به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، ابراهیم کارخانه ای در برنامه "تیتر امشب" شبکه خبر افزود: ما کل تحریم ها را مطرح می کنیم زیرا بعد از 12 سال راستی آزمایی جمهوری اسلامی ایران و اینکه در طول این مدت بخش عمده ای از فعالیت های خود را به تعلیق درآورده است باید نتیجه آن ،لغو تمامی تحریم ها باشد.
وی با اشاره به اینکه در طول این مدت بارها آژانس اعلام کرده است که فعالیت های جمهوری اسلامی ایران صلح آمیز است اما نمی توانیم اقدامات مخفیانه را تأیید کنیم گفت: این مطلب یعنی راه به سوی بی نهایت است.
کارخانه ای افزود: تیم مذاکره کننده ما باید در این باره قدرتمندانه بایستد زیرا واقعاً زیاده طلبی آمریکایی ها پایانی ندارد و باید محکم و قدرتمند مقابل آنها ایستاد.
فلاحت پیشه : مجلس دغدغه این را دارد که همه تحریم ها برداشته شود
در ادامه این برنامه فلاحت پیشه تحلیلگر سیاسی نیز گفت: مجلس دغدغه این را دارد که همه تحریم ها برداشته شود که البته دغدغه ای درست است اما ما در اینجا بر سر یک متن حقوقی و قانونی صحبت می کنیم؛ متنی که بنیان مذاکره باید بشود.
وی افزود: معتقدم مجلس می تواند قوانین دیگری تصویب و در مورد تحریم های غیرهسته ای دولت را ملزم کند.
فلاحت پیشه گفت: در توافقنامه ژنو قرار بر این شد که قطعنامه ای تازه در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شود که به تمام تحریم های هسته ای پایان دهد که معتقدم این قطعنامه خوبی است و گامی بنیادین برای بازگشت پرونده کشورمان از شورای امنیت به آژانس هسته ای است.
این تحلیلگر سیاسی افزود: در زمان خاتمی دولت پذیرفته بود که پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا کند اما همان زمان ما دیدیم که می خواهند پرونده ایران را از شورای حکام به شورای امنیت ارجاع دهند که البته ما کاری پیشگیرانه انجام دادیم.
مجلس می تواند اجازه اجرای پروتکل الحاقی را ندهد
فلاحت پیشه گفت: مجلس می تواند اجازه اجرای پروتکل الحاقی را ندهد مگر اینکه تحریم های ذیل ماده 41 به پایان برسد.
وی افزود: البته اینکه بگوییم همه تحریم ها در همه حوزه ها باید لغو شود به معنای تزریق روح احساسی به قانونی است که می تواند بنیان حقوقی برای تیم مذاکره کننده باشد.
کارخانهای: بازرسی های بی منطق آژانس عزت و اقتدار ما را زیر سؤال می برد
در ادامه رئیس کمیته هسته ای مجلس گفت: بر اساس پروتکل الحاقی، بازرسان آژانس می توانند به هر مکانی دسترسی پیدا کنند با این توضیح که در این باره باید دلایلی ارائه دهند.
کارخانه ای افزود: چهار نوع نظارت در بیانیه لوزان پیش بینی شده؛ یکی درخصوص پروتکل و دوم فراتر از پروتکل که شامل دسترسی های بیشتر است و سوم کد اصلاحی 3.1 است و چهارم استفاده از فناوری های پیشرفته و مدرن نظارتی است که واقعاً اینها بسیار وحشتناک و غیرقابل تحمل است.
وی با اشاره به اینکه اگر قرار باشد که اماکن امنیتی و نظامی ما به بهانه های مختلف جولانگاه بازرسان آژانس باشد، که اینها توسط دشمنانمان تعیین می شوند گفت: این واقعاً عزت و اقتدار ما زیر سؤال می رود.
کارخانهای افزود: توطئه های آمریکا علیه ملت ما پایانی ندارد و یکی از محورهایی که اینها می توانند توطئه های خود را در قالب نفوذ به حریم امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی ایران وارد کنند همین مسئله پروتکل الحاقی و دسترسی های بیشتر است.
وی گفت: مسئله بازرسی مدیریت شده، بازی با لغات است زیرا امروز بر اساس اعلام آمریکایی ها، آنها از پیشرفته ترین فناوری های نظارتی استفاده می کنند و تیم مذاکره کننده در این باره باید کاملاً هوشمندانه عمل کند.
در ادامه فلاحت پیشه با بیان اینکه ما در گذشته پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه اجرا کردیم گفت: موضوع هسته ای جزو مقولات کلان سیاست خارجی است که در شورای عالی امنیت ملی بر سر آن تصمیم گیری می شود و طبق قانون، پروتکل الحاقی که ایران آن را امضا کرده مجلس باید آنرا تصویب کند اما این پروتکل طبق نظر این شورا یک زمانی اجرا شده.
وی افزود: تیم مذاکره کننده مجری است و مسئول؛ شورای عالی امنیت ملی کشور است.
فلاحت پیشه: با رژیم نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی مخالفیم
فلاحت پیشه گفت: آنچه من هم با آن موافقم این است که یک رژیم نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی اگر شکل بگیرد قطعاً باید با آن مخالفت کرد زیرا این راهی است که تحت عنوان عراقیزه کردن پرونده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: جمهوری اسلامی کشوری است که اوباما در اظهار نظری گفته بود "ایران واقعیتی در منطقه است و باید با این واقعیت کنار آمد" و در جایی دیگر هم اوباما می گوید که نمی توان ملتی را از حق هسته ای خود محروم کنیم، ما با یک قدرت طرف هستیم و باید به سمتی برویم که همدیگر را تهدید نکنیم.
فلاحت پیشه گفت: ما هم بر اساس این قدرت نباید به سمتی برویم که هر چیزی را بپذیریم همانطور که رژیم پروتکل در مورد دیگر کشورها اجرا می شود ما همان را می پذیریم و رویه جدیدی را قبول نداریم.
وی افزود: سیاست دیپلماتیک وجود دارد تحت این عنوان که ما با ابهام زدایی در مورد ادعاهایی که مطرح می کنند با دیپلماسی فعال می توانیم به این بازی ایران هراسی خاتمه دهیم.
رئیس کمیته هسته ای مجلس در ادامه گفت: پروتکل الحاقی؛ پروتکل توطئه ها علیه ملت های ناهمسو با آمریکاست.
کارخانه ای افزود: کشورهایی که با آمریکا همسو هستند به آنها کاری ندارند، آمریکا کشوری است که 36 سال با ما می جنگد و عوامل اجرایی آنها هم می توانند بازرسان آژانس باشند و ما نمی توانیم به آنها اطمینان و با ملاحظه با آنها برخورد کنیم.
کارخانه ای: حالا نوبت طرف مقابل است که به تعهدات خود عمل کند
رئیس کمیته هسته ای مجلس شورای اسلامی گفت: در توافق ژنو ، ایران به همه تعهدات خود عمل کرد اما آمریکا عهد شکنی کرد و حالا نوبت طرف مقابل است که در زمینه لغو تحریم ها راستی آزمایی کند و به تعهدات خود عمل کند.
ابراهیم کارخانه ای در خصوص طرح الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته ای در برنامه "تیتر امشب" شبکه خبر اضافه کرد: این طرح به اسفند 93 برمی گردد و زمانی که آمریکا ، ایران را به تشدید تحریم ها تهدید کرده بود لذا ما هم در جهت تقابل با زیادی خواهی آمریکا این طرح را آماده کردیم و روز 11 اسفند 93 با رأی قاطع به تصویب نمایندگان رسید.
وی افزود: این طرح در کمیسیون امنیت ملی بود و امروز در صحن علنی مطرح شد و اولویت طرح آن به تصویب رسید.
رئیس کمیته هسته ای مجلس شورای اسلامی خاطرنشان ساخت: زیاده خواهی آمریکا در آن زمان چیز دیگری بود و الآن نسبت به آن زمان بیشتر شده و لذا ضرورت مطرح کردن این طرح بیشتر شده است.
فلاحت پیشه دیگر مهمان برنامه در خصوص پیام این طرح گفت: مجلس درباره هسته ای ، ورودی خلع الساعه ای ندارد و به خاطر دارم در مجلس هفتم هم این طور طرح ها مطرح و به قانون تبدیل شد.
وی تصریح کرد: وقتی سناتورهای آمریکایی حضور فعال نمایندگان مجلس ایران را در موضوع هسته ای دیدند در نامه ای به رئیس جمهور آمریکا اعلام کردند که می خواهند در این خصوص دخالت کنند و این طرح در پاسخ به این اقدام سناتورها بوده است.
فلاحت پیشه ؛ خواست مجلس ، لغو یکجای تحریم ها و صیانت از توان دفاعی ایران
کارشناس مسائل سیاسی گفت: اولین موضوعی که در این طرح مورد توجه قرار گرفته شده برداشتن یکجای تحریم هاست و دومین موضوع آن صیانت از توان دفاعی و نظامی ایران است.
وی افزود: حق داشتن فناوری هسته ای در قالب صنعتی برای ایران موضوع بعدی است که در این طرح به آن اشاره شده است.
کارخانه ای با اشاره به لغو جامع تحریم ها در این طرح گفت: مسئله تحریم ها یک مسئله پیچیده ای است و آمریکا این مسئله را به صورت یک پازل پیچیده طراحی کرده است به گونه ای که تحریم های هسته ای و غیرهسته ای درهم تنیده شدهاند.
وی با اشاره به مصوبات کنگره آمریکا و تحریم ایران گفت: بجز دو مورد ، بقیه شان مسائل دیگری غیر از هسته ای را در بر می گیرد و اگر تحریم های هسته ای لغو شود بقیه تحریم ها بر جای خود باقی می ماند.
رئیس کمیته هسته ای مجلس اظهار داشت: تیم مذاکره کننده باید این مسائل را در نظر بگیرد و سیاست لازم را مد نظر قرار دهند.
وی گفت: اگر تحریم های هسته ای فقط در این مذاکرات حذف شود تغییراتی جزئی در مسائل کشور به وجود می آید.
کارخانه ای خاطرنشان ساخت: بر همین اساس است که ما در این مصوبه اشاره به لغو یکجای تحریم به طور یکجا در روز توافق، کردیم.
وی تصریح کرد: اگر تحریم های ترکیبی همه لغو شود کفایت می کند و قابل قبول است و این حداقل تخفیف است.
نماینده مجلس با اشاره به بیانیه لوزان گفت: در آنجا فقط به تحریم های هسته ای اشاره شده و به تحریم های ترکیبی اشاره ای نشده است و تعداد این تحریم های هسته ای بسیار انگشت شمار است.
فلاحت پیشه در ادامه در خصوص نقطه تقابل لغو تحریم ها میان طرف های مذاکره کننده گفت: قانون گذار در این جا سعی کرده است تا کار پیشگیری انجام دهد و موضعی که تیم مذاکره کننده در برابر آمریکا دارد ورود نکردن آنها به بحث های غیر هسته ای است که باید بررسی شود.
وی افزود: در طرحی که سناتورهای آمریکایی مطرح کردند 67 اصلاحیة دیگر از طرف سناتورها مطرح شد که هیچ کدام رأی نیاورد و انجام نشد.
فلاحت پیشه گفت: چون این طرح، طرحی هسته ای است نمایندگان مجلس باید پیش بینی اصلاحات توافق احتمالی در کنگره را بکنند و مد نظر قرار دهند و دست خود را برای مقابله باز بگذارند در غیر این صورت صلاح در این است که موضوع مذاکرات هسته ای باقی بماند.
تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: زمان اجرای لغو تحریم ها مهم است و با توجه به سابقه ای که در سال های گذشته داریم دیدیم که طرف غربی در موضوع جزئیات خیلی ملموس عمل نمی کند.
وی خاطرنشان ساخت: در صورت توافق باید به طور همزمان و یکجا تحریم های آمریکا و اروپا در قالب یک قطعنامه برداشته شود که این موضوع در این طرح آمده است.
کارخانه ای در ادامه گفت: در توافق ژنو ما به همة تعهدات خود عمل کردیم و حالا نوبت طرف مقابل است که به تعهدات خود عمل کند و راستی آزمایی کنند و مانند ژنو عهدشکنی نکنند.
وی گفت: عقل حکم می کند که با توجه به عهدشکنی طرف مقابل، ابتدا آمریکایی ها تعهدات خودشان را انجام دهند و تحریم های خودشان را لغو کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد