زمانی که گونه انسان امروزی فقط به آفریقا محدود میشد، حداقل چهار گونه دیگر از انسانهای اولیه هنوز روی زمین وجود داشتند؛ نئاندرتالها (Neanderthals) که در اروپا زندگی میکردند، دنیسووانها (Denisovans) که در آسیا ساکن بودند، هابیتها یا انسانهای فلورسی (Homo floresiensis) که فسیل آنها در اندونزی کشف شد و یک گونه ناشناخته چهارم از منطقه اوراسیا که با دنیسووانها آمیزش کردند.
بقایای این گونه ناشناخته در غاری در چین یافت شده است. فسیلها شامل قطعات جمجمه و 9 دندان است. مطالعات جامعی روی دندانها که متعلق به چهار نفر بودند، انجام گرفت. دانشمندان اندازه و شکل تاج، ریشه، شیارها، برآمدگیها و محل قرارگیری دندانها نسبت به یکدیگر را به دقت بررسی کردند. نتایج به دست آمده سپس با نمونههای بیش از 5000 دندان دیگر که هرکدام نشانگر گونههای تقریبا مشخص بود مقایسه و به وضوح مشاهده شد دندانهای مذکور هیچ شباهتی به دندانهای انسان امروزی ندارد. این در حالی است که دانشمندان توانستند چند ویژگی مربوط به انسانهای اولیه را در ساختارهای دندانی فوق ردیابی کنند. بعضی از این ویژگیها به گونه انسانهای راست قامت (Homo erectus) برمیگردد و بعضی دیگر بیشتر به مشخصات نئاندرتالها نزدیک است. مطالعه دیگر اندامهای یافت شده در محل نیز شباهت چندانی با گونههای شناخته شده ندارد.
دانشمندان تأکید میکنند که یافتههای اخیر فقط حاکی از وجود یک گونه ناشناخته است، اما برای این که بدانیم با یک گونه جدید مواجه هستیم باید مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود. آنها احتمال میدهند شاید این فسیلها به یکی از گونههای شناخته شده مثل دنیسووانها تعلق داشته باشد. دنیسووانها همانطور که پیشتر گفته شد همزمان با انسانهای امروزی وجود داشتند و حتی با اجداد ما آمیزش کردند، اما اطلاعات زیادی درباره آنها در دست نیست. تنها فسیلی که از دنیسووانها وجود دارد در غاری در سیبری کشف شده که شامل دو دندان و یک استخوان کوچک انگشت است. تجزیه و تحلیل اطلاعات ژنتیکی آنها نشان داد به طور کلی با نئاندرتالها و انسانهای امروزی تفاوت دارند، اگرچه شباهتهایی نیز میان آنها دیده میشود. عدهای از دانشمندان ادعا میکنند که فسیل دندانهای یافت شده در چین از الگوی مشابهی پیروی میکند. آنها معتقدند: علیرغم اندازه کوچک نمونه مورد بررسی، رد پای گونههای ناشناخته پیشین با قاطعیت مشاهده میشود و از این رو هیچ شکی در ذهن باقی نمیماند که این دندانها متعلق به یک گونه جدید است. با این حال، بسیاری بر این باورند که به علت شواهد ناکافی باید منتظر قطعات تکمیلی فسیلها در حفاریهای بعدی بود.
با توجه به وسعت قاره آسیا، دور از انتظار نیست که چند گونه انسان اولیه در این محل زندگی میکردهاند. پیش از این تصور میشد آفریقا محل اصلی پیدایش انسان امروزی است، اما پژوهشهای اخیر نشان میدهد که بعضی از این جمعیتهای آسیایی با اروپاییان امروزی ارتباط نزدیک دارند و ممکن است اجداد آنها محسوب شوند.
BBC / مترجم: صدف دژآلود
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد