت یازدهم و وزیر راه و شهرسازی باعث رکود در پیشبرد پروژههای مختلف مسکن مهر شده است. به طوریکه علاوه بر توقف پرداخت تسهیلات بانکی به طرحهای مسکن مهر به دلیل نرسیدن اعتبار، ارائه خدمات ضروری برای سکونت در این واحدها مانند آبرسانی، برقرسانی، ایجاد آسفالت، محوطهسازی و غیره نیز به حال تعلیق درآمده است.
در همین حال اخباری مبنی بر ارسال پیامکهایی به ثبتنامکنندگان مسکن مهر در برخی مناطق به گوش رسید که از آنان خواسته شده بود به علت ناتوانی در تکمیل یا ساخت واحد مسکونیشان اقدام به بازپسگیری وجوه پرداخت شده کنند.
این در حالی است که احمد اصغریمهرآبادی، قائممقام وزیر راه و شهرسازی در مسکن مهر نیز به ایجاد این مشکلات اذعان دارد، اما میگوید دولت مصوبات کاملی برای تکمیل واحدهای مسکن مهر داشته است؛ مصوباتی که معلوم نیست در کوران کمبود منابع مالی چه زمان اجرایی خواهند شد.
یکی از این مسائل، کمبود اعتبار است که آقای مهرآبادی صراحتا به آن اشاره کرد و گفت: کل خط اعتباری مسکن مهر 50 هزار میلیارد تومان است که از این رقم 41 هزار میلیارد تومان پرداخت شده و بقیه تا رقم 48 هزار میلیارد تومان در مرحله انعقاد قرارداد باقیمانده است.
وی افزود: بنابراین دولت باید فورا 2000 میلیارد تومان به مسکن مهر اعتبار اختصاص دهد که رئیس کل بانک مرکزی وعده پرداخت آن را داده است.
ایرج رهبر، رئیس کانون سراسری انبوهسازان مسکن که یکی از بزرگترین پیمانکاران مسکن مهر است، درباره وضع این طرح به خبرنگار ما گفت: مسکن مهر دچار رکود شده است؛ هم به خاطر کمبود پول و هم به خاطر افزایش تورم کشور که ضرورت بازنگری در قیمتهای فعلی مسکن مهر را ضروری کرده است.
وی افزود: بخش خصوصی خواهان افزایش قیمت مسکن مهر است و دولت هنوز درباره آن اظهارنظر نکرده است، بنابراین کل مسکن مهر در رکود و بلاتکلیفی به سر میبرد.
طرحی مبهم به نام مسکن اجتماعی
شل شدن و ایجاد رکود در مسکن مهر در حالی صورت گرفته که وزارت راه و شهرسازی با وجود عبور از مهلت صد روزه دولت برای اعلام برنامههای اصلاحی در حوزههای مختلف اقتصاد و از جمله مسکن، تاکنون به روشنی و شفافیت تعریف و اجزای طرح مسکن اجتماعی را اعلام نکرده است.
به عبارت دیگر هنوز هیچکس و احتمالا خود وزارت راه و شهرسازی نیز نمیداند مسکن اجتماعی دقیقا چیست و چگونه و با چه ویژگیهای مالی و لجستیک میخواهد اجرا شود. سهم مردم در ساخت این مسکن چیست و مساله زمین، قیمت و نحوه تخصیص آن چگونه حل میشود و تفاوت آن با روش فعلی حذف قیمت زمین در مسکن مهر که به صورت اجاره 99 ساله است، چه خواهد بود.
رئیس کانون سراسری انبوهسازان در این باره تصریح کرد: تا آنجا که ما میدانیم هنوز وزارت راه و شهرسازی در حال بررسی وجوه مختلف مسکن اجتماعی است. تا به حال چیزی به عنوان طرح تدوین نشده و برنامهای هم به فوریت در این خصوص ندارند.
رهبر افزود: فعلا فقط بحثهای پراکندهای درباره نحوه تدارک مالی مسکن اجتماعی انجام شده که آن هم بیشتر در حد حرف است، بنابراین تاکنون به ما به عنوان بخش خصوصی طرحی به نام مسکن اجتماعی داده نشده تا درباره کم و کیف آن اظهارنظر کنیم.
در همین حال، سیدمهدی هاشمی، رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز گفت: با وجود درخواست های متعدد مجلس، هنوز دولت طرح روشنی را به عنوان مسکن اجتماعی که بتوان به آن اشارهای صریح داشت، ارائه نداده است.
وی افزود: به نظر ما دولت تا تدوین کامل طرح مسکن اجتماعی که قاعدتا زمان میبرد، بهتر بود از اظهارنظر شتابزده درباره مسکن مهر خودداری کرده و مردم را نگران نمیکرد. طرحهای موجود را در حد امکانات موجود، به آرامی پیش میبرد و پس از پخته شدن طرح مسکن اجتماعی آن را رونمایی میکرد.
هاشمی اظهار کرد: بنابراین اظهارنظرها درباره طرح مسکنی جایگزین دولت کمی شتابزده بود. وقتی میخواهیم چیزی را متوقف یا اصلاح یا حتی خراب کنیم، اول باید طرح کامل جایگزین آن را در اختیار داشته باشیم و سپس اقدام کنیم.
وی در این راستا از دولت خواست طرح مسکن اجتماعی را در تاریخ مشخصی به مجلس ارائه دهد و تا آن زمان نگرانیهای ایجاد شده در مردم برای ارائه کار مسکن مهر را رفع و این طرح را با جدیت بیشتری به سوی اتمام و تکمیل پیش ببرد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد