فرار از خانه به هر دلیلی، متاسفانه پدیدهای است که میتواند باعث افزایش جرم و جنایت در جامعه شده و امنیت و سلامت اجتماعی را به خطر اندازد و پیامدهای مخرب و منفی آن به سختی قابل جبران است یا هرگز قابل جبران نیست. زمینه ساز این فرار عوامل متعددی هستند و نمی توان گفت که خانواده، جامعه یا خود فرد به تنهایی در بروز این پدیده اجتماعی موثر هستند.
به گزارش جام جم سرا به نقل از قانون، عواملی که در بروز این پدیده اجتماعی دخیل بوده عوامل اقتصادی ، فرهنگی ، اجتماعی و ... است.
یکی از این عوامل در فرار دختران اختلالات شخصیتی مثل پرخاشگری ، ناسازگاری، اضطراب و افسردگی و از جمله عوامل دیگر، علل خانوادگی میباشد، همه ی ما میدانیم که خانواده پیکره اصلی جامعه است و نقش مهمی در تربیت فرزندان دارد ،پدر و مادر میتوانند با ایجاد یک رابطه سالم و دوستانه با فرزند خود و توجه کردن به نیازهای جسمی و روحی روانی، آنها را از نظر شخصیتی سالم به بار بیاورند.، بنابراین عدم توجه والدین به موارد تربیتی فرزندان ، اعتیاد والدین،طلاق، زندگی با ناپدری یا نامادری، خشونت والدین، تبعیض بین فرزندان دختر و پسر، تعصبات دست و پا گیر ، ضعیف بودن اعتقادات مذهبی هر کدام به سهم خود تأثیر بسزایی در بروز این پدیده میگذارد.
از جمله علل اجتماعی موثر در این پدیده ، بروز ناهنجاریهایی مثل بدحجابی و مدگرایی، فقر اقتصادی، رسانههای گروهی مثل رادیو و تلویزیون ، وسایل ارتباط جمعی مثل ماهواره و اینترنت است. البته شایان ذکر است که استفاده صحیح از این وسایل نه تنها باعث فرار دختران نمی شود بلکه باعث افزایش علم و آگاهی آنان در هر زمینه میشود.
به هر حال پدیده خانه گریزی گر چه در نظر اول ممکن است یک پدیده فردی باشد اما با توجه به پیامدهای سوء آن در جامعه تبدیل به یکی از آسیبهای اجتماعی شدید شده است و به نظر میرسد که برای مقابله با این مشکل نیاز به همکاری همه آحاد جامعه است، باید برنامهریزی صحیح توسط ارگانهای ذی ربط صورت بگیرد ، لازم است که در مورد خانواده هایی که مشکلات اقتصادی دارند یا خانوادههای بد سرپرست و بی سرپرست که نیاز به حمایت خاص از طرف نهادهای مربوطه دارند اقدامات خاص صورت بگیرد .
با توجه به اینکه زنان و دختران قشر آسیب پذیر جامعه هستند و با توجه به سنتی بودن جامعه ما که باعث میشود اگر دختران ما به هر دلیلی از خانه فرار کنند با بازگشت دوباره آنان به خانواده دیگر آن احترام و ارزش قبل را نداشته باشند،لذا برطرف کردن زمینههای فرار و استفاده از مشاوران با تجربه در مدارس میتواند از جمله عوامل پیشگیری از خانه گریزی دختران باشد. به طور کلی همه جامعه از جمله خانوادهها ، آموزش و پرورش، صدا و سیما، بهزیستی، مدرسه وغیره هر کدام سهم بسزایی در پیشگیری این پدیده ایفا میکنند.
>> فاطمه خاکباز (کارشناس آموزش و پرورش)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد