معصومه ابتکار در همایش سرطان و پیشگیری در سالن همایشهای صدا و سیما گفت: محیط زیست و معضلات آن از محورهای مهم و از نگرانی جوامع شده است و امروز پس از صلح و امنیت اگر جوامع نگرانی مشترک داشته باشند بحث و موضوع محیط زیست است.
وی ادامه داد: بحرانهای محیط زیست به هم خوردن تعادل، آلایندههای محیطی و گرم شدن زمین میرود تا بر زندگی اثر جدی گذاشته و از یک موضوع تشریفاتی به یک مسئله اساسی و محوری در سیاستهای بینالمللی و ملی تبدیل شود.
ابتکار گفت: آلودگیها و تغییرات محیط زیست در زندگی مردم سلامت و سرطان آثاری دارد که روز به روز در حال مشخص شدن است و هر روز با عوامل جدیدی روبهرو میشویم به طوری که سالانه 70 هزار ماده شیمیایی جدید به محیط جهان عرضه میشود که از نظر ریسک خطر و سرطان نگرانی و تلاش جدی را میطلبد.
معاون رئیسجمهور گفت: در این زمینه سال گذشته ایران در موضوع جیوه به کنوانسیون جهانی پیوست چرا که سرطان علاوه بر اینکه ریشه ژنتیک دارد و سیستم ایمنی پاسخ متفاوتی میدهد عوامل اپیژنتیک نیز دخیل شناخته شده و از لحظات شکل گیری DNA آثار بلندمدتی را ایجاد میکند. این آثار اختلال در سیستم ایمنی را سبب میشود.
ابتکار با اشاره به اینکه روز به روز با مباحث دقیقتری در سطح مولکولی و سلولی مواجهیم گفت: علاوه بر سیاستگذاریهای کلان و سیاستگذاری در محیط زیست سبک زندگی اهمیت دارد که مردم باید یاد بگیرند که بسیاری از عوامل خواسته و ناخواسته میتواند تهدیدی برای زندگیشان باشد. در این میان سبک زندگی نادرستی که جوانان متاثر از آن شدهاند باید اصلاح شود.
وی گفت: روزانه 16 هزار کیلو هوا مصرف میشود بنابراین امکان ورود آلاینده از هوا بیش از همه است این در حالی است که در شهرهای بزرگ که متاثر از سوخت و احتراق سوخت فسیلی بودهاند برنامه مقابله با آلودگی هوا اجرا شد همچنین برنامههای کنترل صنایع، بهبود آن، بهبود صنایع حمل و نقل و کنترل دقیق ترافیکی از جمله این برنامههاست.
ابتکار ادامه داد: در کشور بحث کاهش آلودگی هوا از سال 55 مطرح شد اما به طور جدی در سال 79 اولین برنامه برای تهران و 7 شهر بزرگ تصویب شد که البته تا سال 84 این برنامه اجرایی شد. در این برنامه حذف سرب از بنزین عرضه شده استاندارد شدن خودروها و حذف خودروی پیکان از نمونههای این برنامه بود ولی در سالهای بعدی این برنامه به فراموشی سپرده شد.
رئیس سازمان محیط زیست کشور ادامه داد: در دولت یازدهم به محیط زیست توجه جدی شد به طوری که مصوبه هوای پاک را به تصویب رساندیم و در این میان سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد که بقایای دیزل در هوا میتواند سرطانزا باشد و پیوند آلودگی هوا و سرطان را بر اساس مطالعات قطعی اعلام کرد که منشاء آن دیزل اعلام شد.
ابتکار بنزن را یکی از دغدغههای جدی در بحث آلودگی هوا دانست و گفت: این ماده سمی توسط شهرداری و برخی دانشگاهها در تهران اندازهگیری شد که میزان بسیار نگرانکنندهای از سال 89 به دست آمد اما متاسفانه اقدامات لازم از سوی دولت وقت انجام نشد.
وی تصریح کرد: در دولت جدید توزیع بنزین پتروشیمی در شهرهای بزرگ متوقف شد چرا که مقادیر بالایی از دیزل و بنزن را داشتند و در مقابل بنزین یورو 4 در 6 شهر بزرگ اجرا شد که دستاورد خوبی است.
وی ادامه داد: برنامههای محیط زیست یک شبه قابل تحقق نیست. حذف گوگرد نیز که تا 7 هزار PPM رسیده بود اکنون در گازوئیل شهرهای بزرگ بیش از 157 PPM وجود ندارد. بنابراین باید این راه را ادامه دهیم چون آلودگی هوا از دلایل ایجاد سرطان است و نقش مردم و آگاهی آنها به همراه جنبشهای اجتماعی، عدم استفاده از خودروی شخصی و استفاده از الگوی حمل و نقل عمومی در این راه اهمیت دارد و تنها را مقابل با آلودگی هواست.
وی در بخش دیگری به سموم آفتکش در فرآوردههای غذایی اشاره کرد و گفت: استفاده از سموم آفتکش و کود شیمیایی که دارای قوانینی بود ولی عملیاتی نشده بود و در بررسیها از نظر بقایای حد مجاز سم و نیترات مشخص شد که به طور قطعی نیترات از عوامل سرطانزا است که در دورانی مصرف بیرویه آن را داشتهایم.
ابتکار گفت: البته اصلاح این الگوها نیازمند آموزش دادن کشاورزان، سنجش فرآوردههای کشاورزی و غذایی است که زمانبر است.
رئیس سازمان محیط زیست کشور گفت: کیفیت آب نیز موضوع کلیدی است و دغدغه زیادی را متوجه خود کرده است. با توجه به کاهش بارندگی در تهران و افزایش بیرویه جمعیت شهر و حاشیه شهر و ساخت و ساز بیرویهای که رخ داده جمعیت 14 میلیونی را در شهر تهران در شرایطی داریم که کمترین میزان بارندگی را در دو سال اخیر داشتهایم.
ابتکار گفت: 28 درصد سدهای بزرگ نسبت به سال گذشته ذخایر کمتری دارند که این امر برداشت از آب زیرزمینی و نیترات را سبب میشود. همچنین روش استفاده از کلر در آلودگیزدایی آب نگرانی ایجاد کرده است که میتواند سرطان زا باشد.
ابتکار در رابطه با نازک شدن لایه ازن گفت: ممانعت از استفاده عوامل مخرب در این زمینه از کنوانسیونهای موفق سازمان ملل است. نازک شدن لایه ازن در برخی کشورها و در برخی فواصل سال وجود دارد. در کشور ما نیز در برخی سالها میزان تابش اشعه UV در برخی فصلها بیشتر است که با سرطانهای پوست ارتباط دارد.
رئیس سازمان محیط زیست کشور در رابطه با مواد دستکاری شده ژنتیک که در بخش کشاورزی و فرآوردههای دارویی مطرح است تاکید کرد و گفت: این مواد باید دو نوع تائیدیه پزشکی و زیستمحیطی قبل از ورود به بازار داشته باشند. قانون ملی آن در کشور وجود دارد اما هنوز اجرایی نشده است.
ابتکار هشدار داد: واردات این کالاها در حال حاضر اتفاق افتاده است. در زمینه بذرها کمتر اما فرآوردههای روغنی حاصل از مواد دستکاری شده به کشور وارد شده که میتواند از موارد توسعهای کشاورزی باشد ولی تهدیدی نیز برای محیط زیست و سلامت است.
رئیس سازمان محیط زیست کشور در رابطه با امواج مغناطیسی و اشعهها گفت: موضوع پارازیتها نگرانیهایی ایجاد کرد که دولت به صورت جدی به آن ورود کرده. بررسیهای جدی و میدانی توسط دستگاههای مسئول صورت گرفته و وزیر ارتباطات جلسات متعددی را برگزار کرده است. در این جلسات نگرانیها مطرح شده است.
ابتکار افزود: بخشی از این پدیده ناشناخته است و نمیتوانیم دقیق اظهارنظر کنیم ولی باید هر نوع فعالیت در زمینه امواجه الکترومغناطیسی را با نظارت کافی و اعمال نظارت قانونی باشد.
وی افزود: سبک زندگی و آموزش جوانان در استفاده از تلفن همراه اهمیت دارد چرا که در مورد امواجه کمترین آموزشها داده میشود و باید یاد بگیریم از ابزار درست استفاده کنیم. ( فارس)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد