محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگویی با روزنامه جامجم که مشروح آن را در هفته آینده میخوانید، در پاسخ به این پرسش که آیا وزارت خارجه از دیدار شنبه شب اشتون با چند زن که یکی از آنها سابقه محکومیت در حوادث سال 88 را دارد، مطلع بوده است، گفت: اینطور برنامهها را وزارت خارجه تنظیم نمیکند، بنابراین وزارت خارجه نه اطلاعی داشته و نه در این زمینه گفتوگویی با وزارت خارجه شده بود.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به این دیدار تاکید کرد: ما این کار را مثبت و مفید نمیدانیم و احساس میکنیم که سوءظن مردم ایران را نسبت به گرایش غربیها افزایش میدهد و این کارها را هم منبعث از تمایلات سیاسی و برخوردهای دوگانه میدانیم.
وی افزود: من هم در سفرهایی که به خارج دارم، همیشه همینطور بوده و تماس با افراد و اقشار و دانشگاهیان و نخبگان جزو برنامههایم بوده است، ولی ما این برنامهها را بهعنوان تماس با مردم برقرار میکنیم و هیچ نظر سیاسی هم پشتش نیست.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان هم تصریح کرد: اینگونه اقدامات به روابط ایران و اتحادیه اروپا کمکی نمیکند.
افخم، موارد پیش آمده را مبتنی بر نگاه متاثر از برخوردهای گزینشی سیاسی و دوگانه از مقوله مهم حقوق بشر دانست و تصریح کرد: تماس با جامعه مدنی تا زمانی که مداخله در امور داخلی تلقی نشود و احترام به آداب و ارزشهای کشورها مدنظر قرار گرفته باشد، در برنامه سیاست خارجی امری شناخته شده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: در همین زمینه به سفارت اتریش در تهران تذکر رسمی داده شده است.
اما این تنها واکنشها به دیدار جنجالی اشتون در تهران نبود و برخی نمایندگان و فعالان سیاسی کشورمان هم در گفتوگو با رسانههای مختلف انتقاد خود را از این اقدام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کردند.
در همین زمینه سیدحسین ذوالانوار، نماینده شیراز در مجلس در گفتوگو با تسنیم گفت: آیا این رفتارها و خواستههای غیرمعقول در چارچوب روابط دوطرفه است یا اینکه آنها میگویند چون ما بزرگ دنیا هستیم، حق داریم به هر موضوعی که دلمان خواست ورود کنیم و هر طور که خواستیم رفتار کنیم؟
ذوالانوار اضافه کرد: با این روال، بیاعتمادی نسبت به غرب نزد ملت ما مشخصتر میشود که بهانهگیری آنها پایان ندارد و هربار یک موضوع را پیش میکشند؛ ابتدا موضوع هستهای را مطرح کردند، سپس حقوق بشر را پیش میکشند.
علیرضا سلیمی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس هم در این زمینه اظهار کرد: این مساله دخالت در مسائل داخلی کشور ما محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه جریانی در کشور وجود دارد که به دنبال تطهیر فتنه و اهمیت دادن به آن است، گفت: دیدار اشتون نیز در پی این سناریو بود. کسانی که زمینه این دیدار را طراحی کردهاند زیر پای دولت پوست خربزه میاندازند، دولت باید مراقب این مساله باشد و قطعا جریانی که این مساله را برنامهریزی کرده است روزی به خود دولت نیز آسیب میزند.
روحالله حسینیان، نماینده تهران در مجلس هم در گفتوگو با فارس با تاکید بر ضرورت جلوگیری از تکرار این گونه دیدارها اظهار کرد: ما شدیدا به دیدار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با یک محکوم فتنه معترض هستیم و معتقدیم از جایگاه بالا و قیممآبانه صورت گرفته است.
حسینیان با هشدار نسبت به تلاش غرب برای شبیهسازی تحولات اوکراین در ایران گفت: در اوکراین، غربیها هرزمان که اراده میکردند با مخالفان دیدار میکردند، در حالی که در شأن جمهوری اسلامی ایران نیست که مقامات غربی به این راحتی با محکومان و فتنهگران دیدار کنند.
وی گفت: این دیدار، مصداقی از دخالت اروپاییان در مسائل داخلی جمهوری اسلامی ایران است.
سردار مسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح هم گفت: ملاقات اشتون با برخی افراد معلومالحال به منزله نقض قوانین دیپلماسی و مقدمهسازی برای دخالتهای بعدی است.
به گزارش فارس، وی با اشاره به سوابق دخالت غربیها در امور داخلی ایران و تلاش برخی نمایندگان و مقامات آنان برای استفاده از فرصتهای دیپلماتیک برای دیدار با مجرمان و محکومان ضدانقلاب در کشور، تصریح کرد: تحت هیچ بهانهای اجازه دخالت غرب در امور داخلی ایران را نمیدهیم و مسئولان مربوط باید مراقبت کنند که طرفهای مذاکرهکننده از محدودههای تعیینشده عبور نکنند.
همچنین در حالی که اشتون دیروز برای دیدن آثار باستانی به شهر اصفهان رفته بود، بحرینیان، مادر سه شهید اصفهانی در نامهای به اشتون نوشت: ای کاش بهگلستان شهدا میرفتید و میدیدید که حمایتهای بیدریغ کشورهایی که شما به نمایندگی از آن به ایران سفر کردهاید، چه بر سر جوانها و فرزندان این کشور آوردهاند.
وی افزوده است: نمیدانم زمانی که کشورهای متبوع شما به صدام حسین، سلاح و بمب شیمیایی میدادند، شما کجا مشغول فعالیت بودید، اما ای کاش سری هم به جانبازان شیمیایی میزدید تا کاردستی آمریکا و اروپایتان را از نزدیک ببینید.
در ادامه این نامه آمده است: شنیدهام در ایران دم از حقوق بشر زدهاید و با فعالان زن دیدار داشتهاید! خوب است ولی کدام حقوق بشر؟! اگر منظورتان حقوق بشری است که شما میگویید و در آن انسانها را قتل عام میکنند و سر میبرند و جگرشان را میخورند، باید بگویم این حقوق بشر ارزانی خودتان و اگر منظورتان کرامت نفس بشری، نوعدوستی و صلح بین جوامع است، باید گفت ایران و ایرانی استاد، معلم و مبلغ این حقوق بشر است.
محمدکاظم انبارلویی، سردبیر سابق روزنامه رسالت و عضو حزب موتلفه هم در یادداشتی نوشت: اگر خانم اشتون دلش برای نقض حقوق بشر در ایران سوخته، چرا با خانواده 17 هزار نفر شهدای ترور و خانواده شهدای هستهای ملاقات نمیکند.
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شنبه شب در بدو ورودش به تهران دیداری غیررسمی و خارج از برنامههای هماهنگ شده داشت که سخنگوی او از این دیدار با عنوان دیدار با فعالان عرصه زنان یاد کرده است.
بر اساس آنچه از سوی رسانهها منتشر شده، یکی از این افراد، نرگس محمدی، از محکومان حوادث پس از انتخابات 88 بوده است.
گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، (وبلاگنویسی که چندی قبل در دوره بازداشت درگذشت) هم در این مراسم حضور داشته است.
در همین حال به گزارش فارس، نرگس محمدی در مصاحبهای با رادیو فردا، ارگان رسمی سازمان سیا با بیان اینکه دیدار ما و اشتون کاملا از پیش هماهنگ شده بود، گفت: این دیدار کاملا رسمی بود و من یک دعوتنامه رسمی از ایشان دریافت کرده بودم و این دعوت را قبول کردم و آدرس محل ملاقات را هم به من دادند که سفارت اتریش در تهران بود و ملاقات ما هم تقریبا چند ساعت طول کشید.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب