حاشیهها از همان آغاز و در میانهراه ساخت با این مجموعه همراه شدند و حتی آن را به ورطه تعطیلی موقت هم کشاندند. همزمان با پخش این سریال از رسانه ملی هم ابتدا اعتراضها زمزمه بود و بعد هم فریاد شد و حال هم که صحبت از تجمع است در واکنش و اعتراض به این برنامه هتاکانه!! بهزعم خودشان.
سالهاست که گروهی از منتقدان ایراد میگیرند به برنامههای بخصوص نمایشی تلویزیون از بابت تکراری بودن موضوع و سوژه و یکنواختی شخصیتها؛ ایرادی که پر بیراه هم نیست و برای پارهای از سریالها و مجموعههای نمایشی صدق میکند. جواب این انتقاد را میتوان با طرح این پرسش داد که مگر جماعت معتاد و لمپن و بزن بهادر چقدر جای کار دارند برای فیلمنامهنویسان تلویزیونی که به طور دائم به آنها بپردازند؟! وقتی قرار است پرداختن به هر قشر و گروهی فریاد اعتراض آنها را به آسمان بلند کند و عوامل از تهیهکننده و کارگردان گرفته تا بازیگران متهم شوند به سیاهنمایی و هتاکی و زیر سوال بردن ارزش و اعتبار مثلا یک شغل یا یک گروه و دسته و انجمن و حتی قومیت، دیگر چه انتظاری میتوان داشت؟ کار به جایی رسیده که حتی دست و دل مجموعهسازان برای گرفتن لهجه از بازیگران هم میلرزد که مبادا به کسی بربخورد و دردسری تازه درست شود. سریالهای «سرزمین کهن»، ساختمان پزشکان، در مسیر زایندهرود و... نمونهای از آثاری هستند که با اعتراض روبهرو شدند. شاید همین اعتراضها سبب شده که نویسندگان و کارگردانان سری را که درد نمیکند، دستمال نبندند و ابتکاری به خرج دهند و ناکجاآبادهایی از قبیل برره و از این دست را علم کرده و یک لهجه ترکیبی و مندربیاوردی را هم اختراع کنند تا مبادا به کسی یا کسانی بربخورد و حاشیه بیافریند و مایه دردسر شود.
انتقاد به معنای انکار واقعیتها و سیاهنمایی نیست؛ بلکه بهانهای است برای بازنمایی بخشی از مشکلات و کاستیها. همه از مرارتها و مصائب شغلی و حرفهای اقشار زحمتکشی مانند پزشکان، پرستاران، معلمان و... خبر دارند و میدانند که نقش مهم و خطیری را در جامعه ایفا میکنند، اما پرداختن، آن هم در شکل و شمایل نمایش و با زبان طنز و مطایبه به معضلاتی که بیش از این و بارها و بارها توسط خود آنها مطرح شده، چه ایرادی میتواند داشته باشد؟ اصولا طرح کاستیها توسط رسانههای داخلی به صلاح و صواب نزدیکتر است یا آنور آبیهایی که در نیت و صداقتشان هزار و یک شک و شبهه وجود دارد؟
به نظر میرسد آستانه تحمل جامعه کمی پایین آمده است. این بیتابی و بیطاقتی به برخی پزشکان و سازمان نظام پزشکی نیز سرایت کرده است. انتقاد را اگر وارد باشد که باید با جان و دل پذیرفت و در رفع و رجوعش کوشید و اگر هم چنین نباشد قدری تامل و تحمل چه اشکال دارد؟
محسن محمدی / گروه رادیو و تلویزیون جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد