در افتتاحیه جلسه در مقر سازمان ملل، جان کری بیان کرد: این هفته را فرصت مناسبی میدانم برای برخی کشورها تا بتوانند نقش تاثیرگذار خود را در این مهم ایفا کنند و جواد ظریف نیز از سوی دیگر چنین ابراز کرد: ما نیازمند دستیابی به صلح و راه حلی رو به جلو در سوریه، یمن و کل منطقه هستیم.
اوایل 2014، دولت اوباما مانع حضور ایران برای شرکت در کنفرانس صلح سوریه شد. مقامات ایران نیز هدف گفتوگوهای صلح کنفرانس مذکور را که تشکیل دولت انتقالی با رضایت متقابل حکومت سوریه و مخالفان بود را نپذیرفتند. در آن زمان وقتی بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل از ایران برای کنفرانس صلح در سوئد دعوت کرد، کری بسیار مخالف آن بود؛ در حالی که این بار چنین گفت: با توجه به عواقب ناگواری که در سوریه رقم خورده، ایران یک بازیگر مهم در حل این بحران است. حضور فراگیر گروه تروریستی داعش در سوریه، موج مهاجران سرازیر شده به اروپا، نبود گفتوگوهای رسمی صلح و حضور و تجهیز نظامی ارتش سوریه در پایگاه هوایی لاذقیه ـ در ساحل دریای مدیترانه ـ توسط روسیه باعث شده کری متمایل به ایران شود و با این بزرگترین حامی رئیسجمهور سوریه، بشار اسد برای یافتن مبنایی به منظور از سرگیری مذاکرات وارد گفتوگو شود. وی همچنین مذاکراتی با روسیه، اروپا و دولتهای عربی دارد. این اولین دیدار کری و ظریف پس از توافق هستهای جولای بین ایران و شش قدرت جهانی است. در حالی که مقامات آمریکایی در حاشیه مذاکرات هستهای درباره سوریه با ایرانیان گفتوگو داشتند، جلسه شنبه (هفته گذشته) را فرصت مناسبی برای بحثهای بیشتر در این باره میدانند، اما هنوز شرایط برای دستیابی به موفقیت چندان مساعد نیست. توانایی دولت اوباما نیز در به ثمر نشاندن نتیجهای دیپلماتیک برای بحران سوریه پس از شکست پنتاگون در تجهیز و آموزش مبارزان میانهرو سوری برای مقابله با داعش کاهش یافته است.
در همین حال، روسیه حضور موثر نظامی خود را در پایگاه نزدیک لاذقیه گسترش داده و جان کری این ماه در لندن عنوان کرد بشار اسد تمایلی برای مذاکره درخصوص انتقال سیاسی قدرت به نحوی که سرانجام به کنارهگیری وی از قدرت منتهی شود، نشان نداده است و روسیه نیز برای به میز مذاکره کشاندن اسد تلاشی نمیکند. ایران نیز چون دمشق کانال مناسبی برای کمک به حزبالله محسوب میشود، منافع بلندمدتی برای حفظ اسد در قدرت دارد. از سوی دیگر، وندی شرمن، معاون سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا، به خبرنگاران گفت چندان مشخص نیست آیا ایران علاقهمند به همکاری با ایالات متحده برای مذاکره درخصوص انتقال قدرت در سوریه هست یا نه. وی در پاسخ به پرسشی در مورد دیپلماسی در سوریه افزود: حساسیتها، تفاوتها و محدودیتهای فراوانی در ایران درباره نحوه مذاکره با آمریکا وجود دارد که نیازمند گفت و شنود بیشتر است.
مترجم: امین پاکزاد
منبع : نیویورکتایمز
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر همایون میگویدحقیقت امام فراتر از چیزی است که در انتظارش هستیم
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد