کمبود بودجه سرانه، پرداخت دیرهنگام همین بودجه اندک، پراکندگی نامناسب، کمبود امکانات زیرساختی و وضع نامناسب تغذیهای از جمله مشکلات مدارس شبانهروزی است که تاثیر نامطلوبی بر وضع تحصیلی و روحی و روانی دانشآموزان این مدارس که عموما از مناطق محروم روستایی و عشایر هستند، داشته است.
البته علیاصغر فانی، وزیر آموزش و پرورش اواخر هفته گذشته در جلسه شورای آموزش و پرورش استان کردستان با اشاره به تلاش برای رفع مشکلات این مدارس اظهار داشت: با افزایش اعتبارات این وزارتخانه، 2 درصد از این بودجه به مدارس شبانهروزی اختصاص خواهد یافت.
وی با اشاره به اینکه با اختصاص این میزان اعتبار، سرانه مدارس شبانهروزی نسبت به سال گذشته بیش از دو برابر میشود، یادآور شد: هرچند این اعتبار جوابگوی نیازهای این حوزه به صورت کامل نیست، ولی تا حدی میتواند مشکلات را کاهش دهد.وی آبان سال گذشته نیز در گفتوگو با مهر اعلام کرده بود که برای حل مشکلات مدارس شبانه روزی کشور به 70 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وضع روحی نامناسب دانشآموزان
در همین حال عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز با اشاره به اینکه تقریبا تمام مدارس شبانهروزی کشور در وضع بسیار نامناسبی به سر میبرند، به جامجم میگوید: این مدارس از ابتدا برای تحت پوشش قراردادن دانشآموزان روستایی که به مدارس عادی دسترسی ندارند، ساخته شد، با این حال یکی از مشکلات فعلی آنها چینش نامناسب است، به این معنا که اکنون در بسیاری از نقاطی که ضرورت وجود آنها احساس میشود، این مدارس وجود ندارد.
علیرضا سلیمی با اشاره به اینکه دانشآموزان این مدارس با توجه به دور بودن از خانواده از نظر عاطفی نیازمند توجه ویژهای هستند که برای رفع این نیاز نیز چارهای اندیشیده نشده است، میافزاید: نبود زیرساختهایی همچون خوابگاه مناسب در این مدارس، نبود وسایل تفریح و سرگرمی، نبود تجهیزات و امکانات مناسب آموزشی و همچنین کمبود سرانه تغذیهای از جمله مشکلات مدارس شبانهروزی است که در کنار وضع نامناسب روحی، وضع ناگواری را نیز در زمینه جسمی و تحصیلی برای آنها رقم زده است.
نماینده محلات و دلیجان در استان مرکزی با اشاره به اینکه مساله تغذیه اکنون یکی از مهمترین مشکلات مدارس شبانهروزی است، میگوید: مدیر یکی از این مدارس چندی پیش بهدلیل کمبود سرانه تغذیه مدرسه، مجبور به قرض گرفتن مایحتاج روزانه دانشآموزان از قصاب و بقال محل میشود و از آنجا که قادر به پرداخت قرض خود نبود، درگیر یکسری مشکلات و تنشهای ذهنی میشود، در حالی که مدیر یک مدرسه باید به دور از درگیریهای ذهنی براحتی به مباحث آموزشی و تربیتی دانشآموزانش بپردازد.
وی ادامه میدهد: اعتبار دودرصدی وعده داده شده از سوی وزیر آموزش و پرورش نیز نمیتواند در شرایط کنونی درد خاصی را از مشکلات این مدارس دوا کند.
1360 تومان تغذیه روزانه یک دانشآموز
خوزستان از جمله استانهایی است که عمده مدارس شبانهروزی آن مربوط به عشایر است.14 مدرسه شبانهروزی در این استان وجود دارد که حدود 2000 دانشآموز در مقاطع مختلف این مدارس تحصیل میکنند و به گفته مدیرکل آموزش و پرورش استان، دو مرکز دخترانه دیگر نیز بزودی در مناطق ایذه و سردشت دزفول راهاندازی خواهد شد.
محمد تقیزاده مهمترین دغدغه مربوط به این مدارس را کمبود سرانه این مدارس و تاثیر آن روی تغذیه و وضع علمی آموزشی دانشآموزان این مدارس عنوان میکند و در گفتوگو با جامجم میافزاید: کمبود اعتبار از یکسو و افزایش تورم در سالهای اخیر موجب اختلال در کارکرد این مدارس شده است، بهطوری که نتوانستیم شرایط تغذیه سالم و باکیفیتی را برای دانشآموزان فراهم کنیم و در تجهیز مدارس به امکانات آموزشی نیز موفق نبودهایم.وی با بیان اینکه براساس بودجهای که این مدارس دارند، هزینهای که میتوان برای تغذیه هر دانشآموز در هر روز اختصاص داد، فقط 1360 تومان است، تصریح میکند: با این مبلغ اندک و با توجه به شرایط اقتصادی بازار، عملا نمیتوان تغذیه مناسبی را برای دانشآموزان این مدارس که عمدتا از قشر محروم هستند، فراهم کرد.این مسئول آموزش و پرورش خوزستان مقروض بودن این مدارس را بهدلیل کمبود سرانه آنها طی سالهای گذشته از دیگر مشکلات آنها عنوان و اظهار امیدواری میکند که با اختصاص اعتبار طی سال جدید تحصیلی به این مدارس، بتوان علاوه بر پرداخت این قرضها تا حدودی به رفع کمبودها و بهبود شرایط موجود کمک کرد.
مدیرکل آموزش و پرورش استان بوشهر نیز با بیان اینکه برای رفع مشکلات مدارس شبانهروزی، همراهی و همکاری اولیای دانشآموزان ضروری است، در گفتوگو با ایرنا خاطرنشان میکند که سرانه هر دانشآموز شبانه روزی در این استان برای سه وعده غذا، 1700 تومان است که این میزان سرانه جوابگوی نیاز دانشآموزان نیست و همین مساله سبب کاهش کیفیت غذا و سطح خدمات ارائه شده به دانشآموزان این مدارس شده است.
خلیل رضایی با اشاره به اینکه حدود 7300 دانشآموز در ۳۸ مدرسه شبانهروزی استان به تحصیل مشغول هستند، میگوید: در تلاش هستیم با توسعه مدارس نمونه و خاص به سمت کاهش دانشآموزان مدارس شبانه روزی گام برداریم.
تاریخچه مدارس شبانه روزی
مدارس شبانهروزی در ایران برای ادامه تحصیل دانشآموزان روستاهای پراکنده و کمجمعیت که مدرسه ندارند و همچنین برای توسعه آموزشهای فنی و حرفهای در رشتههایی که نیاز به حضور مستمر و مداوم دانشآموز دارند تاسیس شدهاست. این مدارس اولینبار در سال 1354 در ایران فعالیت خود را آغاز کرد که تعداد آن ابتدا 9 باب در 9 استان کشور بود و 1300 نفر را پوشش میداد. مدارس شبانه روزی بتدریج مورد استقبال روستاییان و عشایر قرار گرفت که پیش از این مجبور بودند فرزندان خود را برای ادامه تحصیل به شهر بفرستند. در سال 57 تعداد مدارس شبانهروزی به 65 واحد رسید ولی اکنون در تمام استانها این مدارس وجود دارد.
این مدارس در روستاها و بخشهایی تاسیس میشود که نسبت به سایر روستاها حالت مرکزیت داشته باشد. تعداد دانش آموزان آن دست کم 80 و در نهایت 120 نفر است. براساس قانون مدارسی که به صورت شبانهروزی در میآید باید دارای امکانات و تجهیزات مناسب باشد و مناسب بودن محل، ساختمان، امکانات و تجهیزات مدارس شبانهروزی باید به تائید مدیریت نوسازی و تجهیز مدارس استان برسد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد
چند سالی می شود حتی اضافه كار آنها پرداخت نشده و هیچ هم نه بفكر بوده و نه پیگیر مشكلاتشان . شاید در دولت روحانی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟