حزب کارگر در آستانه یک پوست‌اندازی جدید قرار گرفته است

توفان در خانه کارگر انگلیس

آرایش انتخاباتی انگلیس

جنگ حزب کارگر و محافظه کار بر سر دولت مقروض

احزاب سیاسی انگلیس درحالی هفتم می (17 اردیبهشت) وارد کارزار انتخابات عمومی می‌شوند که آخرین نظرسنجی‌ها حکایت از رقابت تنگاتنگ حزب کارگر و محافظه کار در این انتخابات پارلمانی دارد. در همین رابطه با محسن جلیلوند، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین‌الملل گفت‌وگو کرده‌ایم که آن را می‌خوانید.
کد خبر: ۷۹۴۹۲۱
جنگ حزب کارگر و محافظه کار بر سر دولت مقروض

وضعیت سیاسی انگلستان در شریط کنونی چگونه است و تا چه میزان تمایل به مشارکت در انتخابات وجود دارد؟ سرنوشت این انتخابات تا چه حد با مساله استقلال اسکاتلند گره خورده است؟

امروزه مشارکت در کشورهای غربی به جای مشارکت کمی به مشارکت کیفی تبدیل شده است. احزاب سیاسی در سطح استراتژیک همانند یکدیگر عمل می‌کنند اما به لحاظ تاکتیکی و عملیاتی با یکدیگر متفاوتند. بنابراین مردم انتظار ندارند که پس از انتخابات کل ساختار سیاسی تغییر کند. حتی اگر میزان مشارکت مردمی 40 یا 50 درصد باشد، احزاب برنامه‌های خود را پیش می‌برند زیرا مشارکت برای دموکراسی قرن 21 مهم نیست. بریتانیای کبیر نیز به 5 قسمت تقسیم شده و استقلال اسکاتلند تاثیر چندانی را در روند انتخابات نداشته و همچنان عضو انگلستان خواهد بود.

نظرسنجی‌ها می‌گویند میزان موفقیت 2 حزب کارگر و محافظه کار یکسان خواهد بود. تا چه حد انتظار می‌رود پارلمان آینده معلق شود؟ در این صورت وضعیت به چه شکلی در خواهد آمد؟

احتمال می‌رود که هیچ یک از دو حزب کارگر و محافظه کار اکثریت کرسی‌های مجلس عوام را در انتخابات هفتم می (17 اردیبهشت) از آن خود نکرده و مجبور به تشکیل دولت ائتلافی برای جلب حمایت احزاب کوچک‌تر همانند دولت ائتلافی قبل که متشکل از حزب اصلی محافظه کار به رهبری دیوید کامرون و حزب لیبرال دموکرات به رهبری نیک کلک بوده است، باشند. بر اساس نظرسنجی موسسه «یوگاو» حزب کارگر به رهبری «اد میلیبند» 34 درصد آرا و حزب رقیب محافظه کار به رهبری «دیوید کامرون» نخست وزیر 33 درصد آرا را کسب می‌کنند. پیش‌بینی‌ها درباره احتمال تشکیل دولت ائتلافی در حالی است که رهبر حزب کارگر گزارش‌ها را درباره ائتلاف با حزب ملی اسکاتلند برای تشکیل دولت آتی رد کرده است. این در حالی است که رهبران حزب ملی اسکاتلند هشدار داده‌اند حزب کارگر بدون همکاری با آنها قادر به پیشبرد سیاست‌هایش نخواهد بود، با روی کار آمدن این دولت تنها راهکارها تغییر کرده و شاهد تغییر استراتژیک نخواهیم بود.

دیوید کامرون می‌گوید توانسته است دستاوردهای مهمی در زمینه رفع مشکل بیکاری و بهبود شرایط اقتصادی داشته باشد. تا چه حد این گفته‌ها با واقعیت انطباق دارد؟

کامرون به لحاظ اقتصادی قوی عمل کرده و میزان استقلال انگلیسی‌ها را بالا برده است. ساختار اقتصادی انگلیس از اوایل دهه 80 مبتنی بر سرمایه‌داری مالی و گردش پول به جای سرمایه‌داری صنعتی بوده است، یعنی انگلستان سرمایه دنیا را جذب کرده، وارد بازار مالی شده و تابع اقتصاد جهانی بوده است.

این موضوع مشکلات مالی برای دولت ایجاد نکرده است اما دولت را مقروض کرده که همین امر مخالفت حزب کارگر را به همراه داشته است زیرا این حزب بر این باور است که بریتانیا باید به کمک ملت خود در انگلیس سرمایه‌گذاری کند و این امر با افزایش مالیات ثروتمندان میسر خواهد بود؛ همان کاری که اوباما در آمریکا انجام داده و باعث ایجاد اشتغالزایی شده است.

حزب کارگر خودش را بسیج کرده است تا برنده انتخابات شود. وضعیت این حزب بخصوص رهبر جوان آن «اد میلیبند» چگونه است؟

پنجاه و ششمین انتخابات پارلمانی انگلیس که از سال 1801 میلادی با حضور 7 حزب سیاسی، برگزار می‌شود، حزب پیروز سکان دولت این کشور را به مدت 5 سال در دست می‌گیرد. مردم فرودست و کارگر طرفدار حزب کارگر و افراد سنتی و ثروتمند طرفدار حزب محافظه کار هستند و این دو حزب رقابت تنگاتنگی را در انتخابات پیش رو دارند.

«تونی بلر» از میلیبند حمایت کرده است. دیگر چه اشخاص مهم یا گروه‌هایی از وی حمایت کرده‌اند؟

تونی بلر که پیش از این نخست‌وزیر انگلیس بوده، کرسی نمایندگی خود را در پارلمان دارد و هم‌حزبی میلیبند است که حمایت فرودستان، کارگران، مهاجران و طبقات پایین جامعه را با خود دارند. در حالی که این عضو حزب کارگر جدا شدن از اتحادیه اروپا را اشتباه بزرگ خوانده که به کاهش جایگاه بریتانیا در دنیا منجر می‌شود، کامرون با تاکید بر لزوم مذاکره با اتحادیه اروپا از برگزاری همه‌پرسی در اواخر 2017 خبر داده است.

در صورت برنده شدن حزب کارگر می‌توان شاهد تحولی در وضعیت بریتانیا در اتحادیه اروپا از یک سو و در ارتباط با آمریکا از سوی دیگر بود؟

انگلیس سیاست آمریکا گرایانه دارد و وینستون چرچیل (نخست‌وزیر وقت انگلیس) در سال 1944 میلادی روابط دوجانبه را تدوین کرد و این روابط در زمینه‌های سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی در نسل‌های گذشته بسیار مستحکم بوده و در صورت برنده شدن حزب کارگر تغییر اساسی و مهم در سیاست‌های بریتانیا حاصل نمی‌شود.

نتایج انتخابات انگلستان تا چه حد بر نقش این کشور در خاورمیانه اثر خواهد گذاشت؟

نتایج انتخابات انگلستان تاثیر زیادی را بر نقش این کشور در خاورمیانه نمی‌گذارد و آمریکا با همکاری بریتانیا همچنان نقش خود را در این منطقه ایفا می‌کند زیرا با تغییر احزاب و دولت تحولات اساسی در جامعه انگلیس رخ نمی‌دهد و این تحولات تنها معمول و روتین است.

ترکیب پارلمان انگلیس چگونه است و دولت چگونه تعیین می‌شود؟

حزبی که در انتخابات پیروز می‌شود، دولت را تعیین می‌کند و مجلس عوام تابع نخست‌وزیر بوده که حزب آن اکثریت را در مجلس دارد. آرای مردم و انتخاب نمایندگان یک حزب، پایه و اساس شکل‌گیری دولت بوده و حزب پیروز مسئولیت اداره امور داخلی و خارجی کشور را بر عهده دارد. این انتخابات درحالی برگزار می‌شود که انگلیسی‌ها درباره فساد مالی نمایندگان بدبین هستند که احتمال می‌رود این عامل بر میزان مشارکت رای‌دهندگان تاثیر بگذارد.

معصومه زارع / جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها