اخباری که در خصوص موفقیتهای تیم ملی در این سال منتشر شده چنان با آب و تاب همراه بوده که این سوال برای هر علاقهمند ورزش پیش میآید که با این همه ادعا برای پیشرفت در هاکی، چرا تیم ملی حتی به بازیهای آسیایی هم صعود نمیکند؟ واضح است که سطح هاکی ایران به اندازهای که مسئولان آن اغراقآمیز بیان میکنند نبوده است، اما نمیتوان منکر برخی جرقهها در رقابتهای سالنی شد. با این حال هاکی، ورزشی است که در المپیکها و بازیهای آسیایی روی چمن برگزار میشود و در فصول سرما رقابتهای سالنی تا حدی توانسته علاقهمندانی برای خود دست و پا کند. این در حالی است که تیمهای مطرح دنیا چندان به این مسابقات روی خوش نشان ندادهاند و حتی با وجود برگزاری مسابقات جام جهانی سالنی، آنچه در رقابتهای چمنی به چشم میآید در رقابتهای سالنی رونقی را شاهد نبودهایم. بیشک برگزاری رقابتهای المپیک و قهرمانی جهان و حتی بازیهای آسیایی روی چمن باعث شده همه سرمایهگذاریها به این بخش تعلق گیرد. در ایران اما شرایط به گونه دیگری بوده است. نبود زمینهای چمن مخصوص هاکی باعث شده تا هاکی ایران در رقابتهای سالنی خلاصه شود. با گذشت سالها از مطرحشدن نام این رشته در بین اهالی ورزش، حال شاهد تحرکاتی در بخش چمنی هستیم و مسئولان این رشته هم به تکاپو افتادهاند تا در کنار تبلیغاتی که برای هاکی سالنی انجام میدهند به فکر تشکیل یک تیم خوب در بخش چمنی باشند تا در مسیری قرار گیرند که همه تیمهای توسعه یافته در آن حرکت میکنند.
افت پاکستان و هندوستان
تا همین یک دهه پیش از پاکستان و هندوستان به عنوان قدرتهای برتر آسیا و حتی مدعی در عرصههای بینالمللی هاکی چمنی یاد میشد ولی سالهاست که دیگر خبری از این دو کشور در میادین معتبر جهانی نیست و آنها به نوعی از سطح اول دنیا محو شدهاند. هر چند این دو کشور همچنان حرف اول را در سطح منطقه میزنند ولی قدرتهای کنونی هاکی چمنی آسیا در شرق قاره قرار دارند.
سرمربی تیم ملی ایران در این باره توضیح میدهد: «آنها همچنان به این رشته به صورت سنتی میپردازند و از بحثهای علمی دور شدهاند، برای همین عقب ماندهاند. البته بازیکنان این کشورها از نظر تکنیکی خوب هستند ولی در شرق آسیا تیمها کار گروهی خوبی دارند. پاکستان و هند از علم روز دنیا عقب افتادهاند. اکنون آلمان حرف اول را در دنیا میزند و در رنکینگ جهانی هم تیم نخست است. بیشتر کشورهای شرق آسیایی از مربیان آلمانی استفاده کردهاند که این موضوع در پیشرفت آنها واقعا تاثیرگذار بوده است. حتی تیم تایلند در جام جهانی داخل سالن لهستان از مربی تیم ملی بانوان استرالیا استفاده کرد که الان همزمان مربی سالنی و چمنی تیم ملی تایلند است.»
وی به هاکی ایران اشاره میکند و میافزاید: «حضور ینس لونین گومز، مدرس آلمانی در ایران باعث شده تحول بزرگی در این رشته ایجاد شود. قبل از وی هم واندرسکی هلندی در ایران حضور یافت که در کلاسهای وی شرکت کردیم. خودم البته هنگام برگزاری جام جهانی داخل سالن نیز در کلاس شرکت کردم و از هر فرصتی برای یادگیری نکات تازه استفاده میکنم تا از هاکی روز دنیا عقب نمانم. وضع در ایران به نظرم فرق کرده و نسبت به گذشته کاملا متفاوت شده است.»
بازیهای آسیایی
بعد از نزدیک به دو سال از آمادهسازی تیم ملی هاکی چمنی، این سوال مطرح است که آیا این تیم در بازیهای آسیایی اینچئون کره جنوبی حاضر خواهد شد؟ این پرسشی است که سرمربی تیم ملی با امیدواری زیادی در پاسخ به آن صحبت میکند. این در حالی است که هنوز تیم ملی در یک آوردگاه مهم بینالمللی محک جدی نخورده و به نظر میرسد دستاندرکاران این رشته با ذهنیتی که نسبت به عملکرد تیم ملی در بخش سالنی دارند در خصوص تیم چمنی اظهار نظر میکنند.
رجب نورانی، سرمربی تیم ملی هاکی ایران در هر دو بخش سالنی و چمنی در این باره بیان میکند: «ما نا امید نیستیم. تمرینات خودمان را در گچساران پی میگیریم و در مسابقات غرب آسیا خوب خودمان را میسنجیم. پس از آن چند هفته فرصت داریم ضعفهای خودمان را بپوشانیم. قرار است در مسابقات انتخابی بازیهای آسیایی که اواخر اسفند در بنگلادش برگزار میشود، چهار تیم سهمیه کسب کنند و در زمره ده تیم حاضر در اینچئون باشند. بنگلادش که میزبان مسابقات است در کنار تیمهایی مثل عمان، چین تایپه، هنگکنگ و چند کشور دیگر شرق آسیایی هستند که عموما پیشینه خوبی در این رشته دارند. در این کشورها چون آب و هوا همیشه گرم و مرطوب است، در طول سال میتوانند روی چمن بازی کنند و براحتی این رشته را پی میگیرند. این در حالی است که ما مجبوریم نصف سال را در سالن بازی کنیم و بقیه را روی چمن که البته چمن هم تازه دو سال است در ایران راهاندازی شده است.»
وی در این خصوص میافزاید: «بازیکنانی که در این مسابقات حاضر هستند همان ملیپوشان سالنی خواهند بود. نمیخواهم بیجهت تعریف کنم ولی پیشرفت ما در این مدت واقعا خوب بوده است. از لحاظ مهارتی بچهها روی چمن خوب کار میکنند. من به این تیم خیلی امیدوار هستم. حتی به فدراسیون پیشنهاد کردم که سال آینده برنامه لیگ را تغییر دهند چون میخواهیم شانس خودمان را برای شرکت در مسابقات جهانی امتحان کنیم. برای همین به فدراسیون پیشنهاد کردیم که در سال جدید بلافاصله یک مرحله از لیگ برگزار شود و پس از آن تا خردادماه که تیم ملی در مسابقات انتخابی قهرمانی جهان شرکت خواهد کرد، لیگ را تعطیل کنند و دوباره پس از بازگشت تیم ملی از بازیهای انتخابی لیگ ادامه پیدا کند.»
سرمربی تیم ملی گرچه کاملا امیدوارانه از آینده این تیم صحبت میکند ولی با توجه به پیشینه این تیم باید واقع بین بود و سطح انتظارات را از این تیم کاهش داد؛ زیرا مسابقات چمنی با سالنی کاملا شرایط متفاوتی دارد. تیم ملی با حریفانی مواجه است که سالها در این مسابقات مدعی هستند و حرفهای زیادی برای گفتن دارند، اما تمامی افتخارات ایران به بخش سالنی بازمیگردد که مسابقاتی درجه دوم به حساب میآید.
مسابقات غرب آسیا
فعالیتهای هاکی چمنی ایران در دو سال اخیر آغاز شده و تمرینات تیم ملی نیز با کادر فنی که در بخش سالنی حضور شدهاند، انجام گرفته است. این تیم امیدوار است در مسابقات انتخابی بازیهای آسیایی اینچئون کره جنوبی موفق عمل کرده و سهمیه حضور در این آوردگاه بزرگ آسیایی را کسب کند. ولی پیش از آن رقابتهای غرب آسیا در پیش است؛ مسابقاتی که از بیستوششم بهمن در دوحه قطر آغاز میشود و نخستین محک جدی تیم ملی هاکی چمنی ایران به حساب میآید.
رجب نورانی، سرمربی تیم ملی چمنی ایران در این باره به جامجم میگوید: «غرب آسیا برای ما به نوعی جنبه تدارکاتی دارد و میخواهیم در این مسابقات نقاط ضعف و قوت خودمان را شناسایی کنیم تا در رقابتهای انتخابی بازیهای آسیایی که اواخر زمستان برگزار میشود، با آمادگی کامل شرکت کنیم. بیشتر کشورهای عربی از بازیکنان دو ملیتی پاکستانی و هندی
استفاده میکنند، برای همین قدرتمند هستند و میتوانند به ما فشار وارد کنند. این باعث میشود در مصاف با تیمهای شرق آسیایی وضع بهتری داشته و به حضور در رقابتهای انتخابی بازیهای آسیایی اینچئون امیدوارتر باشیم.»
علی رضایی / جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد