روز شمار انقلاب بحرین

سه سال پیش بود که از بحرین شعار تاریخی «الشعب یرید اسقاط النظام؛ یعنی ملت خواهان سرنگونی نظام است» شنیده شد، شعاری که پیشتر در انقلاب‌های تونس، مصر و لیبی هم شنیده شده بود.
کد خبر: ۶۵۳۴۴۳
روز شمار انقلاب بحرین

بحرینی‌ها از همان ابتدا می‌دانستند که حاکمان کشورشان، رفتاری همچون دیکتاتورهای منطقه در قبال مردم ‌خود خواهند داشت. با این حال، تنها در عرض چهار هفته در بیشتر مناطق بحرین، طنین صدای اعتراض این مردم به وضوح شنیده می‌‌شد.

یک ماه بعد اما هزاران نفر از نیروهای امنیتی عربستان تحت عنوان نیروی سپر جزیره وارد بحرین شدند تا به رژیم آل‌خلیفه در سرکوب معترضان کمک کنند. با وجود مخالفت ملت بحرین با هر گونه مداخله خارجی، نیروهای عربستانی در خاک بحرین باقی ماندند.

ظرف گذشت دو ماه از مداخله عربستان و سرکوب‌های رژیم حاکم بر بحرین، حدود 40 مسجد از بین رفت و بیش از صد شهروند بحرینی - چه به ضرب گلوله نیروهای پلیس و چه از طریق شکنجه در زندان‌ها - به شهادت رسیدند. همچنین بیش از 4000 شهروند کار خود را از دست دادند. پزشکان، پرستاران و ورزشکاران زیادی به دلیل شرکت در انقلاب بازداشت شدند و زندان‌ها از زنان و کودکان پر شد.

رژیم آل‌خلیفه برای جلوگیری از توسعه اعتراض‌ها، دست به اصلاحاتی زد، اما بزودی مشخص شد این اصلاحات تنها جنبه صوری داشته و قرار نیست هیچ تغییری را در نظام این کشور به وجود آورد.

اقدام دیگری که حاکمان بحرین برای توجیه سیاست‌های خود انجام دادند، پیش کشیدن موضوع گفت‌وگوهای آشتی ملی با گروه‌های مخالف بود؛ اما این گفت‌وگوها نیز پس از چند دور به هیچ نتیجه ملموسی نرسید، زیرا بنا به گفته مخالفان، تمایل نداشتن حاکمان بحرین به انجام آشتی ملی و اصلاحات در آن کاملا مشهود بود.

با وجود تمام محدودیت‌ها و سرکوب‌ها طی سه سال گذشته، مردم بحرین همچنان بر خواسته‌های بر حق خود پافشاری می‌کنند. همین ویژگی است که موجب شد روزنامه القدس‌العربی در تحلیلی در مورد انقلاب بحرین بنویسد: رنگ و بوی نسیم بهار عربی در بحرین با دیگر انقلاب‌های عربی متفاوت است، زیرا همچنان خون در رگ‌های این بهار و این انقلاب جریان دارد و طی این مدت هیچ‌گاه انقلاب‌ مردمی بحرین متوقف نشده است. حال آن‌که در جاهای دیگر این بهار عربی از نفس افتاده است.

دراینجا پرونده روزشمار انقلاب بحرین را ورق می‌زنیم:

14 فوریه 2011، روز خشم

نخستین روز از اعتراض‌های مردمی علیه دولت بحرین. مردم در میدان اللؤلؤ (مروارید) تجمع کرده و با برگزاری تظاهراتی تاکید کردند تا زمانی‌که حکومت بحرین خواسته‌های آنان را برآورده نکند، همچنان به تحصن و تظاهرات خود ادامه خواهند داد. در تظاهرات این روز دو نفر شهید و 14 نفر زخمی شدند.

17 فوریه 2011

نیروهای نظامی و امنیتی به هزاران معترض بحرینی در میدان اللؤلؤ یورش بردند که براثر آن چهار بحرینی به شهادت رسیدند و ده‌ها نفر زخمی شدند.

23 فوریه 2011

دو شهید و بیش از 200 زخمی در یورش نیروهای امنیتی به معترضان بحرینی. اعلام حالت فوق‌العاده توسط پادشاه بحرین.

26 فوریه 2011

حمدبن عیسی آل‌خلیفه، شاه بحرین وزرای امور کابینه، مسکن، بهداشت و برق را برکنار کرد. بازگشت شیخ عیسی قاسم، رهبر شیعیان بحرین از تبعید.

3 مارس 2011

محاصره ساختمان وزارت کشور بحرین توسط معترضان. گروه‌های معارض آغاز هرگونه گفت‌وگو با رژیم را مشروط به چهار شرط کردند: انحلال پارلمان و برکناری فوری نخست‏‌وزیر و هیأت دولت فعلی، محاکمه عاملان شهادت شهروندان بحرینی، تشکیل دولت موقت ملی برای برگزاری انتخابات مجلس و تدوین قانون اساسی جدید، تشکیل پارلمانی مردمی و دارای تمام صلاحیت‏‌ها.

7 مارس 2011

معترضان بحرینی با تجمع مقابل سفارت آمریکا در منامه پایتخت این کشور، پایان حمایت‌های واشنگتن از رژیم آل‌خلیفه را خواستار شدند.

14 مارس 2011

انتشار خبر اعزام بیش از هزار نیروی نظامی و امنیتی سعودی به بحرین برای مهار قیام مردمی این کشور. امارات عربی متحده نیز با اعزام 500 نیروی پلیس به بحرین موافقت کرد.

16 مارس 2011

نظامیان سعودی با شلیک گاز اشک‌آور و گلوله‌های جنگی، تظاهرکنندگان در میدان اللؤلؤ را هدف قرار داد. شهادت چهار شهروند بحرینی و زخمی شدن صدها نفر در درگیری‌های ستره. قطع تمام ارتباطات تلفنی بحرین با جهان خارج از سوی رژیم. تعطیلی مدارس و دانشگاه‌های این کشور تا اطلاع ثانوی. استعفای وزیر بهداشت بحرین. استعفای شیخ احمد العصفور، مشاور پادشاه بحرین در شورای عالی امور دینی این کشور در اعتراض به سرکوب خشونت‌آمیز تظاهرکنندگان بحرینی.

18 مارس 2011

تخریب میدان اللؤلؤ ، نماد اعتراض و قیام مردمی در بحرین با بولدوزر.

21 مارس 2011

لنگر انداختن چند کشتی کویتی با سربازان پیاده‌‌نظام این کشور جهت ملحق شدن به نیروهای سپر جزیره در بحرین.

5 آوریل 2011

فروش مسلسل‌ها و تسلیحات نظامی انگلیسی به آل‌خلیفه. طرح آل‌خلیفه برای پاکسازی نژادی. آغاز حمله به حسینیه‌ها و مساجد بحرین.

28 آگوست 2011

حبس ابد و زندان‏های طولانی برای رهبران انقلاب بحرین. دستگیری و بازداشت 80 زن و دختر بحرینی. صدور احکامی علیه کادر پزشکی بیمارستان سلیمانیه به‌دلیل کمک به مجروحان.

23 نوامبر 2011

گزارش کمیته حقیقت‌یاب بحرین منتشر شد. در این گزارش گرچه به جنایات آل‌خلیفه اعتراف شده بود، اما رژیم بحرین و نیروهای موسوم به سپر جزیره از دخالت در این جنایات تبرئه شده بودند.

ژانویه 2012

آغاز روند مشارکت ارتش در سرکوب معترضان.

فوریه 2012

یکی از مسئولان وزارت کشور بحرین اعتراف کرد حدود صد فعال بازداشت شده در زندان‌های بحرین به مدت چند روز دست به اعتصاب غذا زدند.

10 آوریل 2012

مخالفان پیام فوری برای بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل ارسال کردند و از او خواستند درباره آزادسازی عبدالهادی الخواجه موضعگیری کند. اعتصاب غذای او وارد شصتمین روز خود شده بود.

3 ژوئیه 2012

ده‌ها نفر از تظاهرکنندگان بحرینی در اثر شلیک گلوله‌های ساچمه‌ای نیروهای امنیتی و نظامی بحرین در راهپیمایی مربوط به شهید صلاح عباس که در پی اصابت با گلوله ساچمه‌ای کشته شد، مجروح شدند.

9 جولای 2012

دادگاه اداری تصمیم به انحلال جمعیت (أمل) اسلامی کرد.

16 آگوست 2012

یکی از دادگاه‌های حکومت بحرین «نبیل رجب»، رئیس مرکز حقوق بشر بحرین را به اتهام مشارکت در راهپیمایی‌های غیرقانونی به سه سال حبس محکوم کرد.

3 دسامبر 2012

نیروهای امنیتی و نظامی بحرین دیوارهای حدود 40 مسجد را که قبلا تخریب شده بود، فرو ریختند. همچنین چهار مسجد دیگر را نیز به‌طور کامل تخریب کردند.

8 ژانویه 2013

دادگاهی در بحرین 13 نفر از مخالفان سرشناس این کشور را به چند سال زندان محکوم کرد.

13 مارس 2013

دو نفر از نیروهای پلیس به علت شکنجه معترضان در جریان دستگیری‌های سال 2011، به ده سال زندان محکوم شدند.

25 آوریل 2013

خوان مندز، بازرس سازمان ملل اعلام کرد، حکومت بحرین به‌طور عمدی سفر او به این کشور را لغو کرده است. وی قرار بود در مورد شکنجه معترضان در زندان‌های این کشور تحقیق کند.

16 می ‌2013

دادگاه بحرین شش نفر از مردم این کشور را به اتهام توهین به پادشاه در توئیتر به یک سال حبس محکوم کرد.

2 آگوست 2013

پادشاه بحرین قدرت بیشتری را به نیروهای دولتی برای سرکوب معترضان داد.

30 سپتامبر 2013

دادگاه بحرین 50 نفر از معترضان را به اتهام براندازی حکومت به پنج تا 15 سال زندان محکوم کرد.

13 دسامبر 2013

بحرینی‌ها در هزارمین روز از آغاز انقلاب خود بار دیگر به خیابان‌ها آمدند.

13 ژانویه 2014

نیروهای امنیتی رژیم آل‌خلیفه با حمله به منازل مردم در جزیره النبیه علی مرهون، حسن عبدالحسین خمیس و حسین حسن‌القطان از بازیکنان تیم ملی والیبال بحرین را به اتهام شرکت در تظاهرات ضددولتی بازداشت کردند.

29 ژانویه 2014

دادگاه عالی اداری رژیم بحرین در حکمی در ارتباط با شکایت خالد ‌بن علی آل‌خلیفه، وزیر دادگستری و امور اسلامی این کشور، شورای اسلامی علمای بحرین را منحل کرد.

4 فوریه 2014

دادگاه بحرین، 13 جوان بحرینی از منطقه البلاد القدیم را به ارتکاب جرایم امنیتی متهم کرد و احکامی شامل سه، 15 و 25 سال زندان برای آنها صادر کرد.

14 فوریه 2014

دعوت گروه‌های سیاسی برای اعتصاب سراسری در بحرین همزمان با سومین سالگرد انقلاب، این کشور را به تعطیلی کشاند.

16 فوریه 2014

صدها هزار بحرینی در سومین سالگرد انقلاب خود با حضور در خیابان‌های پایتخت این کشور، خواستار تشکیل نظام دموکراتیک به جای حکومت سلطنتی شدند.

حسین خلیلی‌ /‌ گروه بین‌الملل

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها