وی در عین حال به تهیه و تدوین طرحی از سوی میراث فرهنگی برای نجات این دشت اشاره میکند که در صورت همکاری سایر سازمانهای مسئول استان، در سال 94 اجرایی میشود.
لاله واژگون یا لاله نگونسار که به آن «اشک مریم» یا «لاله اشک» نیز گفته میشود، از منحصربهفردترین گونه گلها و گیاهان بومی و وحشی مناطق کوهستانی ایران است که از طریق پیار و بذر تکثیر میشود و چرای احشام، تخریب زیستگاه برای ایجاد اراضی کشاورزی و چیدن و کندن آن از ریشه برای عرضه به بازار، از مهمترین عوامل تهدید این گیاه است که این مورد آخر، در سالهای اخیر رواج بسیاری یافته است.
این گیاه هرساله در نواحی شمالی زاگرس از اواخر فروردین تا آخر اردیبهشت و در مناطق جنوبی در اواسط تابستان گل میدهد و در دو رنگ زرد و قرمز در این دشتها به جلوهگری میپردازد، هرچند به عقیده گیاهشناسان، نسل این گل سر به زیر به سرعت در حال انقراض بوده و زیستگاه و تعداد این گونه گیاهی بسیار کم شده است.
بر اساس مصوبه شماره 150 مورخ 27/11/75 شورای عالی محیط زیست نیز وضعیت لاله واژگون نگران کننده اعلام شده است.
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه 70 درصد دشت لالههای واژگون این استان طی دو دهه اخیر نابود شده است، به جام جم میگوید: این دشت معمولا در روزهای پایانی هفته در اردیبهشت ماه، پذیرای بیش از 50 هزار بازدیدکننده است که در مجموع بیش از صد هزار نفر سالانه از این دشت بازدید میکنند.
حیدر صادقی با تاکید بر اینکه متاسفانه این جمیعت نه تنها سودی برای این منطقه به لحاظ رونق اقتصادی و کسب درآمد گردشگری ندارند، بلکه موجب تخریب و نابودی این دشت شدهاند، میافزاید: علاوه بر گردشگران، عواملی همچون نبود زیرساختهای لازم برای میزبانی از این جمعیت، نبود اعتبار برای حفاظت از منطقه، موضوع دام عشایر و چرای آنها در دشت و در نهایت، نبود متولی خاص برای نگهداری از این میراث طبیعی، طی سالهای اخیر به تخریب آن دامن زده و عملا کسب درآمد از آن را به عنوان یک جاذبه طبیعی گردشگری، غیرممکن ساخته است.
وی نبود زیرساختهای قانونی و حقوقی مشخص در این زمینه را از دیگر مشکلات مهم این دشت عنوان و خاطرنشان میکند: به طور مثال منابع طبیعی در گذشته، بهره برداری از این دشتها را به عشایر واگذار کرده، در حالی که چرای دام یکی از عوامل مهم نابودی دشت لالههای واژگون است، زیرا دامها پیاز لالهها را لگدکوب میکنند. از سویی عشایر به دلیل مجوزی که سالها پیش از منابع طبیعی گرفتهاند، خود را مالک عرفی این دشتها میدانند و اکنون که میراث قصد مداخله در این زمینه برای احیا و مراقبت از این میراث طبیعی را دارد، با این مشکل مواجه است که چگونه این بحث حقوقی را حل و فصل و عشایر را قانع و راضی به خروج دامهایشان از این منطقه کند.
این کارشناسمسئول با تاکید بر اینکه منابع طبیعی باید در حل این مشکل حقوقی و قانونی مداخله و کمک کند، تصریح میکند: در حالی که میراث فرهنگی به این دشتها به عنوان یک جاذبه طبیعی مینگرد، از دید منابع طبیعی، حکم مراتعی را دارد که به تغذیه دام کمک میکند، بنابراین خلا قانونی موجود در این زمینه که به ایجاد این دو نگاه متفاوت منجر شده است، باید هرچه سریعتر برطرف شود.
صادقی با بیان اینکه گردشگران نیز به طرق مختلف از جمله کندن پیاز و بذر این گیاه برای کاشت در گلدان و باغچه خانهشان، به تخریب این دشت دامن میزنند، در حالی که میشد با برنامهریزی و انجام اقداماتی مانع این تخریبات شد، میگوید: به طور مثال با ایجاد مرکزی برای تولید و تکثیر بذر این گل در منطقه و عرضه آن به مردم، میتوان جلوی از ریشه کندن آن را گرفت. یا اینکه ورود گردشگران را به دشت ضابطهمند کرد، همانطور که در سایر کشورهای جهان شاهد آن هستیم. معمولا در دنیا پارکهای طبیعی را غرق کرده و در ساعتی مشخص از روز به تورها اجازه ورود و خروج به آن را میدهند آنهم تحت کنترل و نظارت شدید، در حالی که میراث طبیعی ما بدون هیچ حفاظ و نظارتی در اختیار مردم است تا هرگونه که میخواهند با آن رفتار کنند.
تدوین طرحی برای نجات لالههای واژگون
معاون گردشگری میراث چهارمحال و بختیاری در عین حال به تدوین طرحی در این سازمان با رویکرد طبیعتگردی و به منظور حفاظت از دشت لاله واژگون استان خبر میدهد که به رویت سایر سازمانهای مربوط از جمله استانداری نیز رسیده و تایید اولیه را برای اجرا درسال 94 دریافت کرده است.
صادقی با تاکید بر اینکه با وجود تصویب و تایید، اگر طرح با همان کیفیت مورد نظر میراث و رفع خلاهای قانونی، به اجرا در نیاید، باید در انتظار تخریب بیشتر دشت لالههای واژگون بود، یادآور میشود: در این طرح مواردی همچون فرهنگسازی، چگونگی استفاده از دشت، ورود و خروج گردشگران و تورها، ایجاد زیرساختهایی نظیر پارکینگ و آب آشامیدنی، رفع مشکل چرای دام عشایر، نحوه اشتغالزایی و عرضه سوغاتی به جای لالههای واژگون، گنجانده شده است.
وی خاطرنشان میکند که امسال برای اولین بار، گروهی تحت مدیریت شهرداری چلگرد برای حفاظت از این دشت در منطقه حضور یافته که این گروه شامل نیروهایی از یگان حفاظت منابع طبیعی، میراث فرهنگی، سازمان محیط زیست و افراد محلی و گروههای مردمنهاد است.
رواج خرید و فروش اشک سیاوش
رواج پدیده خرید و فروش لالههای واژگون در سالهای اخیر، یکی از عواملی است که رویشگاههای این گل زیبا و گیاه منحصربه فرد را در معرض تهدید و نابودی قرار داده است. کشف 1500 شاخه از این گل توسط یگان محیط زیست استان تهران که حدود ده روز پیش صورت گرفت، نشاندهنده بیتوجهی برخی از مردم به وضعیت ناگوار رویشگاههای این گیاه، با همه اطلاعرسانیها و هشدارهای صورت گرفته است.
به گفته فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تهران این محموله قاچاق، در بازار گل امام رضا واقع در جاده خاوران، کشف و ضبط شد که از آنجا به سایر مراکز فروش در تهران عرضه میشد.
هومان خاکپور، دیدهبان طبیعت بختیاری در پاسخ به این پرسش که چرا تمهیدی برای جلوگیری از خرید و فروش لالههای واژگون اتخاذ نمیشود، میگوید: لالههای واژگون در بسیاری از نقاط زاگرس به لحاظ اکوتوریستی گونهای ارزشمند است و از آن جا که به لحاظ علوفهای ارزشی ندارد، دستگاههای متولی، برنامهای مدون برای حفاظت جدی از این گونه ندارند.
وی در گفت و گو با خبرگزاری میراث فرهنگی میافزاید: پیش از این گردشگران لالهها را میکندند و این کمتر به رویشگاهها آسیب میزد، اما با رواج خرید و فروش لالههای واژگون، تخریب رویشگاهها و افت کیفی آنها قابل مشاهده است.
به گفته خاکپور هیچ قانونی نیز در مورد حمل و فروش لالههای واژگون وجود ندارد و از آن جا که قانون در این مورد، فقط کندن لالهها را منع کرده است، نمیتوان با عوامل حمل و فروش آنها برخورد قانونی کرد.
وی با بیان اینکه این گلها دوره کوتاهی از اواخر فروردین تا اواخر اردیبهشت شکوفا هستند و بعد از آن دوره بذردهی آنهاست، بنابراین هنگامی که گلها چیده و از منطقه خارج میشود، امکان بذردهی وجود ندارد، میگوید: مهمترین اقدام ممکن برای نجات این رویشگاهها، مشارکت جوامع محلی در حفاظت از این زیستگاه هاست، به این صورت که خود آنها در زمینه ارزش این رویشگاهها توجیه باشند و به گردشگران و سودجویان اجازه کندن آنها را ندهند.
این فعال محیط زیست و منابع طبیعی یادآور میشود: شکستن ساقه گلها در اثر پهن کردن زیراندازها، لگدمال کردن لالهها در اثر ترددهای غیراصولی و غیرضروری بازدیدکنندگان در دشت و کنترل نکردن فرزندان و ممانعت از آسیبرسانی آنان به گلها و گیاهان و ورود دام به دشت و چرای بیش از ظرفیت در آن، از دیگر عواملی است که روند طبیعی گلدهی و بذردهی لاله را مختل کرده و تجدید حیات طبیعی دشت را به مخاطره انداخته و همه اینها در حالی است که اخیرا طغیان آفات و بیماریها هم به این عوامل اضافه شده که میتواند در شادابی و زادآوری طبیعی لالهها بسیار مؤثر باشد.
به گفته وی طغیان آفات و بیماری ناشی از ضعف بیولوژیکی لالهها است که دلیل آن همان عوامل انسانی، فشار دام و نامدیریتی حاکم بر این جاذبه طبیعی است.
در همین حال یکی از اعضای انجمن دوستداران طبیعت گلپایگان استان اصفهان نیز با اشاره به اینکه در بهار سال گذشته دوستداران محیط زیست سعی در معرفی منطقه گردشگری هنده ( دشت لالههای واژگون ) داشتند که تا حدودی هم موفق بودند و گردشگران زیادی در اردیبهشت به منطقه آمدند، تاکید میکند: به اعتقاد من ابتدا باید فرهنگسازی گردشگری را در این مناطق ایجاد کنیم، سپس به معرفی دقیق منطقه بپردازیم.
محمود نیکنامی میافزاید: متاسفانه با معرفی دشت لالههای واژگون منطقه هنده، گردشگران به این منطقه هجوم آوردند و زبالههای فراوانی را در طبیعت رها کردند.
وی با اشاره به اینکه در فروردین و اردیبهشت سال گذشته، شاهد نابودی قسمت عظیمی از گونههای گیاهی منطقه غرب گلپایگان بودیم، خاطرنشان میکند: تبلیغات نامناسب قبل از آمادهسازی زیرساختهای گردشگری و هجوم نامهربانانه به طبیعت منطقه، ضربه سختی به آن منطقه وارد کرده است.
رویشگاههای اشک لاله در ایران
15 گونه لاله واژگون در ایران پراکنش دارد که علاوه بر دشت کوهرنگ و کوههای صمصامی در چهارمحال و بختیاری ـ که زادگاه اصلی لالههای واژگون و بزرگترین و معروفترین رویشگاه این گیاه است، ارتفاعات اشترانکوه و شهرستان الیگودرز لرستان، گلستانکوه خوانسار و روستای هنده از توابع گلپایگان اصفهان، دشتهای ییلاقی سررود و دامنههای دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد، ارتفاعات، دیمزارهای گندم، حاشیه جادهها و دشتهای وسیعی از شهرستان مانه و سملقان در خراسان شمالی و مناطقی از ایلام، کردستان و شاهو در کرمانشاه نیز از دیگر مناطقی است که این گیاه در آنجا میروید. کردستانی ها به این گل که کمی کوتاه تر از نمونه های جنوبی زاگرس است، شیلر میگویند و در پاوه و اورامانات استان کرمانشاه نیز هنوز به این گل، «اشک سیاوش» گفته میشود.
در متون فارسی آمده این لاله، شاهد مرگ سیاوش بوده و از غصه این اتفاق سر به زیر شده و اشک میریزد. اشکهای لاله واژگون در حقیقت شیره بیرنگی است که در درون لاله قرار دارد و گاهی به سمت پائین سرازیر میشود.
لاله واژگون مقاومت زیادی در برابر سرما و سازگاری ویژهای با دامنههای سنگلاخی و صخرهای دارد و اگر زیستگاه این گل به وسیله انسان و دام تخریب نشود، توانایی پوشاندن عرصههای وسیعی از طبیعت را با رویش هزاران شاخه زیبا دارد.
فاطمه مرادزاده/ گروه ایران
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد