فرشاد فتاحی در گفتوگو با مهر با بیان این مطلب افزود: با توجه به اهمیت و قدمت غارهای کشور و همچنین کثرت و تنوع آنها در سال جاری برای حفاظت و صیانت از این موهبت طبیعی در کشور اقدامات مختلفی در حال انجام است.
دستورالعمل حفاظت و بهره برداری از غارها تدوین می شود
وی با اشاره به حساسیت رئیس سازمان محیط زیست نسبت به حفاظت از غارها، اظهار داشت: در حال حاضر دستورالعملی برای نحوه حفاظت و بهره برداری از غارها تدوین شده که پیش بینی می شود تا پایان سال جاری ابلاغ شود.
به گفته فتاحی در این دستورالعمل چگونگی گردشگری، طبیعت گردی، نحوه استفاده و همچنین قوانینی جهت جلوگیری از تخریب غارها دقیقا مشخص می شود.
وجود 2 هزار غار چندین میلیون ساله در کشور
وی با اشاره به اینکه حدود 2 هزار غار در کشور وجود دارد، تصریح کرد: قدمت اکثر غارهای کشور از 20 میلیون سال بیشتر است و بسیاری از آنها به دوران سوم زمین شناسی تعلق دارند.
تنها 180 غار کشور نقشه ثبت شده دارند
مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط افزود: در حال حاضر تنها 180 غاری که نقشه ثبت شده دارند جزو اتحادیه جهانی غارشناسی هستند که از سال گذشته ایران به عنوان شصت و سومین کشور عضو این اتحادیه شد.
فتاحی با اشاره به اینکه تهیه نقشه برای غارها از آنجا که یک موضوع بین رشته ای است، یادآور شد: در این خصوص متخصصین و اساتید رشته های فیزیک، شیمی، جغرافیا، محیط زیست و تاریخ طبیعی همکاری خواهند کرد.
روز غار پاک به دلیل انباشت زباله در غارها فقط در ایران وجود دارد
وی با بیان اینکه متاسفانه تنها در کشور ما روز ملی غار پاک وجود دارد، تاکید کرد: در دیگر کشورهای دنیا اتحادیه جهانی غارشناسی به مسائل مربوط به غارها می پردازد اما از آنجایی که در حال حاضر یکی از مهمترین معضلات غارهای کشور انباشت زباله در آنهاست در ایران یک روز به عنوان روز غار پاک جهت پاکسازی غارها از زباله ها اختصاص داده شده است.
پاکسازی 100 غار کشور همزمان با روز غار پاک
مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط اظهار داشت: امسال همزمان با روز ملی غار پاک، 100 غار در کشور از زباله ها پاکسازی می شوند چراکه انباشت زباله در غارها موجب بر هم زدن ویژگی های فیزیکی و شیمیایی و تغییر اسیدیته مواد تشکیل دهنده آنها می شود لذا شناسایی و ثبت آنها را با مشکل مواجه می کند.
گردشگری بی ضابطه از عوامل تخریب غارها
فتاحی یکی دیگر از معضلات غارهای کشور را طبیعت گردی و گردشگری بدون ضابطه و حفاظت نشده عنوان کرد و افزود: متاسفانه برخی از گردشگران آسیب های فیزیکی به غارها وارد کرده و در مواردی دیده شده که با ابزارها و وسایلی که به همراه دارند خواسته یا ناخواسته موجب تخریب غارها می شوند.
ایران یک موزه غارشناسی است
وی با اشاره به اینکه ایران یک موزه غارشناسی و آکادمی علوم غار است، تصریح کرد: اما در سالهای گذشته توجه چندانی به این موضوع در کشور نشده در حالیکه به عنوان مثال برای غار پراو در کرمانشاه که مطالعات چندانی در کشور روی آن انجام نشده و حدود 60 میلیون سال قدمت دارد یک بنیاد در کشور انگلستان از سال 1970 جهت بررسی و شناسایی ابعاد مختلف این غار تشکیل شده و کتابی در این زمینه منتشر شده که حتی در ایران ترجمه نشده است.
تنها 10 غار جزو آثار طبیعی ملی کشور هستند
فتاحی با انتقاد از کم توجهی به غارهای کشور یادآور شد: در حال حاضر تنها 10 غار از غارهای کشور جزو آثار طبیعی ملی هستند که به عنوان مثال می توان به غار نخجیر در اراک، غار پراو در کرمانشاه، غار سهولان در آذربایجان غربی، غار قوری قلعه در کرمانشاه، غار همویل در آذربایجان غربی و غار کتلخور در زنجان اشاره کرد.
ثبت 6 غار به عنوان اثر طبیعی ملی تا پایان سال جاری
مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط گفت: کارگروه غارشناسی ثبت 6 غار دیگر را به عنوان اثر طبیعی ملی تا پایان سال جاری در دستور کار دارد که بخشی از غار علیصدر در همدان که مورد بهره برداری قرار نگرفته و بکر است جزو 6 غاری است که قرار است به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شود.
غارها از مهمترین منابع تامین آب شرب و شیرین
وی با اشاره به نقش غارها در تامین آب شیرین و آب شرب در بسیاری از مناطق کشور، اظهار داشت: در شرایط فعلی که با بحران خشکسالی مواجه هستیم حفاظت و بهره برداری اصولی از غارها یکی از مهمترین مسائلی است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
فتاحی همچنین بهره برداری غیراصولی از معادن را یکی دیگر از آسیب هایی که غارها را تخریب می کند، عنوان کرد.
تعریف ردیف بودجه برای حفاظت از غارها
مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان محیط در پایان از تعریف یک ردیف بودجه مشخص برای حفاظت و بهره برداری از غارها در سال جاری خبر داد و گفت: در کارگروه غارشناسی در خصوص میزان این بودجه تصمیم گیری خواهد شد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد