مساله اینجاست که سرعت کنونی افزایش سطح آب اقیانوسها عملا 2.5 برابر بیشتر از مقداری است که در کل قرن بیستم رخ داده است. بعلاوه این تحقیقات نشان میدهد سطح آب دریاها در بخش بزرگی از قرن بیستم تقریبا 30 درصد کمتر از آن حدی بوده که در مطالعات پیشین برآورد شده بود. اما دانشمندان معتقدند این خبر را نمیتوان خبری خوش تلقی کرد. زیرا اقیانوسها فقط در حدود 25 سال با چنان سرعت خارقالعادهای سطحشان را بالا آوردهاند که نگرانیهای حاصل از تخمینهای نادرست پیشین بار دیگر جانی تازه گرفتهاند.
محققان میگویند پدیده گرمایش جهانی و به دنبال آن افزایش سرعت ذوب یخهای قطبی در این میان نقش بسزایی داشته است.
دکتر کارلینگ هی، سرپرست این تحقیقات و یکی از محققان برجسته ژئوفیزیک دانشگاه هاروارد در اینباره به بخش خبری روزنامه اسپانیایی زبان اینفورمادور گفت: «ما اکنون وضعی را شاهد هستیم که نشان میدهد ظرف دهههای اخیر سرعت بالا آمدن سطح آب دریاها بهطور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. این خبر میتواند برای کسانی که در نزدیکی سواحل زندگی میکنند، نگرانکننده باشد. اما اهمیت آن برای شهرهای ساحلی آمریکا چند برابر است. زیرا شاهد هستیم در این منطقه افزایش سطح آب بهطور مشخص خیلی بیشتر از دیگر نقاط جهان است.» دکتر هی همچنین یادآور شد که آمارهای اخیر به هیچوجه قابل انکار نیست و نادیده گرفتن آن میتواند فجایع متعددی را در آینده نزدیک رقم بزند.
تحقیقات پیشین حاکی از آن بود که در خلال سالهای 1900 تا 1990 سطح آب دریاها در هر دهه حدود 1.67 سانتیمتر افزایش پیدا کرده است؛ در حالی که تحقیق اخیر موید آن است که این افزایش سطح فقط حدود 1.27 سانتیمتر بوده است. اما آنچه به واقع نگرانکننده است، نقطه مشترک این دو تحقیق یعنی افزایش سطح آب اقیانوسهاست.
جری میتروویکا یکی دیگر از پژوهشگران حاضر در این تحقیق و دستیار دکتر هی میگوید که یکی از شاخصترین نتایج این تحقیق تائید افزایش نامتعارف سطح آب در اروپا و آمریکای شمالی است در حالی که نواحی قطبی و بخشهای میانی اقیانوسی، چنین افزایش سطح خیرهکنندهای نداشتهاند.
میتروویکا نیز که خود یک ژئوفیزیکدان است، درباره چگونگی این تحقیقات گفت: «ما در تحقیق حاضر از یکی از تازهترین روشهای شبیهسازی رایانهای استفاده و تلاش کردهایم تا همه دادههای آماری را با دقت بالا تجزیه و تحلیل کنیم.» لازم به ذکر است چندی پیش پژوهشگران دانشگاه اوترخت اعلام کردند که برداشت نامتعارف از آبهای زیرزمینی بویژه در مناطق نزدیک به سواحل میتواند بر افزایش سطح آب دریاها اثرگذار باشد.
اما در مجموع علت افزایش سطح آب دریاها و اقیانوسها را باید در دو فاکتور عمده یعنی انبساط گرمایی اقیانوسها و آب شدن یخهای قطبی جستجو کرد. افزایش دیاکسیدکربن جو زمین و تاثیر آن بر پدیده موسوم به گرمایش جهانی بر هر دوی این موارد بشدت اثرگذار است.
Informador / مترجم: فرناز حیدری
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: