به گزارش جام جم آنلاین، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهوری اسلامی ایران در نشست خبری مشترک با رجب طیب اردوغان همتای ترکش با بیان اینکه "از حضور رئیسجمهور ترکیه جناب آقای اردوغان برای پاسخ مثبت به دعوت اینجانب برای سفر به ایران و تشکیل چهارمین نشست مشترک راهبردی بین دو کشور تشکر و سپاسگزاری میکنم"، گفت: دو کشور ایران و ترکیه بهعنوان دو کشور مسلمان دوست و قدرتمند در منطقه، امروزه لنگر ثبات در منطقه حساس خاورمیانه هستند.
وی افزود: بر این نکته تأکید میکنم ظرف سالهای اخیر روابط دو کشور در زمینههای سیاسی منطقهای و فرهنگی و اقتصادی روز به روز در حال توسعه بوده است. در جلسه خصوصی امروز با رئیسجمهور محترم ترکیه و همچنین در جلسه مشترک همکاریهای راهبردی راجع به توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور تصمیمات مهمی اتخاذ شد. توسعه روابط بانکی بین دو کشور و تجارت با پول ملی دو کشور از تصمیمهای مهم امروز بود.
رئیسجمهور اضافه کرد: مقرر شد تصمیمهایی که امروز راجع به توسعه روابط بانکی گرفتیم تا پایان هفته آینده نهایی شود. در زمینه ترانزیت کالا بین دو کشور در سه نقطه مهم مرزی که تسهیلات در زمینه معبرها و مسائل گمرکی میتواند به توسعه روابط کمک کند، تصمیم گرفته شد هر 3 مرز بهصورت 24ساعته به کار ادامه دهند و 2 مرز از فردا 24ساعته میشود و مرز سوم نیاز به کارهای فنی و ساختمانی دارد که با اتمام آن مراحل، آن هم 24ساعته میشود. در زمینه روابط نفت و گاز تصمیم بر این شد که طرف ترکیه گاز بیشتری از ایران برداشت کند و در این زمینه بین دو وزارتخانه مذاکره صورت گیرد و همچنین طرف ایرانی اعلام آمادگی کرد آماده استقبال از سرمایهگذاران ترکیه در بخش گاز است.
رئیسجمهور با تأکید بر توسعه گردشگری بین دو کشور اظهار داشت: اراده دولت بر این مبنا است که توسعه بخش اقتصادی و تجاری بهگونهای باشد که رقم آن به مرز 30 میلیارد دلار برسد.
روحانی با اشاره به تحولات منطقه و مذاکرات صورتگرفته با رئیسجمهور ترکیه در زمینه اقلیم کردستان گفت: با توجه به مسائل منطقهای بهویژه سوریه و اقلیم کردستان عراق مذاکراتی مفصل داشتیم. دو کشور تشدید اختلافات قومی و مذهبی را که از سوی توطئهگران و بیگانگان برای منطقه ما طراحی شده و همچنین مسئله تجزیهطلبی در منطقه را به هیچ عنوان نمیپذیرند و از دیدگاه دو کشور، عراق یک کشور واحد است، سوریه یک کشور واحد است.
وی اضافه کرد: ما تغییر مرزهای جغرافیایی را به هیچ عنوان نخواهیم پذیرفت. کردستان عراق از همسایگان خوب و برادر ما است و ما نمیخواهیم فشاری را به مردم کردستان عراق وارد کنیم، اما تصمیمهای اشتباهی که برخی از سران این اقلیم اتخاذ کردند باید آن را جبران کنند، بنابراین 3 کشور ایران، ترکیه و عراق ناچار هستند با اقدامات جدی و ضروری خودشان اهداف راهبردی را در منطقه تأمین کنند.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: مبارزه با تروریسم بهعنوان یکی از اهداف مهم دو کشور است و ما با هرگروه تروریستی هرکجا که باشند باید مبارزه کنیم چه بهنام داعش باشد چه بهقول آقای اردوغان دَعش باشند، چه جبههالنصره باشند و یا به هر اسم دیگری! باید بدون اراده قدرتهای منطقه و دولتهای منطقه تروریسم اجازه فعالیتهای ناجوانمردانه و ضدانسانی را نداشته باشند.
اردوغان: همه پرسی کردستان عراق نامشروع است
رئیس جمهور ترکیه با اشاره به موضع مشترک ایران و ترکیه درباره همه پرسی کردستان عراق، گفت: در عراق مخاطب ما دولت مرکزی این کشور است و همه پرسی اقلیم را نامشروع می دانیم.
رجب طیب اردوغان امروز در نشست خبری مشترک خود با حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان اظهار کرد: در چارچوب این نشست وزرای دو کشور در زمینه ها و بخش های مختلف اعم از انرژی، گردشگری، حمل و نقل زمینی و حتی صنایع و دفاع موضوعاتی مطرح شد و توصیه های لازم از طرف ما به وزرای ذیربط صورت گرفت.
اردوغان گفت: تصمیم گرفتیم با همکاری بانکهای مرکزی دو کشور و نیز همکاری های بانکهای دیگر بخش تامین مالی همکاری های دو کشور را تامین کنیم. ضمنا برای نجات روابط اقتصادی خود از فشار بازار ارز تصمیم گرفتیم مبادلات تجاری و اقتصادی خود را با استفاده از پول ملی و محلی خود انجام دهیم.
وی تاکید کرد: من مطمئن هستم که با تقویت روابط در زمینه گردشگری از ترکیه دهها هزار شهروند برای بازدید از ایران به عنوان کشوری که از تمدن دیرینه برخوردار است، خواهند آمد.
وی اظهار کرد: میزان سفرهای شرکت هواپیمایی ترکیه که در حال حاضر رقم بالایی است حاکی از اهمیتی است که در این زمینه نسبت به ایران قائل هستیم. ما سرمایه گذاران ترکیه ای برای سرمایه گذاری در ایران را تشویق می کنیم.
وی با اشاره به بحث های مربوط به منطقه گفت: در چارچوب مسائل منطقه ای مسئله عراق در رده اول قرار دارد و تشکیل مکانیزم های سه جانبه برای حل این مسئله بررسی شده است.
اردوغان با اشاره به رفراندوم در اقلیم کردستان عراق اظاهر کرد: البته پیش از این هر دو طرف تاکید کردند که همه پرسی غیرقانونی که از سوی اقلیم کردستان عراق انجام شد را به رسمیت نمی شناسند.
رئیس جمهور ترکیه ادامه داد: ترکیه با اقلیم کردستان عراق 350 کیلومتر مرز دارد و در شرق این منطقه نیز ایران حضور دارد. در جنوب منطقه اقلیم نیز دولت مرکزی عراق قرار دارد و در غرب آن سوریه. اقلیم کردستان عراق در این میان چه می کند من نمی دانم.
وی ادامه داد: در حال حاضر در سطح جهان بجز اسرائیل هیچ کشور دیگری از اقلیم کردستان عراق حمایت نمی کند و از نظر ما تصمیمی که با نشستن با سرویس جاسوسی موساد حاصل شود به هیچ وجه مشروع و قابل پذیرش نیست.
اردوغان گفت: من مطمئن هستم که مدیریت اقلیم کردستان عراق با قرار دادن فرد معلوم در طرف راست خود و فرد معلوم دیگر در طرف چب خود به هیچ جایی دست نخواهد یافت و این تصمیمات بیشتر منجر به منزوی شدن خود او خواهد شد. ما به عنوان ایران و ترکیه در این زمینه موضع قاطعی اتخاذ کرده ایم. در عراق مخاطب ما دولت مرکزی این کشور است و همه پرسی اقلیم کردستان را قطعا نامشروع می دانیم.
وی تصریح کرد: هم ایران هم ترکیه و هم دولت مرکزی عراق در قبال اقدامات اقلیم کردستان عراق تدابیری را به اجرا گذاشته اند و منبعد تدابیر شدیدتری در راه خواهد بود.
اردوغان گفت: به همین شکل در سوریه نیز مکانیزم سه جانبه ای فعال کرده ایم. در سوریه برای مناطق کاهش تنش ارزش زیادی قائل هستیم. مطمئن هستم که با تلاش و مبارزه مشترک ما در سوریه با گروه های تروریستی از جمله داعش و النصره، به داد مردم مظلوم این مناطق خواهیم رسید.
رئیس جمهور ترکیه گفت: من مطئن هستم که دفاع مشترک ما از کلیه مظلومین جهان یک وظیفه و دین به گردن ما است و در این راستا وزرای ذیربط ما و نیروهای مسلح و اطلاعاتی دو کشور کلیه اقدامات لازم را انجام خواهند داد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد