این سفرنامه در واقع شرح سفرهای دریایی بزرگی است که چنگ هو، دریاسالار و فرمانده کل ناوگان امپراتوری، به فرمان یونگ،او، امپراتور چین، در سرتاسر اقیانوس هند انجام داده است و در نوع خود یکی از آثار کم نظیر تاریخ آن سرزمین به شمار می رود.
این کتاب درباره شگفتیهای راه ابریشم از چین تا ایران و یکی از مهمترین منابع تاریخی برای مطالعه شرایط فرهنگی و اجتماعی آسیای جنوبی در قرون وسطی و از جمله اسناد کهن چینی در زمینه روابط تاریخی چین و ایران است.
این سفرنامه در سده پانزدهم میلادی طی یکی از بزرگترین سفرهای رسمی دریایی تاریخ چین به رشته تحریر درآمد. سفرهای دریایی میان ایران و چین سابقهای طولانی دارد و از قدیم میان دو کشور معمول بوده است. راه آبی میان ایران و چین از سیراف (نزدیک بوشهر) یا هر نقطه دیگری در سرتاسر حاشیه شمالی خلیج فارس شروع و در طولانیترین مسیر به بندر کوانگچو (کانتون) در چین ختم میشد. از سفرهای دریایی بازرگانان دو کشور در روزگار پیش از اسلام مدارک اندکی در دست است اما از این سفرها در دوران پس از اسلام شواهد بیشتری وجود دارد.
سفرنامه ماهوان در واقع شرح سفرهای دریایی بزرگی است که چنگ هو دریاسالار و فرمانده کل ناوگان امپراتوری، به فرمان یونگ لو امپراتور چین، در سرتاسر اقیانوس هند انجام داده است و در نوع خود یکی از آثار کمنظیر تاریخی آن سرزمین به شمار میرود. ماهوان منشی چنگ هو در این سفرنامه، با گزارشی کامل از دیدهها و شنیدههای خود از بسیاری از ابعاد فرهنگ و تاریخ ملل آسیایی، آداب و رسوم، عقاید و باورها و شکل حکومتداری، ارائه میدهد.
از بعد تاریخی این کتاب اطلاعات جالبی درباره تاریخ کشورها در زمانی که این سفر صورت گرفته به دست میآید و اصولاً سفرنامهها چون در بستر زمان نوشته شدهاند میتواند بسیار مورد استفاده قرار گیرد.
سفرنامه ماهوان: شگفتیهای راه ابریشم از چین تا ایران از روی نسخه فنگ چئنگ-چون نگاشته جی. وی. جی میلز با ترجمه سعید کریمپور از سوی انتشارات ققنوس در سال 93 منتشر شده است.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد