بنابراین با توجه به محدودیت منابع آب، میان امکان تامین و میزان تقاضا در جهان ناهماهنگی وجود دارد که موجب بروز بحران میگردد. هنگامی که این عدم تعادل با راهکارهای مناسب و مدیریتی کارآمد قابل مهار نباشد موضوع آب در ابعاد مختلف چه محلی، منطقهای و چه در بعد جهانی دچار بحران شدیدی خواهد شد.
بخشی از عدم تعادل در منابع آب ناشی از تاثیرگذاری اقدامات و فعالیتهای انسان روی منابع آب است. افزایش جمعیت، بهرهبرداری بیرویه از منابع آب و ذخایر موجود که موجب افت آبهای زیرزمینی و نیز اثرات مخرب فعالیت انسان روی محیط زیست، همگی زمینه را برای چالشهای سنگین در بهرهبرداری از منابع آب شیرین فراهم میکند. دریاها و اقیانوسها که از جمله منابع حیاتی آب است امروزه به روشهای مختلف از جمله توسط کشتیها، ورود فاضلابهای صنایع، مواد رادیواکتیو، مواد نفتی و... بهشدت آلوده شدهاند که موجب کاهش و نابودی بسیاری از گونههای جانوری و گیاهی که منشا دریایی دارند، شده و توجه بیشتر جهانیان به مسائل زیست محیطی اقیانوسها و دریاها را باعث شده است.
آلودگی در کشور ما نیز باعث به خطر افتادن و مرگ و میر زیاد فوکها و گونه باارزش تاسماهی در دریای خزر که منبع بسیار غنی از ماهیهای خاویاری و انواع دیگر ماهی است و آسیب رساندن به مرجانهای خلیجفارس و دریای عمان گردیده است.
استفاده بیشتر از نیاز از منابع آبی و غیرمنصفانه از محیط زیست در دهههای اخیر موجب شده بشر در راستای تخریب و کاهش کیفیت منابع آب گام بردارد که کاهش و کمبود تولیدات کشاورزی از عواقب آن است. کشاورزی سنتی و کمبازده نیز از عوامل مهم بحران بهحساب میآید که ادامه این روند موجب کاهش بهرهوری اقتصادی بخش کشاورزی و بروز آسیبهای بزرگ در وضعیت اقتصادی و معیشتی کشاورزان خواهد شد. لذا از جمله راهکارهایی که میتواند به کاهش بحران و بهبود وضعیت آب کمک نماید عبارتند از:
ـ جلوگیری از برداشتهای غیرمجاز آب، حفر چاههای غیرمجاز و توسعه بیرویه اراضی قابل کشت عمدتا از طریق فرهنگسازی توسط رسانهها، جراید، نشریهها، بروشورها و شوراهای اسلامی روستاها
ـ ضرورت چارهاندیشیهای لازم در زمینه مدیریت آب و بازگردانی پساب به چرخه مصرف
ـ تقویت و تشویق کشاورزان و جوامع روستایی به مدرنیزه کردن اراضی تحت آبیاری خود با اعطای تسهیلات و فراهم نمودن امکانات لازم
ـ تجدیدنظر اساسی و بازنگری کلی الگوهای کشت در سراسر کشور با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی مناطق مختلف
ـ تشویق و ترغیب کشاورزان به کاشت محصولات کممصرف و جلوگیری از کاشت محصولات پرمصرف و کمبازده
ـ تشکیل و تقویت تعاونیها و تشکلهای کشاورزی و آببران در هر منطقه و مشارکت دادن کشاورزان در مدیریت آب.
جلال شادمان
کارشناس ارشد منابع آب
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد