بخش مهمی از شخصیت انسان در دوران کودکی شکل میگیرد و از آنجا که کودک در جستجوی معنای زندگی است پدیدهها را به صورت قطعه قطعه در زندگیاش شکل میدهد تا نگاهش به زندگی بتدریج تکمیل شود. از همین روست که هر چیزی را که لمس و از طریق احساساتش آن را درک میکند، نگرشهای اولیه کودک را شکل میدهد.
اسباب بازی از این منظر اهمیت زیادی دارد که چه چیزهایی در ذهن کودک زیبا جلوه کند و چه ارزشهایی در احساسش جایگزین شود.
اسباببازیهاهمچنین از این جهت اهمیت دارند که یک امر کاملاً پیوسته به شمار میروند و با فیلم سینمایی، لوازم آرایشی، لوازم زندگی و نهایتاً شکلگیری نوع خاصی از سبک زندگی که به صورت ایدهآل ترسیم میشود، همخوانی دارد. نکتهای که باید توجه داشت این است که بین اسباب بازی و سایر شرایط زندگی انطباق و هماهنگی وجود داشته باشد.
یعنی وقتی شما زندگی آپارتماننشینی داشته باشید، هرنوع اسباببازی با آن آپارتمان تناسب ندارد.
چون در خانوادهها بینش تربیتی - فرهنگی کافی وجود ندارد، در حال حاضر دچار نوعی دوگانگی فرهنگی هستیم و این شکاف خود را در سن بلوغ نشان میدهد.
اهمیت این مساله بسیار بالاست و هنوز کشف نشده است که اگر کشف شده بود ما الان باید در دانشگاههای مطرحمان دکتری اسباببازی داشتیم.
به این نکته هم توجه داشته باشید که اگر اراده ما این شد که اسباببازی بومی تولید کنیم، 7000 سال سابقه تمدنیمان، قصههای بسیار زیبا که در تاریخ کهن ماست، تنوع فرهنگی ما و... یک فرصت بسیار مناسبی است.
اما چه باید کرد؟ البته در این چند ساله تجربیات نسبتاً متنوعی در کشور صورت گرفته است. اما این مساله جزو آن بخشهایی نیست که بخش خصوصی ابتدا به ساکن وارد آن شود.
همانطور که در صنعت با حمایتهای حاکمیتی پژوهش و تحقیقی انجام میگیرد و آن را به مرحله نیمهصنعتی میرساند، سپس آن را معرفی میکند تا بقیه برای تولید صنعتی از آن استفاده کنند، در بخش کالاهای فرهنگی و اسباب بازی هم نمیتوان موضوع را کاملاً به بخش خصوصی واگذار کرد.
این که ما دولت را کوچک کنیم و اقتصاد را به بخش خصوصی واگذار کنیم درست است، اما بایستی به ازای این واگذاریها در عرصههای غفلت شده وارد شویم و سرمایهگذاریهای جدی انجام دهیم.
متاسفانه سبک مدیریت ما آیندهنگرانه نیست که ببینیم ادامه شرایط موجود ما را در آینده به کدام سمت پیش میبرد. ما همواره در حال تلاش برای رفع مشکلات روزمان هستیم و چون مسائل فرهنگی مسائل بلندمدت را مطرح میکند، هنوز اهمیت این مساله درک نشده است.
دکتر حسن بنیانیان - رئیس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی شورای عالی انقلاب فرهنگی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب