به گزارش جام جم آنلاین ، این عدد دیروز جزئی از متن سخنرانی عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در ششمین نشست روسای مراجع ملی مبارزه با مواد مخدر گروه ائتلاف پنجگانه آسیای مرکزی بود، او که تاسف میخورد از اینکه در ازای این بازار پر رنگ و لعاب و تنوع، اطلاعات کشورها در مورد شیوع و خطرات بهداشتی این روانگردانها اندک است.
برخی از اسمهای بازاری این روانگردانهای جدید (انپیاسها) به گوش ما آشناست؛ شادیبخش قانونی، غذای گیاهی، نمک حمام، ادویه، ادویه طلا، آقای خندان، صخرههای ماه، مار سیاه، خوشی جاودانه، ادویه الماس، کا 2. اما اینها بیشتر اسمهایی متفاوتاند تا روانگردانهایی با ماهیت متفاوت؛ نکتهای که دکتر رامین رادفر، پژوهشگر اعتیاد در گفتوگو با ما بر آن صحه میگذارد و میگوید پایه همه روانگردانها یکی است و باندهای مافیایی فقط برای ایجاد تنوع و نوآوری در محصولات و نیز تحریک بازار مصرف، در ساختار مولکولی آنها دست میبرند و روانگردانی جدید خلق میکنند.
نفوذ مویرگی در بازار
راهیابی 500 نوع روانگردان جدید در جهان و تائید این موضوع توسط 95 کشور دنیا تلنگری برای ماست، چون نمیشود پای روانگردانهای تازه به بازار مصرف جهانی باز شود ولی ردی از آن در ایران به جا نماند. اما تا امروز مقامات رسمی در حوزه مقابله با عرضه و حتی درمان اعتیاد ورود روانگردانهای جدید به کشور را تائید نکردهاند، شاید با هدف جلوگیری از تشنه کردن بازار و ایجاد شوق کاذب در مصرفکنندگان.
اما خبرهای غیررسمی که مبتنی است بر رصد برخی پژوهشگران و درمانگران اعتیاد از بازار مصرف روانگردانها، از نفوذ مویرگی برخی از انواع جدید در ایران حکایت دارد.
دکتر رامین رادفر، پژوهشگر اعتیاد البته میزان نفوذ روانگردانهای جدید در بازار ایران را همهگیر نمیداند و آن را محدود میداند به برخی مهمانیها و مراسم خاص که جوانها ترتیب میدهند و دکتر محمد عبدخدا، درمانگر اعتیاد آن را در قالب ورود روانگردانهای ترکیبی به بازار میبیند که معجونی است از روانگردانهای ارزان و گران با هم (با هدف کاهش قیمتها) که با اسمهای جذاب خیابانی فروخته میشوند.
طبق این گفتهها روانگردانهای جدید به آن شکلی که در دنیا رواج دارند هنوز به سمت کشورمان سرازیر نشدهاند که حتما اگر علت آن از مسئولان دولتی حوزه مبارزه با مواد مخدر پرسیده شود، آن را ربط میدهند به تشدید برنامههای کنترلی در مرزها و مبارزه بیوقفه با محمولههای قاچاق.
اما از دیدگاه دکتر رامین رادفر، پژوهشگر اعتیاد، اینکه روانگردانهای جدید به بازار ایران وارد نشده، یکی از علل آن محدودیت فروش اینترنتی مواد درکشور است و دیگری دردسترس بودن شیشه که هنوز در صدر روانگردانهای پرطرفدار قرار دارد .
داستانی که «گل» مینویسد
مصرف شیشه در ایران هنوز یک سر و گردن بالاتر از همه مواد مخدر سنتی و صنعتی است، این را آمارهای خط ملی مشاوره اعتیاد نیز تائید میکند تا آنجا که گفته میشود شیشه، شاهبیت تماس با این خط ملی است.
اما امسال که قیمت شیشه رشد صعودی پیدا کرد و ارزشش تا 70 میلیون تومان برای هر کیلو بالا کشید، ماده مخدری در بازار گل کرد به نام گل.
دکتر مرتضی خوشگفتار و دکتر محمد عبدخدا از درمانگران اعتیاد روز گذشته در گفتوگو با جامجم تائید کردند مدتی است مخدر گل در بازار مصرف گل کرده و میزان مراجعه مصرفکنندگان گل به کلینیکهای ترک اعتیاد در حال افزایش است.
عبدخدا توضیح میدهد که به علت گرانی شیشه، برخی از مصرفکنندگان شیشه به اجبار به سمت گل رفتهاند و خوشگفتار میگوید انگی که مصرف شیشه حتی در ذهن قشر معتادان ایجاد میکند، گروهی را به سمت مصرف گل کشانده است.
به گفته دکتر خوشگفتار در وضعیت گرانی فعلی شیشه و انگی که از مصرف شیشه به افراد میچسبد بهانهای خوب به دست قاچاقچیان داده تا گل را بهترین جایگزین شیشه معرفی کنند . همین است که تعداد مراجعه مصرفکنندگان گل به کلینیکهای ترک اعتیاد درحال افزایش است، مصرفکنندگانی که به گفته درمانگران اعتیاد، ترکی به مراتب دشوارتر از ترک شیشه را تجربه میکنند و با قطع مصرف با کلافگی، افسردگی، ناامیدی، سرخوردگی، اضطراب و تحلیل شدید انرژی آن هم به طور بیوقفه دست به گریبان میشوند .
شاید روانگردانهای جدید به آن شکلی که در دنیا نفوذ کرده به کشورمان وارد نشده باشد، اما داستان کهنه شیشه و حالا داستان جدید گرایش روزافزون به گل، مشکلی است که باید بر آن تمرکز کرد؛ گلی که شاید درآیندهای نه چندان دور، در بازار مصرف گل برتری را به شیشه بزند.
مخدر گل چیست؟
گل مخدری تولید شده از گیاه شاهدانه است که برخلاف حشیش، در تولید آن از برگهای گیاه استفاده نمیشود بلکه جوانههای گیاه که بیشترین مواد موثر در آن تجمع دارد، ماده اولیه آن است. با این که شیشه روانگردانی صنعتی است و گل مخدری سنتی و طبیعتا با عوارضی ضعیفتر از شیشه، اما پس از مصرف اثراتی مشابه شیشه در فرد ایجاد میکند.
مریم خباز - روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد