برای آنهایی که سالهای اوج و فرود شطرنج بانوان را با ستارههایی چون شادی پریدر در اوایل دهه 80 به یاد میآورند و بعد از او نامهایی مثل آتوسا پورکاشیان و شایسته قادرپور را بهعنوان طلایهدار بعدی این رشته میشناسند، سارا سادات خادمالشریعه یک چهره جدید است.
دختری که از همان روزهای درخشش در ردههای سنی با انرژی مثبت و چهرهای که اغلب لبخند بر لب داشت پای میز مینشست و مهرهها را جابهجا میکرد تا حریف را مات کند.
قهرمانی در اتریش
خادمالشریعه بعد از موفقیتهای پیدرپی در ردههای جوانان و نوجوانان به دنبال تحقق آرزوهای بزرگتر بود.
به همین خاطر هم در یکی از روزهای گرم ابتدای تابستان در کارگاه شطرنج آموزشی اتریش شرکت کرد تا در این تورنمنت که به نوعی یک ورک شاپ رقابتی محسوب میشد، خود را بیازماید. نتیجه البته درخشانتر از آن چیزی بود که انتظارش میرفت.
سوزان پولگار، قهرمان پیشین بانوان جهان که هماکنون بهعنوان مسئول کمیته بانوان فدراسیون جهانی شطرنج فعالیت میکند، با برگزاری کارگاههای آموزشی، استعدادهای درخشان شطرنج در ردههای سنی را زیر نظر میگیرد.
او پس از مهاجرت از مجارستان به آمریکا با تأسیس باشگاه شطرنج در دانشگاه وبستر تعداد زیادی از بازیکنان با استعداد شطرنج جهان را تحت پوشش قرار داده است.
در کارگاه امسال، سارا یکی از برگزیدگان پولگار بود که در اواسط تیرماه برای حضور در این تورنمنت به اتریش سفر کرد.
خادمالشریعه در کارگاه آموزشی اتریش در رقابت با نمایندگانی از کشورهای آذربایجان، قزاقستان، بلغارستان، هندوستان، اوکراین، مغولستان، روسیه و اسلواکی در مسابقات برقآسا (بلیتس) که بین بهترین جوانان جهان برگزار شد، به مقام قهرمانی رسید و در مسابقات سریع که به صورت ریتد برگزار شد به مقام نایبقهرمانی دست یافت.
عبور از پورکاشیان
موفقیت در اتریش و در تقابل با نخبههای جهان آنقدر مهم بود که برای حضور نوبرانه در رقابتهای گرندپری شطرنج بانوان جهان، نام او بهعنوان یکی از مدعیان اصلی مطرح شود.
چه آنکه درخشش سارا حتی در روزهای بلاتکلیفی فدراسیون شطرنج نیز نمود داشت تا او برای انتخاب بهعنوان نماینده گرندپری رودرروی آتوسا پورکاشیان بنشیند.
قهرمان سابق شطرنج بانوان ایران که روزگاری برای خودش بروبیایی داشت، این رقابت را به خادمالشریعه باخت تا در انتخاب این ستاره نوجوان بهعنوان بانوی اول ایران در رقابتهای گرندپری هیچ حرف و حدیثی نباشد.
خادمالشریعه در پنج بازی رودررو با 3 برد، یک تساوی و یک باخت، در نهایت با نتیجه 5.3 بر 1.5 از پورکاشیان پیشی گرفت تا بلیت مونت کارلو را اوکی کند.
شهری پادشاهی در قلب موناکوی کوچک که میزبان مرحله نخست گرندپری بانوان محسوب میشد.
اولین تجربه بزرگسالان بانوی نوجوان شطرنج ایران که در آخرین رنکینگ جهانی در مکان شصتوششم قرار داشت.
در اولین تجربه بینالمللی خود در سطح بزرگسالان به موناکو سفر کرد تا با 12 شطرنجباز برتر جهان در مرحله اول گرندپری رقابت کند.
سارا خادمالشریعه در موناکو، شروعی رویایی داشت و در سه بازی نخست همه چشمها را خیره کرد.
او بهترتیب آنا موزیچوک نفر چهارم شطرنج جهان، ناتالیا زوکووا نفر نوزدهم جهان و ماریا موزیچوک نفر هشتم جهان که هر سه ملیت اوکراینی دارند را متوقف کرد تا در میان غولهای شطرنج دنیا خودنمایی کند.
شاید همین نتایج سبب شد تا بقیه رقبا سارا را جدی بگیرند و با تمرکز بیشتری برابر او قرار بگیرند. خادمالشریعه در دیدارهای بعدی برابر الکساندرا کاستنیوک نفر نهم جهان از روسیه، پیا کراملینگ نفر سیزدهم جهان از سوئد، هومپی کانرو نفر دوم جهان از هند، یی فان هو نفر اول جهان از چین، آلمریا اسکریپچنکو نفر چهلودوم جهان از فرانسه، آنتوانتا استفانووا نفر شانزدهم جهان از بلغارستان و نانا زاگنیدزه نفر سوم جهان از گرجستان شکست خورد تا با 3 تساوی، 8 شکست و 5. 1 امتیاز در بین 12 شطرنجباز رتبه آخر را کسب کند.
نتیجه ای که البته برای نوجوان شطرنج ایران بههیچوجه یک ناکامی محسوب نمیشود. در پایان مرحله اول یی فان هو از چین با 9 امتیاز در صدر ایستاد، ماریا موزیچوک از اوکراین با 7 امتیاز دوم شد و هومپی کانرو از هند با 7 امتیاز و به دلیل پوئنشکنی کمتر در رده سوم قرار گرفت.
شطرنج گرندپری بانوان جهان در سه مرحله دیگر و به میزبانی چین، گرجستان و ایران برگزار خواهد شد و خادمالشریعه به انتخاب خود در دو مرحله دیگر حضور پیدا خواهد کرد.
این ستاره شطرنج بانوان حالا و بعد از تجربه نوبرانه در مرحله اول در موناکو، میکوشد در مراحل بعدی خودنمایی کند.
او حتی از حضور در رقابتهای جهانی نوجوانان جهان در یونان انصراف داد تا همه تمرکز خود را معطوف به رقابتهای گرندپری کند. رقابتی که موفقیت در آن از سارا یک چهره بینالمللی خواهد ساخت.
درباره سارا سادات خادمالشریعه
متولد 20 اسفند 1375. شطرنج را از 9 سالگی شروع کرد و در سن ۱۶سالگی در هشتاد و چهارمین کنگره شطرنج جهان عنوان استاد بزرگی بانوان را به دست آورد.
او یک سالبعد هم به نرم استاد بینالمللی آقایان رسید تا اولین بانویی باشد که در 17 سالگی به این عنوان بزرگ دست پیدا میکند.
خادمالشریعه سال گذشته برای اولین بار در تاریخ شطرنج ایران موفق به کسب عنوان نایب قهرمانی جوانان جهان شد.
او در رقابت با 77 شطرنج باز برتر جهان از 32 کشور مختلف و درحالی پنج استاد بزرگ بانوان، ۱۱ استاد بینالمللی بانوان،دو استاد فیده و ۱۰ استاد فیده بانوان در این جمع حضور داشتند، توانست با 5. 9 امتیاز عنوان نایب قهرمانی را به دست آورد.
آیسان سعیدی
ضمیمه جام بانوان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد