علی باغبانیان، اظهار داشت: یکی از مهمترین فعالیتهایی که نیاز به تمرکز، دقت و پردازش دارد رانندگی است زیرا حفظ جان خود و دیگران در آن دخیل است.
وی افزود: بینایی، شنوایی و فعالیت کامل مغز حین رانندگی در سفری آرام و مطمئن مؤثر است. فرد باید خودروهای دیگر و علایم رانندگی را ببیند و صدای بوق خودروهای دیگر را بشنود اما نقش مغز از همه اینها بیشتر است چرا که جسم تصویر را میگیرد و به ناحیه پسسری میفرستد، پردازش و تبدیل آن به مفاهیم نیازمند عملکرد دقیق مغز است.
هوشیاری مغز لازمه رانندگی
این متخصص حوزه بهداشت روان اظهار داشت: افکاری که ذهن را مشغول میکند مخاطراتی را همراه خواهد داشت چرا که در رانندگی هوشیاری مغز لازم است.
وی ادامه داد: رانندگی پس از مدتی تمرین و تکرار، حالت خودکار پیدا میکند و این موضوع به ویژه در مسیرهای یکنواخت و ثابت موجب خستگی و خوابآلودگی میشود بنابراین فرد تمرکز لازم را ندارد از طرفی موقع رانندگی باید آن قدر هوشیار باشیم که در صورت مواجهه با بحران مانند ترکیدن لاستیک یا آمدن خودرویی از مقابل بتوانیم تصمیمگیری لحظهای داشته باشیم.
30 درصد تصادفات رانندگی مربوط به خستگی مفرط است
باغبانیان گفت: آمار رسمی نشان میدهد حدود 30 درصد از تصادفات رانندگی مربوط به خستگی مفرط است اما متأسفانه آماری از میزان استفاده تلفن همراه و تصادفات رانندگی در جهان وجود ندارد.
وی تأکید کرد: موقع استفاده از تلفن همراه هنگام رانندگی دستان فرد به جای درگیری با فرمان و دنده به تلفن همراه اختصاص پیدا میکند البته این حداقل مشکل است چرا که صحبت کردن با تلفن همراه تمرکز را بر هم میزند که نتیجه آن تصادفات شدید رانندگی است.
این متخصص حوزه بهداشت روان ادامه داد: افراد گاهی برای تمرکز چشمهایشان را میبندند تا انرژی ذهنی و مغزی را بر موضوعی متمرکز کنند چنانچه موقع مکالمه با تلفن همراه سؤالی مطرح شود فرد برای تمرکز بر موضوع رانندگی را فراموش میکند و توجهی به خودروهای مقابل ندارد.
شنیدن اخبار ناگوار عامل تصادفات رانندگی
باغبانیان گفت: در صورتی که خبری با محتوای هیجانی مانند چک برگشتی یا مرگ عزیزان شنیده شود فرد را دچار لرزش مختصر در اندامها میکند که این موضوع میتواند بر افزایش سرعت و کاهش تمرکز مؤثر باشد.
وی افزود: وقتی فردی با تلفن همراه صحبت میکند در صورت هیجان مختصر ممکن است خودروی وی به طرفین جاده منحرف شود و قادر به تخمین انحراف نباشد از طرفی قدرت مدیریت بحران را نیز از دست میدهد.
افزایش فشار خون، صرع و سکتههای قلبی و مغزی عامل تصادفات رانندگی
این متخصص حوزه بهداشت روان گفت: ممکن است فرد بعد از شنیدن خبری ناگوار دچار افزایش فشار خون، تنگی تنفس، سکتههای مغزی و قلبی شود که جان خود و دیگران را به خطر میاندازد.
رانندگی صاحبخانه مغز است و تلفن همراه مستاجر آن
وی تأکید کرد: رانندگی فعالیت پیچیده و ظریف است و باید قوانین راهنمایی و رانندگی در آن به طور دقیق رعایت شود. رانندگی مانند صاحبخانهای در مغز است و جایی برای مستأجری برای تلفن همراه وجود ندارد برخی از افراد موقع رانندگی از پیامک و شبکههای اجتماعی استفاده میکنند غافل از اینکه با این رفتار جان خود و دیگران را به خطر میاندازند.
باغبانیان افزود: به تعویق انداختن مکالمه با تلفن همراه، ارسال پیامک یا استفاده از شبکههای اجتماعی مشکلی ایجاد نمیکند، فرد میتواند در زمان مناسب خودرو را پارک کند، هوایی عوض کند و از تلفن همراه خود در زمان مناسب استفاده کند.
نور تلفن همراه بینایی را مختل میکند
وی خاطرنشان کرد: گاهی نور شدید تلفن همراه بینایی را مختل میکند و فرد برای چند لحظه تحت تأثیر آن قرار میگیرد. توصیه میشود افراد موقع رانندگی تلفن همراه خود را خاموش کرده یا جلوی چشمان خود قرار ندهند. (فارس)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد