
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بسیاری از ما اگر کمی حوصله کنیم و داخل کشوهای منزل یا میز کارمان را بگردیم هنوز هم یادگاری از اولین روزهایی که تلفن همراه در ایران نیز همگانی شد و به دستمان رسید، مییابیم؛ منظور همان گوشیهای سنگین و سادهای است که روزگاری بهترین وسیله ارتباطی بدون سیم بودند و امروز حتی حاضر به دست گرفتنشان هم نیستیم.
اکنون انبوهی از تولیدات رنگ و وارنگ تلفن همراه یا دیگر لوازم ارتباطی مثل تبلت و فبلت روانه بازار شده و بسیاری از ما را به عنوان خریدار بر سر دوراهی انتخاب قرار دادهاند، از این رو جامجم این بار سری به بازار پررونق موبایل یا همان تلفن همراه در خیابان جمهوری و میدان ولیعصر زده تا در این بازار مکاره که با هر اندازه و ابعادی که مایل باشید گزینهای خواهید یافت، برایتان از انتخابی معقول و اقتصادی بگوید. گرچه مجالی برای ورود به بحثهای تخصصی در این زمینه نیست و قرار است رک و پوست کنده برایتان از قوانین کلی این انتخاب بگوییم؛ به قول معروف «هر آنچه از دل برآید لاجرم بر دل نشیند» پس امروز خبری از لغات تخصصی یا نمودارهای سرگیجهآور نیست چون ساده سر اصل مطلب خواهیم رفت.
فراموش نکنید برخی قوانین انتخاب اقتصادی میان هر یک از این گزینهها مشترک است و میتوان برای آنها یک نسخه پیچید از این رو ابتدا به امور کلی خواهیم پرداخت و در نهایت شمهای از انتخابهای اختصاصی برایتان میگوییم.
با خودتان کنار بیایید
میدانیم که بسیاری از افراد، امروزه داشتن یک گوشی تلفن همراه بسیار پیشرفته و گرانقیمت را نشانهای از جایگاه رفیع اجتماعی یا به قول معروف همان کلاس میدانند. دریغ از اینکه نهتنها خبری از این کلاس نیست بلکه این افراد فقط به حساب بانکی خود خیانت کردهاند چون بسیاری از امکانات موجود در این وسیله را هرگز استفاده نمیکنند. بنابراین بد نیست قبل از اینکه برای انتخاب یک گوشی غیرقابل استفاده برای خودمان یا یکی از اعضای خانواده روانه بازار تلفن همراه شویم کمی با خود خلوت کرده و از نیازهایتان بگویید. آیا اهل بازی هستید؟ میخواهید فقط از دنیای مجازی استفاده کنید؟ شغل شما چیست؟ فقط قرار است بگویید الو؟ یا این که پیامک بازی جزو جداییناپذیر شخصیت شماست؟ خانم هستید یا آقا؟ آیا اهل گوشی بازی هستید؟ یا... اینها همه سوالهایی هستند که قرار است صادقانه در خلوت خودتان به آنها پاسخ بگویید تا وقتی وارد فروشگاه شدید دچار تردید نشده و هزینه اضافه نداشته باشید.
این در حالی است که امروزه بسیاری از والدین نیز برای فرزندان خود به دنبال خرید موبایل هستند و اگر از خوب و بد این کار بگذریم این موضوع نیز سوالی است که باید بازهم در خلوت خود به آن جواب دهید. چون بدون تردید نیازهای شما به عنوان مدیرعامل یک شرکت یا یک کارمند ساده با نوجوانی که هنوز درگیر درس و مشق بوده کاملا متفاوت است. پس یک قلم و یک تکه کاغذ سفید چاره کار است تا تمام نیازهای خودتان را به ترتیب اولویت روی آن بنویسید و با اطلاع کامل از خواستههایتان وارد دنیایی رنگارنگ از انتخاب شوید. دنیایی که واقعا برای آن انتهایی در کار نیست و البته همه چیز برای ضرر کردن شما به دلیل انتخاب اشتباه مهیاست.
از تلفن هوشمند تا تبلت
نیاز به در دسترس بودن در عصر کنونی باعث شده سازندگان وسایل ارتباطی همراه برای تمام نیازها و البته سلیقهها تولیدات متفاوتی را روانه بازار کنند که در این میان سه گروه عمده یعنی تلفنهای هوشمند، فبلتها و تبلتها بیشتر مطرح هستند، اما واقعا تفاوت این سه گروه چیست و چطور میتوان مناسبترین را برای استفاده روزانه متناسب با نیازمان خرید کنیم. برای یافتن پاسخ این پرسش کافی است دوباره به مرحله اول یعنی همان پرسشهای طلایی برای انتخابی مناسب سری بزنیم تا در واقع انتخاب سادهتر شود، اما قبل از این کار بد نیست تعریفی کاملا ساده از هر یک از این لوازم داشته باشیم.
تلفن هوشمند در واقع سختافزاری است که علاوه بر امکان ارتباط صوتی یا همان مکالمه عادی، با آن قابلیت اتصال به دنیای مجازی را نیز خواهیم داشت. بنابراین برخی از نرمافزارهای مدیریتی یا امکان استفاده از سرگرمیهای مختلف مثل پخش ویدئو، موسیقی یا لذت بردن از بازیها در این دستگاه برای کاربر فراهم شده است. این در حالی است که معمولا اندازه صفحهنمایش تلفنهای هوشمند در ابعاد محدودی طراحی شدهاند و از آنجا که همیشه این تنوعطلبی انسان است که باعث رونق کسب و کار تولیدکنندگان شده اگر علاقهمند به داشتن صفحه نمایشی کمی بزرگتر باشیم باید در دنیای فبلتها به دنبال انتخابی مناسب باشیم. به طور کلی فبلتها در واقع همان تلفن همراه هوشمند با ابعادی بزرگتر هستند، اما نه به بزرگی تبلت پس اگر از امکانات متفاوت سختافزاری فبلت و تبلت بگذریم ابعاد 5.1 تا 6.8 اینچ را در خانواده فلبت و ابعاد 7 تا 12 اینج را در گروه تبلتها قرار دهید. بنابراین طبیعی است که ابعادی کوچکتر از ابعاد یاد شده نیز در گروه تلفنهای هوشمند خواهد بود.
از این رو حالا که حداقل با تفاوتهای ظاهری و ابعاد این سه گروه آشنا شدید متناسب با نیاز خودتان و پاسخ برخی از سوالهای مرحله اول میتوانید در این سه گروه گزینه مناسبی را انتخاب کنید، اما فراموش نکنید فبلتها و تبلتها برای حمل کمی شما را دچار دردسر خواهند کرد و در عین حال قابلیتهای بیشتری از تلفنهای هوشمند در اختیار شما قرار میدهند.
یک سیمکارت یا دو سیمکارت
ممکن است در محل کار یا کوچه و خیابان افرادی را دیده باشید که معمولا دو یا سه گوشی تلفن همراه را به دست گرفته و برای هر کدام توجیهی برای خود دارند و میگویند: «یکی از موبایلها مربوط به تماسهای کاری است و دیگری برای استفاده شخصی و سومی هم...». بدون در نظر گرفتن عمده اشکال کار یعنی دست و پا گیر بودن این موضوع، استفاده همزمان از این سه دستگاه نه توجیه اقتصادی دارد و نه منطق مشخص. به همین دلیل سازندگان تلفن همراه برای رفع نیاز این گونه افراد که نیازمند داشتن دو یا سه شماره تلفن هستند دستگاههایی را با امکان استفاده همزمان از دو سیمکارت روانه بازار کردهاند، اما این تنها دلیل تولید نیست چون امروزه برخی افراد یک سیمکارت معمولی را برای مکالمات روزانه خود استفاده میکنند و از سیمکارت دیگری که صرفا برای دسترسی به دنیای مجازی (سیمکارت دیتا) است استفاده میکنند. بنابراین تلفنهای همراه هوشمند یا تبلتهای دو سیمکارته در این زمینه روانه بازار شدهاند. بنابراین بسته به نیاز خودتان میان یک یا دو سیمکارته بودن، دستگاه موردنظرتان را انتخاب کنید.
عاملی تعیینکننده
شاید تاکنون گفتههای زیادی از دوست و آشنا درباره سیستم عامل تلفن همراهشان یا دیگر لوازم ارتباطی آنها مثل فبلت یا تبلتشان شنیده باشید و از خود بپرسید کدام گزینه مناسب شماست؟ برای پاسخ به این پرسش نیز دوباره به همان مرحله اول توجه داشته باشید. چون سیستم عامل اپل آزادی عمل بسیار کمتری نسبت به سیستم عامل اندروید دارد، درحالی که از نظر برنامههای کاربردی و بازیهای به روز بسیار قدرتمند عمل میکند. از سوی دیگر سیستم عامل اندروید، از نظر شخصیسازی امکانات متنوعتری را در اختیار کاربرانش قرار میدهد، اما استفاده و علاقه داشتن به این امکانات متنوع بستگی به خود شما با توجه به نیازهایتان دارد.
این درحالی است کاربرانی که چندان علاقهای به پیچیدگیها و امکانات شخصیسازی اندروید ندارند، بهترین گزینه برایشان استفاده از سیستم عامل سادهتر iOS است تا همه چیز به صورت لحظهای در دسترسشان باشد، اما فراموش نکنید محدودیتهای VPN، استفاده از برخی از سرویسها در iOS را برای شما سختتر از اندروید میکند. با این حال سیستم عامل ویندوز فون معاملهای برد برد برای کاربرانی است که علاوه بر ساده و آسان بودن کار با سیستم عامل، به دنبال امکانات بیشتری نیز هستند و با توجه به رشد چشمگیری که سیستم عامل ویندوز به خود دیده میتواند در آیندهای نزدیک، تمام نیازهای شما را در زمینه برنامه و بازیها نیز برآورده کند. این در حالی است که سیستم بلک بری و اپل نیز جزو سیستمهای انحصاری برخی از تولیدکنندگان است که هماکنون در کشورمان تولیداتشان فروخته میشود، اما اگر زیاد اهل ارتباط و استفاده از برنامههای جانبی نیستید به آنها توجه داشته باشید چون برخی محدودیتها به دلیل انحصاری بودن این نوع سیستمهای عامل باعث شده تا ارتباط یا اتصال این لوازم با دیگر لوازم تقریبا کاری مشکل باشد.
دو گزینه سرنوشتساز
جزو هر گروه یا دسته از کاربران این لوازم که باشید دو گزینه سرنوشتساز پیش روی شماست که باید هنگام انتخاب خوب به آنها توجه داشته باشید تا مبادا با انتخاب غیراقتصادی به حساب پسانداز خود خیانت کرده باشید این دو گزینه عبارتند از 1 ـ عمر باطری 2 ـ وزن دستگاه . چون این نوع وسایل معمولا همراه ما هستند و باید باعث آسایش ما باشند نه مخل آرامش و دست و پاگیری.
بنابراین اگر اهل بازی یا مکالمات طولانیمدت هستید و زیاد در دنیای مجازی گشت و گذار میکنید بدون تردید به انرژی بیشتری نیاز دارید پس قبل از خرید به میزان قدرت باطری و طول عمر آن خوب دقت کنید تا مبادا در شرایط اضطراری دستگاه شما از کار افتاده و باعث نگرانی شما شود یا این که همیشه مجبور به همراه داشتن شارژر باشید.
این در حالی است که وزن خود دستگاه نیز میتواند به عنوان عاملی آزاردهنده در بلندمدت برای شما مطرح باشد از این رو میتوانید هنگام انتخاب در هر یک از گروههای موجود یعنی تلفن همراه، فبلت یا تبلت به این گزینه حساس بوده و خوب روی اعداد و ارقام مندرج دقت داشته باشید چون هرگرم وزن اضافه در بلندمدت باعث ناراحتی و عذاب شما خواهد شد.
داخلی یا خارجی
بارها شنیدهایم برای حمایت از تولیدات ملی باید از خرید محصولات وارداتی تا حد امکان خودداری کنیم، اما متاسفانه در صنعت تلفن همراه و دستگاههای این چنینی هنوز تولیدات ایران در استانداردهای قابل قبولی نیستند و نمیتوان زیاد روی آنها حساب باز کرد مگر این که جزو کاربران عادی باشید و صرفا قصد استفاده معمول از این لوازم را داشته باشید. بنابراین برخلاف همیشه این بار توصیهای به خرید از محصولات داخلی نیست چون امکانات ویژهای نخواهد داشت اگرچه هنگام بررسی نیازهای خودتان کاملا اتوماتیک بسیاری از گزینههای تولید داخل از فهرست انتخابی شما حذف خواهند شد چون نهتنها از لحاظ قیمتی قابل رقابت نیستند بلکه از لحاظ امکاناتی که در اختیار کاربر قرار میدهند کاستیهای عمدهای دارند.
دنیای مجازی را جدی بگیرید
با در نظر گرفتن سه مرحله قبلی حالا تکلیف کار بیشتر مشخص شده چون حداقل میدانید در کدام گروه به دنبال چه امکاناتی باشید حالا نوبت به انتخاب یا در واقع خرید فرا رسیده است، اما دست نگهدارید چون هنوز هم امکان اشتباه وجود دارد و باید کمی با دقت عمل کنید. برای این کار لازم نیست زمان زیادی در خیابان یا پشت ویترین فروشگاه بایستید چون دنیای مجازی امکانات بسیار گستردهای در اختیار شما قرار داده و کافی است در میان نظرات تخصصی و عمومی کاربران به دنبال گزینهای مناسب بگردید چون به قول معروف «آزموده را آزمودن خطاست». بنابراین با استفاده از این ابتکار عمل نهتنها میتوانید از راهنمایی برخی متخصصان درباره خریدی مناسب، رایگان کمک بگیرید بلکه ممکن است دریچهای تازه برای شما باز شود و انتخابی کاملتر داشته باشید چون میتوانید نظرات بدون جانبداری کاربران را درباره نقاط ضعف و قوت محصولات موجود بازار مطالعه کنید و در نهایت انتخابی هوشمندانه داشته باشید.
بخرم یا نخرم؟
یکی از سوالهای اساسی و مشکل ساز در ذهن بسیاری از خریداران تلفن همراه، تبلت یا فبلت این است که از خود میپرسند این هفته بخرم یا هفته آینده، چون هرروز شاهد ورود نسل جدیدی از این محصولات هستیم. براساس نظر بسیاری از کارشناسان فن اگر اهل گوشی بازی یا اصطلاحا خرید و فروش گوشی نیستید همین امروز با توجه به نیازخودتان اقدام به خرید کنید چون اگر به دنبال خریدی مناسبتر در آینده هستید ممکن است هیچ وقت گزینه مناسب را به دست نیاورید زیرا هنوز چیزی نخریدهاید. البته فراموش نکنید ورود محصولات جدید ماهانه به عنوان یکی از سیاستهای کلی فروش تولیدکنندگان جهانی مطرح است و اگر کاملا مشخصات دستگاههایی که در یک دوره زمانی مشخص مثلا سه ماه وارد بازار میشوند درنظر بگیریم اصل کار کاملا شبیه است، اما در برخی تجهیزات جانبی مثل وضوح دوربین، وضوح صفحه نمایش و امثال اینها تفاوتهایی ایجاد شده است که واقعا در بسیاری از شرایط پرداختن مبلغ بیشتر برای آنها نهتنها اقتصادی نیست بلکه برای شما کاربردی نیز نخواهد داشت.
هزینه اضافه ممنوع
شاید هنگام بررسی بازار در دنیای مجازی با توضیحاتی ازجمله صفحه نمایش فلان اندازه، دوربین با پیکسلهای مختلف، قلم یا هر امتیاز دیگری در تلفن همراه روبهرو شده باشید، اما بازهم فراموش نکنید بسیاری از این امکانات صرفا برای بالابردن هزینه شماست چون گاهی اوقات مناسب نیازهای شخصی شما با توجه به فهرست انتخاب نیازهایتان نیست بنابراین هرگز به میزان پیکسل بالای دوربین یا داشتن دو کاور دل نبندید چون این موارد از نیازهای اصلی نیست و برایشان بدون دلیل هزینه میکنید.
عماد عزتی / جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد