
با این حال هنوز اجرای آن در هالهای از ابهام قرار دارد، زیرا از یک سو مسئولان شهری و فرمانداری میگویند بزودی این طرح را اجرایی میکنند، اما از دیگر سو، شورای شهر تبریز اجرای آن را به طور کل غیرممکن میداند و معتقد است از آنجا که اجرای این طرح به تصویب این شورا نرسیده، قابلیت اجرایی ندارد.
شهرام دبیری، رئیس شورای شهر تبریز دراین باره بهجامجم گفت: گرچه این طرح بیشتر مراحل آمادهسازی و اداری خود را طی کرده، اما چون در شورای شهر به تصویب نرسیده است، نمیتواند قابلیت اجرایی داشته باشد.
به گفته وی، این طرح باید ابتدا در شورای شهر به تصویب میرسید و سپس به فرمانداری ارجاع میشد، در حالی که شهرداری بنابه دلایل نامعلوم از این کار امتناع کرده است.
رسول درسخوان، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تبریز با بیان این که تاکید شورای شهر برای تائید و تصویب این طرح در شورا به دلیل جلوگیری از تبعات اجتماعی آن است، گفت: البته عدهای معتقدند این طرح در دوره سوم شورا به تصویب رسیده و نیازی به ارجاع و تصویب دوباره آن نیست که ما با این نظر موافق نیستیم.
سخنگوی شورای اسلامی تبریز دراین باره معتقد است: حتی اگر این طرح در دورههای پیشین شورا به تصویب رسیده باشد، با توجه به شرایط آن دوره بوده است، زیرا در زمان تصویب در سال 86، امکاناتی چون اعتبارات دولتی برای توسعه حمل و نقل عمومی و دیگر خدمات شهری داشتیم، در حالی که از سال 88 به بعد مساعدتهای دولت برای این بخش شهری قطع شد.
سعید حاجیزاده در عین حال نسبت به اجرای طرح درشرایط کنونی هم چندان خوشبین نیست و آن را نوعی محدودیت برای شهروندان دانست، اما اظهار امیدواری کرد با عملیاتیشدن این طرح، مشکلی به مشکلات شهروندان اضافه نشود.
در همین حال معاون برنامهریزی و امور عمرانی فرمانداری تبریز یادآور شد: طرح محدوده ترافیک، طرح جدیدی نیست و سال 85 در شورای عالی ترافیک کشور تصویب و پس از آن به شورای عالی ترافیک استان برای اجرا ارسال شد. حدود یک سال بعد هم به عنوان پنجاه و پنجمین مصوبه شورای اسلامی تبریز به تصویب رسید، اما چون آنزمان زیرساختها کامل نبود، قرار شد پس از فراهمکردن زیرساختهای لازم اجرا شود. ضمن این که به دلیل افزایش تعداد خودروها از یک سو و تغییر نیافتن معابر از دیگر سو در سال 89 و اکنون نیز دوباره بازنگری شده است.
احمد اسدی با بیان این که از جمله زیرساختهای مورد نیاز اجرای طرح، تغییر جهت برخی خیابانها، نصب دوربینهای مداربسته و راهاندازی سامانهها برای ثبتنام ساکنان داخل محدوده است، افزود: با توجه به این که ثبتنام ساکنان در این سایت به کندی پیش میرود و همچنین تعدادی از دوربینها هنوز نصب نشده است، سعی میکنیم بارفع این مشکلات، اواخر خرداد که مدارس تعطیل میشود، مرحله آزمایشی طرح ترافیک را اجرا کنیم و بعد از رفع ایرادات و نواقص و فراهمکردن زمینه، طرح را به صورت کامل و قانونمند اجرا کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا فرمانداری و شهرداری به اجرای این طرح مصمم هستند، گفت: تا سال گذشته مسئولان جدیت چندانی به اجرای طرح ترافیک از خود نشان نمیدادند، اما سالگذشته حدود 2.5 ماه، تبریز در وضع هشدار و ناسالم قرار گرفت و چون این مقوله باسلامتی شهروندان سروکار دارد، بنابراین ناچار به اجرای فوری آن هستیم. اسدی درباره اطلاعرسانی به مردم نیز یادآور شد: گرچه تاکنون به صورت پراکنده اطلاعاتی در این زمینه به شهروندان داده شده است، اما پس از تعیین زمان دقیق اجرای این طرح، بنرهای اطلاعرسانی در مبادی ورودی طرحها نصب و شهروندان مطلع میشوند.
در هر حال آنچه شهروندان از مسئولان میخواهند رفع مشکلات شهری است که این نیز در سایه همکاری، یکدلی و تعامل مسئولان قابل اجراست، اگر قرار باشد برای اجرای هر طرحی، علاوه بر مشکلات زیرساختی و تنگناهای اقتصادی موجود، ناسازگاری و قهر و آشتی سازمانهای مختلف نیز به این شرایط دشوار افزوده شود، باید قید رفع مشکلات و آسایش مردم را برای همیشه زد.
سعیده دلال علیپور / جامجم تبریز
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان