عظمت و شکوهمندی این مراسم ولایی، قبل و مهمتر از هر چیز از عنایت و لطف پروردگار یگانهای بر میخیزد که حسین بن علی(ع) به خاطر احیای دین پیامبر آخرین او قیام کرد و جان خود و خاندان و یاران وفادار خویش را خالصانه و شجاعانه تقدیم جانان نمود. این حماسه بینظیر آنچنان معنویتی خلق کرد که شعلههای درخشان آن، سده در پی سده و سال در پی سال درخشندهتر گشت و لاجرم نور الهی آن تا قیام قیامت منورخواهد ماند.
علل دومی که شکوهمندی آن را، بویژه در مراسم امسال، دو چندان ساخت حضور اقوام و مذاهب و ملیتها و اقشار مختلف دهها کشور جهان در آن بود. این حضور چند ملیتی آنچنان پررنگ بود که حدود صد هزار نفر از ملیتهای چند کشور، مرز امن ایران را برای ورود به کشور عراق برگزیدند.
«نظمجویی» و «رفتار فرهنگی و متمدنانه» جماعت چند 10 میلیونی حاضر در مراسم، بویژه رفتار مثالزدنی بیش از دو میلیون زائر مخلص ایرانی، سومین عامل موثر در شکوهمندی بینظیر مراسم اربعین 95 بود. نظممندی و قاعدهمند بودن این «رفتار جمعی معنوی» آنچنان بود که شماری از اندیشمندان اجتماعی جهان از لزوم عرضه تئوریهای جامعهشناختی نوین برای تبیین این گونه جماعات سخن گفتند.
سرانجام لازم است از عامل مهم دیگری سخن گفت که شکوهمندی و خاطرهانگیزی مراسم اربعین امسال را چندین و چند برابر کرد.
آن عامل «امنیت» فوقالعاده مراسم بود. این امنیت مرهون تلاش پلیس و دیگر دستگاههای امنیتی و همچنین نیروهای مردمی عراق از یکسو و اقدامات مستشاری و امنیتی و انتظامی کشورمان از دیگر سو بود. گرچه بینیاز به هیچ حجتی هماهنگی و همراهی و همکاری زائران و مردم عراق موجب «همافزایی» این تعاملات گشته بود.
امنیت ایجاد شده در مراسم اربعین امسال تا به آن حد بود که دشمنان واقعیت گریز و کینهجو و عقدهای را بر آن داشت تا در واپسین روزهای مراسم مبادرت به یک اقدام مذبوحانه و ضدبشری نمایند و شماری از زوار مومن را شهید و مجروح کنند.
بیتردید این حرکت مذبوحانه نشان از آن داشت که داعشیان در حال زوال کامل و حامیان کینهجو و فتنهانگیز آنان در خصومت با انسانها هیچ حدی نمیشناسند.
نیروی انتظامی جمهوری اسلامی برای برگزاری شکوهمندی و به یاد ماندنی مراسم اربعین امسال، با استفاده از تجارب گرانسنگ سالیان اخیر، اقدامات خود را در چارچوب یک «قرارگاه مرکزی» ویژه و به گونهای روشمند و از پیش تدبیر شده، ساماندهی کرد.
برای این منظور از یک سو «کمیت» حضور خود را در پایانههای مرزی، و در مراکز پلیس فرودگاهی و راهآهن و ترمینالها دوچندان کرد.
ناجا با بهرهگیری از ظرفیتهای مختلف خویش توانست عملیات ورود و خروج بیش از دو میلیون زائر را در مدت زمانی نه چندان طولانی و در فضایی سرشار از امنیت و اعتماد و معنویت به سامان برساند و موجب حیرت و شگفتزدگی شماری از پلیسهای دنیا شود.
حال این پرسش مطرح است که زوار محترم چه میزان از کمیت و کیفیت اقدامات و خدمات پلیس کشورمان راضی و خرسند بودهاند؟ معاونت اجتماعی ناجا برای یافتن پاسخ این پرسش مبادرت به انجام یک نظرسنجی کرد.
این نظرسنجی روی یک نمونه 2400 نفری از زوار در حال خروج و در حال ورود در سه پایانه مرزی مهران، شلمچه و چذابه و فرودگاههای کشور انجام شد. نتایج حاصل نشان از «قدرشناسی» زوار محترم داشت.
یافتههای آن نظرسنجی نشان داد که حدود 82 درصد کل زوار درحد «خیلی زیاد» و «زیاد» از «عملکرد ناجا» رضایت داشتهاند.
این میزان در سالهای 93 و94 به ترتیب حدود 70 و80درصد بود. همچنین آن نظرسنجی نشان داد که بیش از 80درصد زوار کیفیت ارائه خدمات پلیس را «موفقیتآمیز» و «خشنودکننده» ارزیابی کردهاند.
این میزان در سالهای 93 و 94 به ترتیب 64 و 78درصد بوده است این درصدهای بالا گر چه برای کارکنان و مدیران و فرماندهان ناجا «دلگرمکننده» است اما سنگینی احساس مسئو لیت آنان را در برابر شهروندان قدرشناس دوچندان میسازد از همین روی ناجا ضمن تشکر و قدردانی فراوان از یکایک زوار محترم و سایر شهروندان کشور امیدوار است همواره کمیت و کیفیت خدمات خود را بهبود بخشد و بیش از پیش موجبات رضایت و خرسندی را فراهم سازد.
بیتردید در برگزاری شکوهمند مراسم اربعین امسال و در جلب رضایت و خرسندی و امنیت حداکثری زوار محترم نباید سهم و نقش ویژه مرزنشینان عزیز کشورمان بویژه ساکنان شهرهایی همچون مهران و ایلام و خرمشهر را ناگفته گذاشت.
اینان به عشق امام حسین(ع) و به سبب حس نوعدوستی و مسئولیت شناسی و ایثارگری وافر خود، هر آنچه در توان داشتند درکمک به زوار دریغ نکردند. آنان سختی را برخود هموار کردند تا زوار دچار سختی نشوند. ما به سهم خود همراهی و همکاری و یاری رسانی یکایک این مرزنشینان فهیم و مهماننواز را ارج مینهیم و برخود میبالیم که پلیس چنین هموطنان عزیز هستیم.
دکتر سعید منتظرالمهدی - معاون اجتماعی ناجا
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد