به گزارش جامجم، این در حالی است که برخی ثروتمندان از فهرست یارانه بگیران حذف شدند و به گفته سخنگوی دولت این افراد دارای درآمدهای میلیاردی بودند.
اما برخی افراد که از فهرست یارانه بگیران حذف شدند مدعیاند که دارای یک خانه در وسط شهر و یک خودروی معمولی هستند.
این افراد میگویند پولدارتر از ما نیز وجود دارد،اما گویا دولت برای حذف یارانه پردرآمدها نیز فرق میگذارد و معیار مشخصی برای حذف یارانه ندارد. حال عملکرد دولت ابهاماتی را در رابطه با بانکهای اطلاعاتی شناسایی میزان درآمد این میلیاردرها ایجاد کرده است.
برخی کارشناسان بر این عقیدهاند دولت کار غیرقانونی انجام نمیدهد که در سایه حرکت میکند. به اعتقاد این عده دولت باید عملکرد خود را به صورت شفاف اعلام کند، زیرا اگر قرار به اجرای قانون است باید شفافیت در اجرای آن حاکم باشد و گزارش آن به دست مردم برسد.
در حالی که دولت به مجلس تعهد داده ششمیلیون پردرآمد را از فهرست یارانه بگیران حذف کند تا با کسری بودجه مواجه نشود، اما تعداد حذف شدگان از این فهرست نشان میدهد هنوز تعهد دولت به صورت کامل عملی نشده و معیار مشخصی هم برای حذف اعلام نکرده است.
این گزارش میافزاید: چندی پیش برای حذف یارانه پردرآمدها از فهرست یارانه بگیران بحث سرکشی به حسابهای بانکی مطرح شد که با نارضایتی مردم روبهرو شد.
دامن زدن برخی رسانه ها نیز بر این جریان بی تاثیر نبود تا جایی که حسن روحانی، رئیس جمهور اعلام کرد قرار نیست حساب کسی وارسی شود و سرکشی به حسابهای مالی افراد، اساس درستی ندارد.
وی افزوده بود که این کار، دخالت در حریم خصوصی مردم و اشتباه است. همچنین ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی بعد از اظهارات رئیسجمهور نیز گفت: بانک مرکزی تضمین میدهد چنین اتفاقی نخواهد افتاد و اجازه این کار را نخواهد داد.
وی گفته بود:تاکید میکنم برای شناسایی افراد پردرآمد، دولت به حسابهای بانکی مردم ورود پیدا نمیکند.
سیف جایگاه بانک مرکزی به عنوان محافظ اطلاعات و حسابهای بانکی مردم را مورد اشاره قرار داده و تاکید کرده بود هیچ کسی نمیتواند از اطلاعات سپردهها و نظام بانکی اطلاعاتی به دست بیاورد، مگر این که حکم قانونی در این زمینه وجود داشته باشد.
اکبر کمیجانی، قائم مقام بانک مرکزی نیز دیروز سرکشی به حساب مردم در خصوص حذف یارانه پردرآمدها را رد کرد و به ایسنا گفت: تاکنون هیچ پیشنهادی برای سرکشی به حسابهای بانکی نداشتیم و حسابی چک نشده است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بانک مرکزی تضمین میدهد به حسابهای بانکی برای حذف یارانه نقدی، هیچ دسترسی نداشته است، گفت: سیاست بانک مرکزی از ابتدا هم همین بوده و آن را ادامه خواهد داد.
قائم مقام بانک مرکزی با بیان این که این سیاست شفاف دولت است که نباید به حسابهای بانکی مردم هیچ نوع مراجعهای شود، یادآور شد: این اطلاعات محرمانه بوده و در اختیار شبکه بانکی قرار دارد و کسی نمیتواند از آن استفاده کند.
سرکشی به حسابها ایرادی ندارد
در همین حال احمد توکلی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در خصوص سرکشی به حسابهای مردم توسط دولت به جامجم گفت: حساب افراد، حریم خصوصی آنهاست، اما دولت و مقامهای قضایی نا محرم نیستند.
وی افزود: افشای اطلاعات این حسابها غلط است؛ اما سرکشی برای اطلاع از وضعیت حساب افراد برای مقاصد مالیاتی و مشابه آن مانند پول شویی ضروری است و باید سرکشی شود. مجلس هم موافق صد درصدی این موضوع است تا این کار سرعت بیشتری داشته باشد.
کاری که اکنون دولت انجام میدهد مورد تائید همه کارشناسان نیست و باید برای مردم کار خود را به صورت شفاف گزارش دهد. هیچ کسی راضی نیست دولت بخواهد غیر شفاف یارانه افراد را حذف کند ؛ اما اگر این کار قانونی خود را در قالب یک گزارش ارائه کند همه حتی حذف شدگان نیز راضی خواهند بود.
توکلی اضافه کرد: از سوی دیگر این حرف اگر تکرار شود نشانه بی توجهی به قوانین موجود از جمله پولشویی است که چند سال پیش تصویب شد و دولت نسبت به اجرای آن به سازمانهای بینالمللی متعهد است که باید در هردستگاه فردی مسئول بررسی اطلاعات بانکی و معاملات بانکی مردم باشد.
وی با اشاره به آیهای از قرآن کریم در این باره گفت: در اسلام هم میگویند «خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَه تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَکیهِم» (از اموالشان صدقه و مالیات بگیر) آیا مالیات گرفتن، بدون اطلاع از درآمدها امکان پذیر خواهد بود؟ ماموران مالیاتی اگر سراغ دفاتر شرکتها میروند باید بگویند حریم خصوصی است و وارد نشوید؟
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: سازمان امور مالیاتی باید از همه فعالیتهای شرکتها آگاه باشد و کنترل کند؛ این کار ورود به حریم خصوصی نامیده نمیشود.
توکلی به تجربه جهانی این موضوع اشاره کرد و گفت: از دهه 1990 به بعد هر دو سال یک بار کنفرانسی تشکیل میشود که درباره مبادله اطلاعات بانکی اتباع کشورها برای دریافت مالیات تفاهم میشود. کشورهای اروپایی 350 قرارداد مختلف چندجانبه یا دوجانبه با کشورهای مختلف دارند که در چارچوب آن، اطلاعات بانکی افراد را بررسی و مبادله میکنند؛ البته برای مقاصد مالیاتی نهبرای افشاگری. به این معنا که آنها بر اثر پیشرفت جوامع و پیچیده شدن روابط در آن متوجه شدهاند که اطلاعات یک دولت از حسابهای بانکی کفایت نمیکند، بلکه هر کشور باید با کشورهای دیگر هماهنگ کند تا اگر اتباع ما آنجا حساب داشتند، خبر داشته باشد و برعکس اگر اتباع آنها در کشور ما حساب داشتند ما به آنها خبر بدهیم تا مالیات به حدصحیحی از اتباع دو کشور اخذ شود.
نماینده مردم تهران در مجلس اظهار کرد: ما نیز این کار را ضروری میدانیم و معتقدیم دولت باید این کار را انجام دهد و به ثروتمندان یارانه ندهد. پول بیت المال را نباید به افرادی که محتاج نیستند، داد ؛ لذا دولت باید امسال سختگیری کند تا پول هدر نرود. با توجه به این که دولت با کسری بودجه فراوانی روبهرو خواهد بود، از این رو باید این کار را عملی کند.
کار غلط دولت
توکلی با انتقاد از عملکرد دولت در چگونگی حذف یارانه پردرآمدها گفت: دولت با این که خودش اذعان میکرد ده میلیون فرد پردرآمد را شناسایی کردهاست، برای حذف آنها از فهرست یارانه بگیران زیر بار نرفت. هنوز هم نتوانسته شش میلیون نفری را که به مجلس تعهد داده حذف کند و این یک کار غلط برای دولت به حساب میآید.
دولت شفاف گزارش دهد
همچنین آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران در خصوص عدم شفافیت دولت در مورد حذف یارانه پردرآمدها در گفتوگویی که با جامجم داشت، اظهار کرد: دولت نباید به صورت آدرسی یا تصادفی بر طبق منطقه مسکونی حذف کند و منتظر بنشیند که آیا اعتراضی پیش خواهد آمد یا خیر؟
وی افزود: دولت باید خیلی شفاف معیارهای حذف پردرآمدها را به مردم از طریق رسانهها اعلام کند تا افراد کم درآمد و فقیر خیالشان راحت باشد یارانه آنها قرار نیست قطع شود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: دولت برای حذف یارانه پردرآمدها باید به حسابهای مردم سرکشی کند. همچنین حساب و کتاب افرادی را که مالیات میپردازند بررسی کند. البته این شرط مستلزم شناسایی و دریافت مالیات از همه فعالان اقتصادی است.
بغزیان گفت: عملکرد دولت تاکنون نشان داده که کارهای خود را به صورت آزمایشی انجام میدهد اما باید قبل از هر کاری جزئیات کار را بررسی کند و قبل از اجرا آن را گزارش دهد. همچنین بعد از اتمام کار نیز باید گزارش کار ارائه کند.
دولت اطلاعات کامل ندارد
در همین حال مهدی تقوی استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: دولت هنوز بانک اطلاعاتی خود را به صورت جامع جمع آوری نکرده و به همین علت کارهای خود را نمیتواند به صورت برجسته گزارش دهد.
وی افزود: دولت باید معیارهای شناسایی خود را قوی کند. چطور است که دلار فروش در خیابان استانبول که هیچ جا و مکانی برای فعالیت ندارد و در کنار خیابان کار میکند در زمان افزایش قیمت دلار شناسایی میشود اما برای حذف یارانه پردرآمدها ساز و کار مناسبی در اختیار ندارد.
تقوی اضافه کرد: دولت هم اکنون درآمد نفتی پایینی دارد و باید یارانه همه افراد را حذف کند و تنها به کسانی که تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی هستند تعلق بگیرد. پرداخت یارانه نقدی از اول هم کاری اشتباه بود که در دولت قبلی انجام شد و دولت فعلی نباید کار اشتباه دولت قبل را پیش بگیرد.
محمدحسین علی اکبری - گروه اقتصاد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: