امیرعبداللهیان در گفتگوی ویژه خبری:

نشست ژنو 2 یک شوی سیاسی چند دقیقه‌ای بود

معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه آمریکا درصدد بود تا در نشست ژنو 2 با اعمال زور و فشار به طرف‌های مختلف، بشار اسد را از حکومت کنار بگذارد، گفت: تفاوت دیدگاه به لحاظ محتوایی میان شرکت‌کنندگان سبب عدم نتیجه‌بخشی نشست ژنو 2 شد.
کد خبر: ۶۴۱۰۵۴
نشست ژنو 2 یک شوی سیاسی چند دقیقه‌ای بود

نقش دیپلماسی وحدت‌گرایانه جمهوری اسلامی ایران در مقابله با دسیسه‌های اختلاف‌افکنانه غربی- عربی، شب گذشته (10 بهمن‌ماه) در برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.  
 
امیرعبداللهیان در ابتدا در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی براینکه چرا مذاکرات نشست ژنو 2 به نتیجه نرسید، گفت: نشست ژنو 2 موفق عمل نکرد، یکی از دلایل عدم موفقیت این نشست هم این است که قرار بود در این همایش گروه‌های معارض سوری و نمایندگان حکومت مردمی با یکدیگر گفتگو کنند.  
 
وی در ادامه با اشاره به اینکه انتخاب نمایندگان گروه‌های معارض سوری انتخابی دقیق، واقع‌بینانه و منطبق بر وضعیت داخلی سوریه نبود، اظهار داشت: افراد و گروه‌هایی در این نشست حاضر شدند که 30 سال بود در خارج از سوریه حضور داشتند و با جریانات و یا شخصیت‌های غربی ارتباط داشتند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه انتخاب این افراد به عنوان نمایندگان گروههای معارض انتخابی درست نبود، خاطر نشان ساخت: این گروه قبل از شروع مذاکرات انصراف خود را از حضور در اجلاس اعلام کرده بودند.

امیرعبداللهیان اظهار داشت: آمریکا و برخی از متحدانش از ابتدای بحران ساختگی سوریه به نتیجه مورد نظرشان نرسیدند، آن‌ها امیدوار بودند که در نشست ژنو 2 می‌توانند در قالب راهکار سیاسی به نتایج مورد نظرشان دست یابند.  
 
وی اضافه کرد: آمریکا به دنبال این بود تا بتواند در نشست ژنو 2 با اعمال زور و فشار به طرف‌های مختلف اعم از گروههای معارض و حکومت مردمی زمینه را برای کناره‌گیری بشار اسد در تابستان سال آینده فراهم کند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به رایزنی‌های جمهوری اسلامی ایران با روس‌ها درباره سوریه افزود: جمهوری اسلامی ایران دیدگاه شفاف و منطقی خود را مستقیما به طرف‌ روسی اعلام کرد، ایران همچنین به طرق مختلف به آمریکایی‌ها نیز این آگاهی‌های لازم را ارائه کرده است.  

امیرعبداللهیان با بیان اینکه تفاوت دیدگاه به لحاظ محتوایی سبب شد تا نشست ژنو 2 خروجی مطلوبی نداشته باشد، گفت: گروه‌های معارضی که به نشست ژنو 2 دعوت شده بودند از دستورالعمل‌های مشخصی برخوردار بودند به گونه‌ای که آن‌ها باید در یک مسیر کاملا بسته و آزمایشگاهی مسیر خود را طی می‌کردند.

وی با اشاره به اینکه در نشست ژنو 2 محدودیت‌هایی برای نمایندگان دولت سوریه ایجاد شده بود، خاطر نشان ساخت: روز اول نشست ژنو 2 شوی چند دقیقه‌ای سیاسی برگزار شد به گونه‌ای که کشورهای دعوت شده به صراحت متن بیانیه پایانی ژنو 1 را مورد تاکید قرار دادند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه در متن بیانیه ژنو 1 تشکیل دولت انتقالی در سوریه مورد تاکید قرار گرفته بود، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران ابتدا برای حضور در این نشست مورد دعوت قرار گرفته بود و این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران به صراحت اعلام کرده بود که راهکار سیاسی ژنو 1 را می‌توانیم مد نظر قرار دهیم اما ایران برای حضور در نشست هیچ گونه پیش شرطی را نمی‌پذیرد.
 
امیرعبداللهیان با بیان اینکه گفتگوها باید به صورت سوری- سوری شکل بگیرد، گفت: در گفتگوی سوری- سوری باید نمایندگان واقعی گروه‌های معارض و آحاد واقعی مردم سوریه حضور داشته باشند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه  فضای حاکم بر نشست ژنو 2 غیرمنطقی بود، افزود: اخضر ابراهیمی تلاش‌های بسیاری را برای بهبود فضای گفتگو در نشست ژنو 2 داشت،  بان کی مون هم تلاش کرد تا با حسن نیت این گفتگوها را سامان دهد.  
 
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه نشست ژنو 2 خروجی مناسبی نداشت، اظهار داشت: محتوای گفتگوها و نگاه متفاوت طرفین حکومت و معارضین سبب عدم موفقیت نشست ژنو 2 شد.
 
وی ادامه داد: در نشست ژنو 2 طرفین توافق کردند که از 11 فوریه گفتگوها را ادامه دهند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که چرا در نشست ژنو 2 بند آخر بیانیه که همان بحث انتقال قدرت بود در ابتدا مطرح شد، افزود: عده‌ای در نشست ژنو 1 تحت عنوان دوستان سوریه دور یکدیگر جمع شدند که البته باید گفت این افراد دشمنان حکومت بشار اسد بودند.  
 
امیرعبداللهیان با بیان اینکه سوریه در وضعیت فعلی و در نگاه واقع‌بینانه چند اولویت را در خود جای داده است، اظهار داشت: باید در هر نشست بین‌المللی گفتگوی طرفین سوری- سوری مورد توجه قرار گیرد.
 
وی با اشاره به اینکه اولین معضل سوریه وجود نیروهای تکفیری، تروریستی و افراطی است، خاطر نشان ساخت: این نیروهای تکفیری و تروریستی امروزه در داخل سوریه با استفاده از پیشرفته‌ترین سلاح‌ها و ادوات جنگی اقدام به ترور افراد بیگناه می‌کنند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه وجود نیروهای تروریستی سبب ناامنی جدی محلات و مناطق مختلف سوریه شده است، اضافه کرد: این نیروها درگیری‌های شدیدی را با مردم انجام می‌دهند و مردم را به گروگان می‌گیرند، متاسفانه این گروه‌های تروریستی مردم بیگناه را به سپر انسانی خود تبدیل کرده‌اند و با وحشتناک‌ترین روش‌ها مردم را مورد قتل عام خود قرار داده‌اند.
 
وی با اشاره به اینکه گروه‌های تکفیری به مردم اجازه نمی‌دهند که از شهر خارج شوند، اظهار داشت: یکی از معضلات سوریه ارسال کمکهای انسان‌دوستانه در این کشور بوده و ارسال کمک‌های انسان دوستانه برای مردم مناطق مختلف با مشکل روبه رو است.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه خاطرنشان ساخت: آمریکا تصور می‌کرد که در یک محیط بسته آزمایشگاهی و با ایجاد یک جنگ سیاسی- روانی همه‌جانبه می‌تواند نتیجه نشست ژنو 2 را به سمت تشکیل دولت انتقالی سوق دهد اما قطعا بشار اسد تا انتخابات بعدی رئیس‌جمهور سوریه باقی خواهد ماند.
 
وی با اشاره به اینکه گفتگوهایی را به صورت غیرمستقیم و از طریق کشورهای ثالث با آمریکایی‌ها در خصوص موضوع سوریه انجام می‌دهیم، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران به صراحت تاکید کرده است که آمریکا در سوریه از موضوع انتخابات حمایت نمی‌کند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه اظهار داشت: یکی از مقامات آمریکا مدعی بود که اگر بشار اسد در شرایط فعلی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شود قطعا می‌تواند رای بیاورد و رئیس‌جمهور بعدی سوریه شود.
 
امیرعبداللهیان با بیان اینکه در نگاه واقع بینانه بشار اسد رای بالایی می‌آورد بطوریکه براساس قوانین می‌تواند رئیس‌جمهور شود، گفت: تشکیل هیئت و یا دولت انتقالی آخرین گام در این پروسه سیاسی است.  

وی با بیان اینکه آمریکایی‌ها از ابتدا معتقد بودند که باید با دستکاری سوریه را به مرحله تغییر برسانند، افزود: آمریکا درصدد بود تا با استفاده از روش‌های تصنعی سوریه را به مرحله تغییر برساند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به خسارت‌های فراوان انسانی و مادی در سوریه طی بحران در این کشور افزود: آمریکا درصدد است تا آن چه را که در میدان تحولات سوریه به دست نیاورده بتواند در میز مذاکره ژنو 2 به دست آورد.
 
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه بحران سوریه به صورت معناداری به استان الانبار عراق کشیده شده است، خاطر نشان ساخت: متاسفانه گروه‌های تروریستی در سوریه، عراق و لبنان به صورت فعال حضور دارند.
 
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه جمهوری اسلامی ایران برای اینکه تحولات به نفع مردم سوریه انجام شود چه اقداماتی را در نظر گرفته است، گفت: متاسفانه منطقه خاورمیانه در سال‌های اخیر با پدیده شوم نیروهای تکفیری و گروه‌های افراطی مواجه شده است.

معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه این گروه‌های تکفیری و افراطی متاسفانه به نام اسلام اقداماتی را انجام می‌دهند که دقیقا در تعارض کامل با شریعت مقدس اسلام است، ادامه داد: این گروه‌ها برای رسیدن به اهداف خودشان از هر روشی استفاده می‌کنند.
 
امیرعبدللهیان با بیان اینکه کشورهای دیگر از تعارضات این جریان تروریستی مصون نخواهند ماند، ادامه داد: متاسفانه جریانات خارجی در پشت گروه‌های تروریستی قرار گرفته‌اند، این گروه‌های افراطی نیازمند امکانات و منابع مالی فراوانی هستند که توسط طرف‌های خارجی این امکانات برایشان مهیا می‌شود.  
 
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی در منطقه حامی این جریانات خارجی و گروه‌های تکفیری به حساب می‌آید، اظهار داشت: برخی دیگر از کشورهای منطقه با نگاهی نادرست در پشت این جریانات تروریستی قرار گرفته‌اند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به سفر وزیر امور خارجه کشورمان به کشورهای حوزه خلیج فارس و حوزه مقاومت که همان لبنان، عراق،‌ سوریه و اردن است، ادامه داد: جمهوری اسلامی در تمام گفتگوهایی که با کشورهای منطقه و یا با بازیگران بین‌المللی انجام می‌دهد به دنبال مهار پدیده شوم تروریست است.
 
امیرعبداللهیان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران درصدد مهار پدیده تروریسم در سطح منطقه است، افزود: باید برای مدیریت و مهار جریان افراطی و تکفیری همه کشورهای منطقه و حتی در سطح بین‌الملل دست در دست هم دهند.  

وی با بیان اینکه باید راهکار و مکانیزم‌های مناسبی در سطوح مختلف میان مقامات کشورهای خارجی برای حل بحران سوریه دنبال شود، ادامه داد: هدف گروه‌های تکفیری و تروریستی ناامید کردن مردم منطقه است.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با بیان اینکه گروه‌های تروریستی صحنه‌های مطالبات دمکراتیک مردم را به خون می‌کشند، خاطر نشان ساخت: گروه‌های تروریستی با اعمال و رفتارهای وحشیانه خود به دنبال تضعیف کشورهای اسلامی و کشورهای عربی در منطقه هستند.
 
امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه گروه‌های تروریستی به دنبال تقویت رژیم صهیونیستی هستند، اضافه کرد: پدیده بیداری اسلامی و یا موج مطالبات دمکراتیک مردم وارد فاز دیگری شده است به گونه‌ای که امروزه شاهد موج دوم بیداری اسلامی هستیم.
 
وی با اشاره به اینکه در فاز دوم کماکان نبرد اراده‌ها جریان دارد، ادامه داد: نیروهای خارجی درصدد هستند تا مردم را از مسیر طبیعی خود خارج کنند.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه طراحان گروه‌های تروریستی و تکفیری به دنبال تضعیف و تجزیه منطقه آن هم در راستای تقویت رژیم صهیونیستی هستند، گفت: طراحان گروه‌های تکفیری و تروریستی به دنبال تامین منافع حداکثری برای بازیگران بین‌المللی هستند.
 
امیرعبداللهیان در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه جمهوری اسلامی ایران برای مبارزه پدیده شوم تروریسم چه اقداماتی انجام می‌دهد ، گفت: دیپلمات‌های جمهوری اسلامی سربازان خط مقدم پیشروی اهداف نظام در سراسر دنیا و از جمله در منطقه هستند.  
 
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با منطق تعامل و گفتگو با طرف‌هایی که به نوعی در ارتباط با این جریان‌های افراطی در منطقه هستند وارد عمل شده است.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در دولت جدید درصدد هستیم تا گفتگوها در فضای تعادلی و با تعریف جدیدی صورت گیرد، ادامه داد: تلاش‌ها در این زمینه برای شکل‌گیری گفتگوهای دو جانبه و حتی چندجانبه برای بازگشت منطقه به ثبات و امنیت همچنان ادامه دارد.  
 
امیرعبداللهیان با اشاره به اثرگذاری بحران سوریه در سطح بین‌المللی اظهار داشت: هیچیک از کشورهای همسایه سوریه وضعیت مناسبی ندارند این در حالی است که حتی از دورترین کشورها همچون چین نیروهای افراطی وارد سوریه شده‌اند.
 
وی با اشاره به شهادت رایزن فرهنگی سفارت ایران در بیروت افزود: متاسفانه شهیده رقیه حسین‌زاده همسر یکی از دیپلمات‌ها نیز در این حادثه تروریستی جان خود را از دست داد.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه نوراحمد نیکبخت یکی از وابستگان اداری سفارت کشورمان در یمن در سلامت کامل به سر می‌برد و امیدواریم هر چه سریعتر به موطن اصلی خود بازگردد، افزود: کسانی که در ورای این حوادث قرار می‌گیرند فهم درستی از اوضاع و احوال ندارند به گونه‌ای که با دست خودشان ناامنی را به داخل کشورشان می‌کشانند.
 
امیرعبداللهیان با بیان اینکه امنیت، مقوله‌ای تجزیه ناپذیر و تفکیک ناپذیر است، اظهار داشت:جمهوری اسلامی ایران پیگیر حادثه تروریستی سفارت ایران در بیروت است.  
 
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه آخرین پیگیری‌ها در خصوص حادثه تروریستی لبنان چیست گفت: عامل اصلی حادثه بیروت توسط دستگاه‌های ذیربط لبنانی دستگیر شده است.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه ماجدالماجد تبعه عربستان سعودی بود که به طرز مشکوکی در بیمارستان درگذشت، افزود: افراد مرتبط با ماجدالماجد هم دستگیر شده‌اند ولی تا زمانی که مراحل تحقیقات قضایی تکمیل نشده نمی‌توانیم کشوری را به عنوان مسئول این حادثه تروریستی معرفی کنیم.
 
امیرعبداللهیان با اشاره به اعزام تیمی از سوی قوه قضاییه، وزارت دادگستری و بخش حقوقی وزارت امور خارجه به لبنان اظهار داشت: مقامات کشورمان طی همکاری با مقامات لبنانی این حادثه تروریستی را نیز دنبال خواهند کرد.   
 
وی ادامه داد: به محض این که تمام ابعاد ماجرا مشخص شود به صراحت اعلام خواهیم کرد که این حادثه چه جزییاتی داشته است.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به گفتگوهای مشترکی که مقامات جمهوری اسلامی ایران با مقامات یمنی داشته‌اند، خاطر نشان ساخت: این گفتگوها دیروز خاتمه پیدا کرد و تلاش دستگاه دیپلماسی ایران براین است که شخصیت‌های دیپلماتیک از حفاظت لازم برخوردار باشند البته به دولت‌ها اعلام کرده‌ایم که مسئولیت دیپلمات‌ها برعهده آن‌ها است.
 
وی گفت: به دولت یمن به صراحت اعلام کرده‌ایم که اگر قادر به تامین امنیت دیپلمات‌های جمهوری ایران در صنعا و یمن نیستند به صراحت بگویند تا تصمیم لازم را در این زمینه اتخاذ کنیم.  
 
معاون عربی  و آفریقایی وزارت امور خارجه با بیان اینکه باید در سطح منطقه گفتگوهای سازنده‌ای میان طرفین شکل بگیرد، افزود: باید همگی دست به دست هم دهیم تا امنیت در منطقه برقرار شود.  
 
امیرعبداللهیان در پاسخ به سوال دیگری در خصوص درگیری‌هایی که در مصر صورت گرفته است، گفت: مرسی و اخوان المسلمین با رای مردم در راس حکومت قرار گرفتند اما متاسفانه آن‌ها خطاهایی را مرتکب شده‌اند.
 
وی یکی از عمده‌ترین خطاهای مرسی را در ارسال نامه به رئیس‌ رژیم صهیونیستی دانست و عنوان کرد: مردم مصر نسبت به رژیم صهیونیستی به شدت حساس هستند و این در حالی است که روحیه مقاومت و حمایت از فلسطین در میان مردم فلسطین بسیار قوی است.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه خطاهای جریان اخوان المسلمین بهانه را به دست برخی از طرف‌ها داد تا مصر را از مسیر دموکراسی دور کنند، گفت: ارتش و دولت انتقالی اقداماتی را انجام دادند که مصر را از مسیر دموکراسی دور کرد.
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران روابط لازم خود را از طریق مجاری دیپلماتیک با مقامات مصر پی می‌گیرد، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده است که تلاش می‌کند هر چه سریعتر مصر در مسیر طبیعی و واقعی دموکراسی قرار بگیرد.
 
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص دولت بحرین ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران تحولات منطقه از جمله تحولات بحرین را دنبال می‌کند و این در حالیست که گاهی اوقات مقامات بحرینی به نادرستی ایران را به دخالت در امور این کشور متهم می‌کنند.  
 
معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه مردم بحرین نیازهای واقعی خود را از حکومت مطالبه می‌کنند خاطر نشان ساخت: بارها گروه‌های مخالف حکومت در بحرین اعلام کردند که آماده گفتگوی واقعی سیاسی و ملی هستند.  
 
امیرعبداللهیان در پایان با اشاره به اینکه برخوردهای نظامی و امنیتی راهکار سیاسی را در بحرین به بن بست رسانده است، افزود: باید همه طرف‌ها بتوانند با رقابت آن هم به شکل مسالمت آمیز مسئله بحرین را به خروجی سیاسی مطلوبی نزدیک کنند.(باشگاه خبرنگاران)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
سهم پزشکان سهمیه‌ای

ضرورت اصلاح سهمیه‌های کنکور در گفت‌وگوی «جام‌جم»‌با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت

سهم پزشکان سهمیه‌ای

نیازمندی ها